Η απόλυτη εργαλειοποίηση της μεθόδου της εκκένωσης χαρακτηρίζει τις προσπάθειες της ελληνικής πολιτείας (της ελληνικής κυβέρνησης δηλαδή) στην αντιμετώπιση του κύματος των πυρκαγιών που σαρώνει τη χώρα το τελευταίο δεκαήμερο.
Στην πραγματικότητα η εκκένωση, μέσω του 112, μετατρέπεται σε φάρμακο δια «πάσαν νόσον» (είναι εμφανής εδώ η επικοινωνιακή διάσταση του πράγματος που γίνεται για προφανείς λόγους), γεγονός που έχει αποτύπωση στα νούμερα των καμένων εκτάσεων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η στη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS), έχουν καεί ήδη μέσα στο 2023 429.000 στρέμματα, εκ των οποίων τα 150.000 περίπου στην κεντρική Ρόδο. Η «επίδοση» αυτή κατατάσσει την Ελλάδα δεύτερη στον σχετικό πίνακα στην Ευρώπη, όμως αν υπολογίσει κανείς τις καμένες εκτάσεις σε αναλογία με τη συνολική επιφάνεια, η χώρα, δυστυχώς, κατακτά το «χρυσό» μετάλλιο. Με καμένες εκτάσεις που αναλογούν στο 0,32% της συνολικής της επιφάνειας, η Ελλάδα είναι μακράν πρώτη στην Ευρώπη, πολύ μακριά από τη δεύτερη Ισπανία (0,14%).
Γίνεται, άρα, φανερό ότι η κυβερνητική επιλογή να καίγονται εκτάσεις, χωρίς την ίδια ώρα να γίνεται σοβαρή προσπάθεια κατάσβεσης, δεν δικαιώνεται από την εξέλιξη στο πεδίο έτσι όπως αυτή καταγράφεται. Δεν χωρά φυσικά καμία αμφιβολία ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής πρέπει να βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες, φαίνεται όμως ότι εφόσον δεν εξασφαλίζεται η απαραίτητη ισορροπία και όσο δεν δίνεται η ίδια σημασία στην προστασία των οικοσυστημάτων και του περιβάλλοντος γενικότερα, το πρόσημο θα είναι αρνητικό. Η καταστροφή, κοντολογίς, δεν αποφεύγεται.
Η κυβέρνηση, παρόλα αυτά, επιμένει. Και μάλιστα ισχυρίζεται (μέσω του πρωθυπουργού που μίλησε στη Βουλή, πριν πάντως τις απώλειες των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας στην Κάρυστο) ότι πλέον η χώρα έχει στη διάθεσή της περισσότερα μέσα πυρόσβεσης παρά ποτέ. Απέφυγε, βέβαια, να μιλήσει για την ποιότητα και το σύγχρονο του πράγματος, μέχρι που η πραγματικότητα του έδωσε, δυστυχώς, αποστομωτική και «ματωμένη» απάντηση.

Η Ρόδος παράδειγμα προς αποφυγή

Μέχρι και την περασμένη Δευτέρα στη Ρόδο είχαν καεί σχεδόν 150.000 χιλιάδες στρέμματα πρασίνου. Σ' έναν από τους πιο τουριστικούς προορισμούς της χώρας, μέσα σε φουλ τουριστική σεζόν, το νησί πληγώθηκε (και εξακολουθεί να πληγώνεται), αφού βλέπει ότι η περιβαλλοντική του «αξία» μειώνεται δραστικά με προφανείς συνέπειες, κυρίως για τους μόνιμους κατοίκους του, αλλά και τους τουρίστες.
Η κυβέρνηση, μέσω των φιλικών της media, είχε να λέει για τη «μεγαλύτερη εκκένωση ανθρώπων» που έγινε ποτέ σε καιρό ειρήνης, κάνοντας λόγο για συνολικά 19.000 άτομα. Όπως, όμως, προκύπτει από τις πληροφορίες που δίνουν αυτόπτες μάρτυρες (Έλληνες και ξένοι), οι διασώσεις έγιναν περισσότερο από εθελοντές στο πλαίσιο της αλληλεγγύης, παρά από την οργανωμένη πολιτεία, που εκτός από το Λιμενικό δεν έριξε στη μάχη κάποιον άλλο «βραχίονά» της. Έτσι προέκυψαν και οι σουρεαλιστικές εικόνες τουριστών να απομακρύνονται από τα επικίνδυνα μέρη πάνω σε καρότσες αγροτικών αυτοκινήτων.
Και σε άλλες περιοχές όμως, η μέθοδος των συνεχών εκκενώσεων αντιμετώπισε πολλά προβλήματα. Στη Νέα Αγχίαλο του Βόλου η φωτιά έφτασε μέχρι τις αποθήκες πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας που βρίσκεται στην περιοχή. Ακολούθησαν σκηνές αλλοφροσύνης και πανικού με τον κόσμο να εγκαταλείπει τα σπίτια του άρον-άρον και να χρησιμοποιεί βάρκες για να ξεφύγει από το πύρινο μέτωπο και τις εκρήξεις. Στη Λαμία φωτιά ξέσπασε μέσα στην πόλη, γεγονός αδιανόητο. Είναι φανερό ότι το μοντέλο που προέκρινε για την αντιμετώπιση του φαινομένου η Πολιτική Προστασία δεν μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη.

Ο στόλος των Canadair πρέπει να ανανεωθεί επειγόντως

Το μοιραίο Canadair, τέλος, που οδήγησε με την πτώση του σε τραγικό θάνατο τους δύο νεαρούς πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας αγοράστηκε από το ελληνικό κράτος το μακρινό 1979! Επιχειρεί, δηλαδή, όπως και τα περισσότερα του ελληνικού στόλου, περισσότερα από 40 χρόνια.
Συντηρούνται, βέβαια, επαρκώς, όμως η παλαιότητά τους δεν παύει να είναι μείζον πρόβλημα. Από τα συνολικά 18 Canadair που υποτίθεται πως η ελληνική πολιτεία έχει στη διάθεσή της, στο πεδίο μπορούν να επιχειρήσουν 10, το πολύ 11. Τα υπόλοιπα, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται από υπηρεσιακούς παράγοντες, είτε αποσύρθηκαν για συντήρηση, είτε απλά δεν υπάρχουν πια.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet