Η Ισπανία θα συνεχίσει να έχει προοδευτική κυβέρνηση Σοσιαλιστών και Αριστεράς, στην οποία μπορεί να προστεθούν και άλλες προοδευτικές κα αντιφασιστικές δυνάμεις, σύμφωνα με το μήνυμα που έστειλαν οι λαοί της Ισπανίας στην Ευρώπη. «Το Λαϊκό Κόμμα δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση γιατί κανείς δεν του σηκώνει το τηλέφωνο. Δεν σέβεται τους ελάχιστους κανόνες συναίνεσης της δημοκρατίας», σχολίασε ο Ενρίκε Σαντιάγκο, ο βουλευτής του Sumar και γραμματέας του KK της Ισπανίας, την είδηση ότι ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος θα χρησιμοποιήσει την εντολή που θα πάρει από τον αρχηγό του κράτους για να σχηματίσει κυβέρνηση, παρόλο που δεν θα έχει σε καμία περίπτωση την απαραίτητη συναίνεση στη νέα Βουλή. «Το Λαϊκό Κόμμα θα χρησιμοποιήσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης για να κρύψει την αποτυχία του Αλμπέρτο Νουνιέθ Φεϊχόο στις εκλογές», τόνισαν από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, ενώ ακόμη και με τους δύο βουλευτές της CC των Καναρίων Νήσων και του UPN, η δεξιά και η ακροδεξιά θα έφθαναν μόλις τους 171 βουλευτές μακριά από τους 176 της απόλυτης πλειοψηφίας. Η απερχόμενη κυβέρνηση πάντως παράτεινε έως τις 31 Δεκεμβρίου τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας με άλλα 3,8 δισ., που προστέθηκαν στα ήδη 47 δισ. που δόθηκαν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

 

To Σοσιαλιστικό Κόμμα του Πέδρο Σάντσεθ αποτέλεσε αναμφισβήτητα τον μεγάλο κερδισμένο των εκλογών, γιατί κέρδισε 1 εκατομμύριο ψήφους, αλλά εξαιτίας του εκλογικού νόμου μόλις 2 έδρες περισσότερες σε σχέση με τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2019, ενώ το Λαϊκό Κόμμα κέρδισε κάτι παραπάνω από 3 εκατομμύρια ψήφους και 47 βουλευτές, χάρη στη διαγραφή από τον πολιτικό χάρτη της Ισπανίας των λαϊκιστών «Πολιτών», που είχαν πάρει 6,8% και 10 έδρες, και την κατάρρευση του Vox κατά 600.00 ψήφους και 19 από τους 52 βουλευτές που είχαν πάρει με το 15,08% τον Νοέμβριο του 2019.

Το δεύτερο και το τέταρτο σε ψήφους και έδρες κόμματα, το PSOE και το Sumar, ξεκίνησαν ήδη τις διεργασίες για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Τα δεξιά κόμματα της Χώρας των Βάσκων και της Καταλονίας, PNV και Junts, απέρριψαν από την πρώτη στιγμή οποιαδήποτε συνεργασία με το Λαϊκό Κόμμα και τους φασίστες συμμάχους του, με το PNV να δηλώνει ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τον Σάντσεθ και το Junts ότι δεν θα το κάνει δωρεάν. Την ίδια στιγμή, ο Αντάλντο Ορτέγκι του αριστερού EH Bildu, που ήρθε πρώτο σε έδρες στη Χώρα των Βάσκων και τη Ναβάρα και ένα «ιστορικό αποτέλεσμα», τόνισε πως τα αποτελέσματα «άνοιξαν το παράθυρο» για μια προοδευτική κυβέρνηση, προειδοποιώντας ότι «ο λαός της Χώρας των Βάσκων μας είπε ότι δεν θέλει μια κυβέρνηση Λαϊκού Κόμματος και Vox. Θα κάνουμε τα πάντα για να εκπληρωθεί η δημοκρατική θέληση του λαού της Χώρας τω Βάσκων», ενώ ανάλογα μηνύματα έφθασαν και από τους αριστερούς Καταλανούς εθνικιστές της ERC.

Από το ίδιο το βράδυ των εκλογών, η καταλανική Αριστερά En Comu Podem της Άντα Κολάου ξεκίνησε να πολιορκεί τον δεξιό Τσαρλς Πουιζδεμόντ και το Junts να απέχουν στη Βουλή κατά τη διάρκεια της ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση του Σάντσεθ, παρά το γεγονός ότι η ισπανική δικαιοσύνη εξέδωσε νέο ένταλμα σύλληψης του Καταλανού εθνικιστή ηγέτη. Την ίδια στιγμή, η εθνικιστική Δημοκρατική Αριστερά της Καταλονίας ERC ζήτησε από το Junts να μην μπλοκάρει τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης Σάντσεθ για να σταματήσει τον δρόμο της ανόδου της δεξιάς και της ακροδεξιάς στην εξουσία.

 

Κατάρρευση του Vox

 

Το ακροδεξιό Vox κατέρρευσε, χάνοντας 19 βουλευτές, αφήνοντας μια πικρή γεύση στο στόμα της Ιταλίδας Τζιόρτζια Μελόνι, του Ούγγρου Βίκτορ Όμπαν, του Πολωνού Ματέους Μοραβιέτσκι και των άλλων ακροδεξιών ηγετών που εκθείαζαν μέχρι την τελευταία στιγμή την επερχόμενη επέλαση του Vox στις κάλπες. Η ήττα του Vox αποτέλεσε μια μεγάλη ανάσα για τη δημοκρατική Ευρώπη ένα μήνα μετά την είσοδο των ακροδεξιών του Κόμματος των Φιλανδών στην κυβέρνηση του Ελσίνκι με 7 από τους 18 υπουργούς της.

Στη μικρή πόλη των δέκα χιλιάδων κατοίκων που γεννήθηκε ο φασίστας Σαντιάγκο Αμπασκάλ, το Vox πήρε μόλις το 2,3%, με το αριστερό EH Bildu να έρχεται πρώτο με το 29,5%, το PNV δεύτερο με 26,7%, του σοσιαλιστές να ακολουθούν με 22,9% και το Sumar με 10,2%, ενώ το Λαϊκό Κόμμα έλαβε μόλις 6,8%.

 

«Επιτυχία» βλέπει η Ντίαθ

 

«Επιτυχία» θεωρεί η Γιολάντα Ντίαθ και το επιτελείο της το εκλογικό αποτέλεσμα του Sumar εκτιμώντας ότι απέτρεψε την άνοδο της δεξιάς και της ακροδεξιάς στην εξουσία και μάλιστα σε περίοδο που εκδηλώνεται ένα αντιδραστικό κύμα σε όλη την Ευρώπη. Ιδιαίτερα θετική είναι και η εκτίμηση του συντονιστή της Ενωμένης Αριστεράς, Αλμπέρτο Γκαρθόν για τα εκλογικά αποτελέσματα θεωρώντας ότι η Ενωμένη Αριστερά αποτελεί τη βασική οργάνωση μέσα στα πλαίσια του αριστερού συνασπισμού, με την Ενωμένη Αριστερά να διατηρεί του 5 βουλευτές που είχε το 2019.

Οκτώ από τα δεκαπέντε κόμματα και ομάδες που δημιούργησαν το Sumar φαίνεται να θέλουν να λειτουργήσουν αυτόνομα μέσα στo πλαίσιo της κοινοβουλευτικής ομάδας Sumar, με πρώτο από όλους το Podemos, που με τους 5 βουλευτές του θέλει ουσιαστικά την πλήρη αυτονομία του μετά τα βέτο - αποκλεισμό εναντίον πρώην υπουργών και στελεχών του για να μην συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια του Sumar.

H Ντίαθ, το Sumar και τα κόμματα που συμμετέχουν σε αυτό θα πρέπει να διαπραγματευτούν με τους σοσιαλιστές και τα υπόλοιπα κόμματα που πιθανώς θα συμμετάσχουν ή θα στηρίξουν τη νέα κυβέρνηση το κυβερνητικό πρόγραμμα, το οποίο θα φέρει την υπογραφή των ηγετών της κυβέρνησης συνασπισμού, όπως είχε γίνει προηγούμενα από τον Πέδρο Σάντσεθ και τον Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Το σίγουρο είναι ότι το Sumar ανάκαμψε σε ψήφους σε 10 από τις 12 Περιφέρειες που διεξήχθηκαν αυτοδιοικητικές εκλογές στις 28 Μαΐου. Η διαφορά όμως των μόλις 19.638 ψήφων από το Vox, που κέρδισε την τρίτη θέση και δύο βουλευτές περισσότερους από το Sumar, ενίσχυσε την αίσθηση ότι η προεκλογική αντιπαράθεση στο εσωτερικό της Αριστεράς ευθύνεται και αυτή για την απώλεια ψήφων και εδρών.

 

Ήττα του καταλανικού εθνικισμού

 

Τα τρία κόμματα του καταλανικού εθνικισμού, τα δεξιά Junts και PDeCAT, και τα αριστερά ERC και CUP, δέχθηκαν μια σκληρή ήττα λαμβάνοντας λιγότερο από 1 εκατομμύριο ψήφους, για πρώτη φορά από την έναρξη της εκστρατείας για την ανεξαρτησία της Καταλονίας το 2012, με το αριστερό CUP να οδηγείται σε μια βαθιά κρίση χάνοντας 150.000 ψήφους από τους 250.000 που είχε πάρει το 2019 και τους δύο βουλευτές που είχε. Συνολικά τα τέσσερα εθνικιστικά κόμματα έχασαν 700.000 ψήφους ή το 28,2% των ψήφων που είχαν το 2019 και 9 από τους 23 βουλευτές τους. Αρκετοί ψηφοφόροι τους φαίνεται ότι απείχαν ή ψήφισαν κυρίως τους σοσιαλιστές ή λιγότεροι το Sumar En Comu Podem για να αποτρέψου μια δεξιά και ακροδεξιά κυβέρνηση στη χώρα.

 

Εκλογικά αποτελέσματα

Κόμματα

Ψήφοι

Έδρες

Λαϊκό Κόμμα

8.091.840

136

Σοσιαλιστικό Κόμμα

7.760.970

122

Vox

3.033.744

33

Sumar

3.014.006

31

ERC

462.883

7

JxCAT – Jun

392.634

7

EH Bildu

333.362

6

PNV

275.782

5

BNG

151.327

1

CC

114.718

1

UPN

51.764

1

 

Πρόσφατα άρθρα ( Ευρώπη )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet