Όσο οι θερμοκρασίες ανέβαιναν, λουκέτα έκλειναν στο πάρκο Τρίτση, το Πεδίον του Άρεως, τον λόφο Φινοπούλου και το Αττικό Άλσος. Η περιφέρεια Αττικής, με εντολή του περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, αποφάσισε ότι για προληπτικούς λόγους, για λόγους ασφάλειας και περιορισμού του κινδύνου πυρκαγιάς, να παραμένουν κλειστά όλα τα πάρκα και τα άλση αρμοδιότητας της περιφέρειας. Συνέπεσε, μάλιστα, την Κυριακή 16 Ιουλίου, την ώρα που η δροσιά των πάρκων ήταν απαγορευμένη για τους πολίτες, να είναι ανοιχτά τα καταστήματα για... δροσερές αγορές. Προτεραιότητες γαρ...
Στην απόφαση αντέδρασαν κάτοικοι και συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται για την προστασία των πάρκων. Εύλογες οι αντιδράσεις, δεδομένου ότι οι κάτοικοι της τσιμεντοποιημένης Αττικής έχουν τις ημέρες του καύσωνα ακόμα περισσότερο ανάγκη για μια ανάσα δροσιάς και αναψυχής σε πράσινο και προφανώς πιο ευχάριστο περιβάλλον. Θα περίμεναν, μάλιστα, τα πάρκα αντί να παραμένουν κλειστά σε τέτοιες κλιματολογικές συνθήκες, να λειτουργούν σε 24ωρη βάση με επιπλέον μέτρα προστασίας.
Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση της συλλογικότητας «Επιμένουμε Πεδίο του Άρεως», που αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι οποιαδήποτε απόπειρα εμπρησμού μπορεί να προέλθει και απ' έξω από το πάρκο, ενώ υποστηρίζει επίσης ότι η παρουσία επισκεπτών και η ευαισθητοποίησή τους δυσκολεύει τυχόν ανεύθυνες πράξεις, καθώς, σε περίπτωση πυρκαγιάς, οι επισκέπτες μπορούν να συμβάλουν στην ανίχνευση και κατάσβεσή της σε συνδυασμό με τις υδροφόρες που πρέπει να υπάρχουν. Καταγγέλλουν ότι η περιφέρεια Αττικής «στερεί τη φυσική διέξοδο στους κατοίκους, ειδικά τους οικονομικά ευάλωτους, προς το πράσινο και τη σχετική δροσιά» και την «έλλειψη προετοιμασίας (περισσότερο προσωπικό περιπολίας, περισσότερες υδροφόρες, απομάκρυνση βιομάζας που είναι εμφανής ιδιαίτερα στην περιφέρεια του πάρκου), η οποία δεν μπορεί να καλυφθεί με φανφαρόνικες δηλώσεις».
Οι αντιδράσεις οδήγησαν σε αναδίπλωση την περιφέρεια και τον Γ. Πατούλη, που αποφάσισαν εντέλει να επιτρέψουν στους πολίτες να επισκέπτονται τα πάρκα νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ. Τα ερωτήματα, όμως, παραμένουν όσον αφορά τη στάση της περιφέρειας σε ένα τέτοιο ζήτημα.
Στην εποχή της κλιματικής κρίσης, που οι ευκαιρίες πρόσβασης των πολιτών σε χώρους πρασίνου λιγοστεύουν, η δικαιολογία του υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς δεν αρκεί για να δικαιολογήσει το αδικαιολόγητο «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» του Γ. Πατούλη, το οποίο, εν ολίγοις, προκρίνει ως λύση τα ενεργοβόρα και κοστοβόρα κλιματιστικά.
Αξίζει να επισημανθεί ότι το κλείσιμο των πάρκων απέχει πολύ από αυτά που ισχύουν στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπου όχι μόνο οι χώροι πρασίνου αποτελούν λύση για τους πολίτες τις ημέρες καύσωνα, αλλά υπάρχει μέριμνα πολλαπλασιασμού των χώρων πρασίνου.
Σύμφωνα με μελέτες, άλλωστε, το πράσινο επιδρά σημαντικά στο αστικό μικροκλίμα. Οι ιδιότητες που διαθέτουν τα φυτά, όπως το υψηλό ποσοστό απορρόφησης της ηλιακής ακτινοβολίας και η χαμηλότερη θερμοχωρητικότητα και θερμική αγωγιμότητα σε σχέση με τα δομικά υλικά των κτιρίων και των υπαίθριων χώρων, δρουν ευεργετικά στο αστικό περιβάλλον.
Η βλάστηση μειώνει τη θερμοκρασία του αέρα με την άμεση σκίαση των επιφανειών καθώς επίσης και με τον μετριασμό της ηλιακής θερμότητας. Επιπλέον, οι χαμηλότερες θερμοκρασία οδηγούν σε μειωμένη ακτινοβολία που εκπέμπεται από το έδαφος και τα φύλλα, σε αντιδιαστολή με τις τεχνητές σκληρές επιφάνειες που αστικού περιβάλλοντος.
Ο φυσικός αντίκτυπος της βλάστησης στο αστικό περιβάλλον έχει επίδραση στην ατμοσφαιρική ποιότητα, στα επίπεδα θορύβου, αλλά και στη διαμόρφωση των θερμοκρασιών που αναπτύσσονται. Τα πάρκα μετριάζουν το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας όχι με την ψύξη του αέρα, αλλά με τη μειωμένη θέρμανσή του.
Η περιοχή του αστικού ιστού, η οποία κατά βάση χαρακτηρίζεται από την έντονη παρουσία φυτικού υλικού (πάρκα, άλση) παρουσιάζει χαμηλότερες τιμές συγκρινόμενες με τις αντίστοιχες του περιβάλλοντος αστικού ιστού.