Η αρχή ήταν ένα πρόγραμμα για παραγωγικές δραστηριότητες τοπικής ανάπτυξης στην περιφέρεια της Κόρδοβας (κεντρική Αργεντινή) και μια γεωργική επιστημόνισα, Αλεξάντρα Τούμα (Α.Τ), πτυχιούχα του πανεπιστημίου της Κόρδοβας στην ανθοκομία με εκπαιδευτική και εργασιακή εμπειρία 20 χρόνων στην Ισπανία και την Πορτογαλία που αποδέχτηκε το 2018 την πρόταση του υπουργού Παιδείας να το υλοποιήσει. Στόχος της ήταν να συνδυάσει την σε συνεταιριστική μορφή οργανική παραγωγή λουλουδιών με αξιοπρεπή εργασία και με έναν τόπο όπου υπάρχει υψηλή ανεργία χωρίς προοπτικές ανάκαμψης και επικρατούν συνολικά δυσμενείς οικονομικές συνθήκες. Ήθελε, όπως δήλωσε, να βάλει έστω ένα πετραδάκι στο μετασχηματισμό της πραγματικότητας του τόπου που θα επέλεγε και των κατοίκων του. Τελικά αποφάσισε το μικρό δήμο του Τρέχο (3.000 κάτοικοι) βορειοανατολικά της Κόρδοβας όπου δεν υπάρχει ουσιαστικά τοπική παραγωγή και η ανεργία είναι στα ύψη. Τα κατάφερε, μαζί με τις γυναίκες του συνεταιρισμού.
Καταρχάς, η Αργεντινή για πολλά χρόνια ήταν πρώτη στην κατανάλωση λουλουδιών στη Λατινική Αμερική, ενώ είναι δεύτερη τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα, στην επαρχία της Κόρδοβας (δεύτερη πολυπληθέστερη) η εγχώρια παραγωγή δεν καλύπτει τη ζήτηση και κάθε βδομάδα γίνονται εισαγωγές από το Εκουαδόρ ή την Κολομβία, κατάσταση που γνώριζε η Α.Τ. Έτσι, ο δήμος παραχώρησε την απαραίτητη γη, προσλήφθηκαν 50 άτομα με αξιοπρεπή αμοιβή, συστάθηκε συνεταιρισμός γυναικών και άρχισαν εντατικά σεμινάρια για την παραγωγή, τις πωλήσεις, την προβολή των προϊόντων. Λίγο πριν την πανδημία (Γενάρης 2020) ξεκινούν οι εργασίες οργανικής καλλιέργειας λουλουδιών (προετοιμασία γης, σύστημα ποτίσματος, κ.λπ) και ο πρώτος κύκλος της παραγωγής ολοκληρώνεται την περίοδο της «καραντίνας» λόγω κορονοϊού. Η καμπάνια του πανεπιστημίου για δώρο λουλούδια στους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής, κυρίως στο «ΕΣΥ», απορρόφησε όλη την παραγωγή. Την ίδια περίπου περίοδο, ο συνεταιρισμός παίρνει εθνικό βραβείο και γίνεται γνωστός σε όλη την Αργεντινή. Πολλές γυναίκες αναζητούν πληροφορίες για παρόμοια εγχειρήματα. Σήμερα, η παραγωγή του κάθε κύκλου έχει αυξηθεί και πωλείται στην περιοχή της Κόρδοβα, ενώ δεν καλύπτεται ακόμα η ζήτηση.
Αυτό το παραγωγικό εγχείρημα ανέδειξε το πόσο βαθιά επηρέασε τις γυναίκες του συνεταιρισμού. Απέκτησαν αυτοεκτίμηση, τις ευχαριστεί (επιτέλους) ο νέος εαυτός τους και οι δυνατότητές του που ανακάλυψαν, μπορούν πλέον να εγκαταλείψουν το βίαιο σύζυγο ή να μεταβάλλουν τις συζυγικές σχέσεις υποταγής, ανακαλύπτουν τη σημασία της εκπαίδευσης και τόσα άλλα. Ενδεικτικά, ας «ακούσουμε» μερικές από αυτές.
C. V (44χρόνων) «Η καλλιέργεια δεν μου έδωσε μόνο δουλειά μετά το χωρισμό με το σύζυγό μου, αλλά καλύτερους τρόπους να εκφράζομαι και την επιθυμία να γυρίσω και να συνεχίσω το σχολείο που εγκατέλειψα…». G. P (37 χρόνων), «Πίστευα ότι δεν θα μπορούσα να πωλώ, ότι δεν θα μπορούσα να μιλήσω όπως πρέπει, δεν έχω ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τώρα με ευχαριστεί αυτό που κάνω Αυτό άλλαξε τη ζωή μου πάρα πολύ, μου άλλαξε την προσωπικότητα». Κ.Τ (44 χρόνων) «Αυτό μου παρέχει οικονομική ανεξαρτησία, έχω πλέον τα δικά μου χρήματα και μπορώ να στηρίξω το σπίτι μου» (EL PAIS, seccion America Futura, 11.7.23).
Η ζωή στο Τρέχο έχει αλλάξει, όχι μόνο οικονομικά. Ο αντρικός κυρίως πληθυσμός πείστηκε ότι η παραγωγή λουλουδιών δεν είναι χαμένη υπόθεση, γυναίκες αναζητούν τρόπους απόκτησης εργασιακών προσόντων, τα λουλούδια μπήκαν ακόμα και στα νεκροταφεία. Οι γυναίκες του συνεταιρισμού που συνεχίζουν δωρεάν σεμινάριο στο πανεπιστήμιο φέρνουν νέες ιδέες για διεύρυνση των δραστηριοτήτων.