Κριστίνα Πέρι Ρόσι «Μύχιες καταστροφές», μετάφραση: Άννα Βερροιοπούλου, εκδόσεις Καστανιώτη, 2023

 

Γεννημένη στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης το 1941, η Κριστίνα Πέρι Ρόσι θέλησε να σπουδάσει βιολογία αλλά πήρε πτυχίο Συγκριτικής Λογοτεχνίας. Αυτοεξορίζεται στη Βαρκελώνη το 1972, καταδιώκεται από το χουντικό καθεστώς της χώρας της. Πολιτική ακτιβίστρια, γράφει συλλογές διηγημάτων και ποιήματα, μεταφράζει και δημοσιογραφεί – 37 βιβλία στις αποσκευές της. Κορυφαίο θεωρείται το «Χούλιο Κορτάσαρ και Κρις» (2014), μια αυτοβιογραφία για τη φιλία της με τον σπουδαίο αργεντινό λογοτέχνη. Πρόσφατο είναι το Βραβείο Θερβάντες που έλαβε το 2021.

Εννέα διηγήματα τα οποία περιστρέφονται γύρω από τη σεξουαλικότητα, τις μύχιες ανάγκες και κατ’ επέκταση σκέψεις και εμμονές των ανθρώπων· η συγγραφέας τις ονομάζει προσωπικές μανίες. Ένας ιδιωτικός κόσμος όπου παρελαύνουν πλήθος φετιχιστών, όπως η Μάρτα, δασκάλα στο επάγγελμα, που παθιάζεται με τους λαιμούς των ανδρών: «Ένα λαιμό μπορείς να τον αγαπήσεις, να τον θαυμάσεις, να τον ρουφήξεις, να τον δαγκώσεις, να τον χαϊδέψεις, να τον ονειρευτείς, να τον πιπιλήσεις, να τον γλείψεις και να τον φιλήσεις, αλλά ποτέ να τον εξετάσεις». Άλλος ήρωας λατρεύει τους στηθόδεσμους, άλλος θέλγεται σφόδρα από μια παχύσαρκη γυναίκα και ένας έφηβος που ανακαλύπτει τον έρωτα μέσα στο ερωτικό σύμπλεγμα της μητέρας με τη φίλη της. Το καπάκι της χλωρίνης, κακοσχεδιασμένο από κάποιον ξερόλα άντρα, κόβεται κυριολεκτικά σύριζα από τη γυναικεία επινόηση. Ύστερα υπάρχει το ραντεβού που δίνουν δύο γυναίκες, όταν συμπίπτουν τα επιχειρηματικά τους ταξίδια, και η παρέμβαση του συζύγου της μιας καθώς φλερτάρει με την ερωτική ανταγωνίστριά του. Αλλού ο ψυχίατρος του οποίου ο ασθενής πιστεύει πως είναι γυναίκα σε ανδρικό κορμί, καταλήγει να ντύνεται με δαντελένια εσώρουχα όπως είχε συμβουλέψει τον θεραπευόμενο να κάνει. Πώς διαπραγματεύεται το σοκ η γυναίκα της οποίας ο άνδρας βρίσκεται πνιγμένος σε ένα κρυφό δωμάτιο με ακραία ερωτικά όργανα; Τέλος, όταν ο άνδρας, του οποίου η γυναίκα τον άφησε για μια άλλη γυναίκα, ανακαλύπτει σε έναν τρανς άγγελο την ερωτική επιθυμία.

Είναι αυτή η γλυκιά αμφιθυμία, το εντελώς απρόβλεπτο των βαθιών συναισθημάτων που η Πέρι Ρόσι αποκαλύπτει χωρίς αιδώ ως μια αυθεντική πλευρά των ανθρώπινων όντων. Τίποτε δεν απαγορεύεται στο ερωτικό παιχνίδι.

Αντώνης Ν. Φράγκος Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet