Την προσωρινή αναστολή των οικοδομικών εργασιών για την κατασκευή δύο νέων ξενοδοχείων-μεγαθηρίων απέναντι από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Προσφεύγοντες ήταν η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) και 23 πολίτες, ανάμεσά τους και η εφημερίδα «Εποχή», που έχει τα γραφεία της ακριβώς μπροστά από το ένα οικόπεδο προς ανέγερση, εκεί όπου βρισκόταν το θέατρο Αθήναιον. Το 2019, ο υπουργός Περιβάλλοντος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε εγκρίνει τη μετατροπή της χρήσης γης από γενική κατοικία σε πολεοδομικό κέντρο, αίροντας τον περιορισμό του ανώτατου αριθμού των 150 κλινών που ίσχυε στην περιοχή. Τον Μάρτιο του 2020, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων γνωμοδότησε θετικά για την ανέγερση δεκαόροφης ξενοδοχειακής μονάδας και τον Ιανουάριο του 2021 η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη υπέγραψε τη συνέχιση του έργου. Τον Νοέμβριο του 2021 δόθηκε οικοδομική άδεια στο έτερο ξενοδοχείο εννιά ορόφων. Έκτοτε, οι οικοδομικές εργασίες συνεχίζονταν πυρετωδώς, προκειμένου να μπουν τα θεμέλια για τα δύο ξενοδοχεία της γαλλικής αλυσίδας Boissee Finances, στις συμβολές των οδών Πατησίων και Μάρνης το μεν και Ηπείρου και Γ Σεπτεμβρίου το δε.

Εν τέλει, το Ε΄ τμήμα του ΣτΕ εξέδωσε προσωρινή διαταγή, με την οποία αναστέλλει τις οικοδομικές εργασίες για την κατασκευή των δύο κτιρίων, τα οποία προβλέπεται ότι θα έχουν 32 και 31,55 μέτρα, όταν το ανώτατο ύψος στην περιοχή είναι τα 24 μέτρα και θα έχουν 637 και 258 κλίνες αντίστοιχα. Το ΣτΕ δέχτηκε το σκεπτικό της προσφυγής πως αλλοιώνεται ο χαρακτήρας της περιοχής ως ζώνης γενικής κατοικίας. Πρόκειται για τη δεύτερη πολύ σημαντική κίνηση του ΣτΕ, ύστερα από την απόφαση κατεδάφισης ορόφων του ξενοδοχείου Coco Mat, το οποίο κάλυψε την Ακρόπολη. Η απόφαση δε μένει να εφαρμοστεί, καθώς προς το παρόν τίποτα δεν έχει γίνει.

Η πόλη είναι ζωντανός οργανισμός και είναι για να τη ζουν πρώτα και κύρια οι κάτοικοί της, όχι να τη χαίρονται οι τουρίστες και να πλουτίζουν οι ξενοδόχοι. Η ανέγερση των δύο αυτών ξενοδοχείων θα σκέπαζε παραπάνω το κέντρο της Αθήνας, θα το έδινε βορά στον υπερτουρισμό. Ας ελπίσουμε ότι ο ορίζοντας θα παραμείνει ελεύθερος με δικαστική απόφαση, αφού τα υπουργεία διάλεξαν πλευρά.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet