Από την Τετάρτη, τον γύρο του διαδικτύου κάνει η είδηση ότι ο ρώσος κοινωνιολόγος και θεωρητικός του μαρξισμού, που αντιτάσσεται δημόσια στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, Μπόρις Καγκαρλίτσκι, κρατείται από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) της Ρωσίας. Σύμφωνα με τους Μoscow Τimes, που επικαλούνται δηλώσεις του δικηγόρου του, Σεργκέι Γιερόκοφ, ο Καγκαρλίτσκι κρατείται με την κατηγορία της «δικαιολόγησης της τρομοκρατίας», που μπορεί να επιφέρει ποινή έως και επταετούς φυλάκισης. Έχει μεταφερθεί στο Σίκτιβκαρ, πρωτεύουσα της ομόσπονδης Δημοκρατίας του Κόμι, στη βορειοδυτική Ρωσία, εν όσω η κατηγορία εναντίον του ερευνάται και το τοπικό δικαστήριο έχει εκδώσει εντολή για δίμηνη κράτησή του μέχρι την εκδίκαση της κατηγορίας που του έχει απαγγελθεί.

 

«Ο καθηγητής Καγκαρλίτσκι δεν έχει ποτέ υποστηρίξει ή δικαιολογήσει τρομοκρατικές πράξεις με τη δράση του», δήλωσε ο δικηγόρος του, ενώ πρόσθεσε ότι ο πελάτης του αρνείται την κατηγορία. Μάλιστα, επισήμανε στην ανεξάρτητη ιστοσελίδα Agentstvo ότι η κατηγορία εναντίον του πελάτη του σχετίζεται με ανάρτηση που έκανε στην εφαρμογή Telegram, με την οποία ανέλυε τις στρατιωτικές επιπλοκές από την έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας τον Οκτώβρη του 2022. Παράλληλα, σε σύνδεση με την υπόθεση, η FSB διενέργησε έρευνες στα σπίτια συνεργατών του στο ηλεκτρονικό περιοδικό το οποίο λειτουργεί από το 2008, το Rabkor [rabkor.ru], μεταξύ των οποίων και ο ψυχολόγος Αλεξάντερ Αρχάκοφ, για τον οποίο υπάρχει πληροφορία ότι επίσης κρατείται.

Η ιστοσελίδα counterfire.org σε άρθρο της με τίτλο «Η καταστολή εντείνεται στη Ρωσία», σημειώνει ότι «η επιχείρηση έγινε την ώρα που κυκλοφορεί έντονα η πληροφορία πως το ρωσικό κοινοβούλιο πέρασε νομοθεσία που αυξάνει το ανώτατο όριο ηλικίας στράτευσης και καταπολεμά την αποφυγή στράτευσης, καθώς φουντώνουν φήμες για νέα στρατιωτική κινητοποίηση. Τέτοια μέτρα εκ μέρους της ρωσικής κυβέρνησης προδίδουν βαθιά νευρικότητα για τη δημοτικότητα της πολεμικής της επιχείρησης», καταλήγει.

Περιγράφοντας το ιστορικό της δράσης του Καγκαρλίτσκι, η ίδια ιστοσελίδα τονίζει ότι «είναι εξέχουσα προσωπικότητα στη Ρωσία, καθώς υπήρξε αριστερός αντιφρονών κατά την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης. Συνελήφθη για σύντομο χρονικό διάστημα υπό τον Λεονίντ Μπρέζνιεφ, το 1982, για δημοσίευση ενός αντιπολιτευόμενου αριστερού περιοδικού.

Αργότερα, ενώ υπηρετούσε στο Σοβιέτ της πόλης της Μόσχας, συνελήφθη ξανά για λίγο, αυτή τη φορά υπό τον υποτιθέμενο “φιλελεύθερο δημοκράτη” Μπόρις Γέλτσιν, επειδή αντιτάχθηκε στις αντισυνταγματικές προσπάθειες του τελευταίου να διαλύσει το κοινοβούλιο, οι οποίες κατέληξαν στη χρήση του στρατού από τον Γέλτσιν εναντίον του νομοθετικού σώματος, το 1993.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, ο Καγκαρλίτσκι είχε αποκτήσει διδακτορικό δίπλωμα και έγραφε εκτενώς για τη ρωσική ιστορία και πολιτική. Διετέλεσε διευθυντής του αριστερού Ινστιτούτου Παγκοσμιοποίησης και Κοινωνικών Κινημάτων (IGSO) και πρόσφατα διετέλεσε λέκτορας στην Ανώτατη Σχολή Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών της Μόσχας.

Η αντιπολιτευτική του δράση υπό τον Βλαντιμίρ Πούτιν οδήγησε στην τελευταία του σύλληψη. Ήταν ξεκάθαρο ότι δημιουργούσε προβλήματα, καθώς από τον Μάιο είχε ήδη εγγραφεί στο οργουελιανό μητρώο ξένων πρακτόρων.

Αλλά ο Καγκαρλίτσκι δεν δείλιασε. Σε πρόσφατη ανάλυσή του υποστήριξε ότι οι συμφωνίες τύπου μαφίας που έγιναν για να τερματιστεί το ματαιωμένο πραξικόπημα έδειξαν ακόμη και στους υποστηρικτές του προέδρου Πούτιν και του αφεντικού της Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, ότι οι ηγέτες τους ήταν αναποφάσιστοι και αδύναμοι. Τέτοια έντονη κριτική δεν θα γινόταν ανεκτή από ένα καθεστώς που προσπάθησε απεγνωσμένα να κρατήσει τους ρώσους πολίτες παραπληροφορημένους για τον πόλεμο του καθεστώτος στην Ουκρανία. Άλλωστε, τα ιμπεριαλιστικά κράτη δεν ανέχονται κριτική. Το μαρτυρά η μεταχείριση του ιδρυτή και πληροφοριοδότη του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, για, μεταξύ άλλων αδικημάτων, την αποκάλυψη εγκλημάτων πολέμου της Δύσης στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Ο Καγκαρλίτσκι τιμωρείται γιατί επιτελεί το καθήκον κάθε σοσιαλιστή, υποστηρίζοντας ότι ο κύριος εχθρός των εργαζομένων βρίσκεται εντός των τειχών. Πρέπει να απαιτήσουμε την απελευθέρωσή του, αλλά πρέπει επίσης να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να διασφαλίσουμε ότι οι κυβερνήσεις μας θα σταματήσουν να επιδιώκουν έναν πόλεμο δια αντιπροσώπων κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία αντί να πιέσουν για μια επίλυση της σύγκρουσης μέσω διαπραγματεύσεων», καταλήγει το άρθρο του counterfire.org.

Το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς εξέδωσε σχετική ανακοίνωση επισημαίνοντας ότι «είναι προφανές ότι η δίωξη του Καγκαρλίτσκι αποτελεί πολιτικό αντίποινο για τις απόψεις του. Πρόσφατα, ο Μπόρις σχολίασε ενεργά την τρέχουσα πολιτική κατάσταση, επικρίνοντας ανοιχτά τόσο την εσωτερική όσο και την εξωτερική πολιτική των ρωσικών αρχών. […] Είναι επίσης προφανές ότι η ποινική υπόθεση κατά του Μπόρις Καγκαρλίτσκι είναι επίθεση σε όλο το αριστερό κίνημα».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΚΕΑ, Βάλτερ Μπάιερ απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στην Πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις Βρυξέλλες, όπου επισημαίνει: «Οι ρωσικές αρχές προσπαθούν προφανώς να επιβεβαιώσουν όλες τις κατηγορίες που διατυπώνονται στη Δύση. Το να διώκεται ο Μπόρις Καγκαρλίτσκι ως “ξένος πράκτορας” και “δικαιωτής της τρομοκρατίας” είναι τόσο παράλογο όσο το να χαρακτηρίζεις τον πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσική Ομοσπονδία “ειδική ενέργεια”. Ο Καγκαρλίτσκι και το Rabkor του είναι μια από τις λίγες εναπομείνασες αντιφρονούσες φωνές στη χώρα. Η Ρωσία χρειάζεται την αλήθεια όσο χρειάζεται και την ειρήνη. Εκ μέρους του ΚΕΑ, απαιτούμε να σταματήσει η καταστολή του Μπόρις Καγκαρλίτσκι, των συναδέλφων του και του Rabkor και την εγκαθίδρυση της ελευθερίας της έκφρασης στη Ρωσία».

 

Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet