Έξω απο τον κινηματογράφο Ολύμπια

 

 

 

Από τη Δράμα αρχίζει ουσιαστικά η φετινή κινηματογραφική περίοδος, όπου από τις 4 ως τις 10 Σεπτεμβρίου, θα διεξαχθεί το 46ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους.

Ένα από τα πιο σημαντικά του είδους παγκοσμίως, γεγονός που επιβεβαιώνει το ότι από φέτος οι δύο ταινίες που θα αποσπούν τις κορυφαίες διακρίσεις στο Εθνικό αλλά και το Διεθνές Διαγωνιστικό του τμήμα, θα εξασφαλίζουν αυτόματα το πολυπόθητο «εισιτήριο» για τη συμμετοχή στη διαδικασία των Όσκαρ.

Τα δύο διαγωνιστικά τμήματα, δηλαδή το Εθνικό και το Διεθνές, πλαισιώνονται από τα δύο αντίστοιχα σπουδαστικά τμήματα. Επιπλέον συνεχίζονται τα διαγωνιστικά τμήματα Κινουμένων Σχεδίων (animation) και Short and Green, με το δεύτερο να αναφέρεται σε ταινίες με θέμα την οικολογία και το περιβάλλον.

Στο Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα, συμμετέχουν 35 ταινίες σκηνοθετημένες από 26 άνδρες και 13 γυναίκες. Η εξερεύνηση της σεξουαλικότητας, οι ερωτικές σχέσεις μεταξύ γυναικών, η πρώτη φορά αλλά και ο χωρισμός καταλαμβάνουν ένα σημαντικό κομμάτι της φετινής θεματικής των ταινιών. Οι οικογενειακές σχέσεις και ιδιαίτερα η σχέση γιου-μάνας, οι φιλίες που δοκιμάζονται, η απώλεια και η διαχείριση του πένθους, οι μνήμες της παιδικής ηλικίας και τα παιδικά τραύματα συνεχίζουν να εμπνέουν για άλλη μια φορά τους σκηνοθέτες. Όπως και τα καυτά κοινωνικά ζητήματα που ταλανίζουν τη σύγχρονη Ελλάδα: ρατσισμός, αυτοκτονίες, θάλασσες που ξεβράζουν πτώματα μεταναστών, τράφικινγκ γυναικών, γυναικοκτονίες, αστυνομική βία, σκοταδισμός και θρησκοληψία, τρομοκρατία, φυλακή. Αλλά και ο γολγοθάς των σημερινών νέων ηθοποιών που προσπαθούν να επιβιώσουν. Δεν λείπουν οι ταινίες εποχής, ακόμα και επί εμφυλίου, ενώ λιγοστές παραμένουν οι κωμωδίες α λα ελληνικά.

Το Διεθνές Διαγωνιστικό, που φέτος συμπληρώνει 29 χρόνια από την καθιέρωσή του του, θα προβάλει στο 20 ταινίες απ’ όλα τα πλάτη και τα μήκη του πλανήτη.

Ανάμεσά τους και 5 ελληνικές, που είναι: «Το φως εκ φωτός» του Νεριντάν Ζιντζιρία, «Super» του Νικόλα Κούλογλου, «Unortodox» του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου, «Reeady» της Ειρήνης Βιανέλλη και «Midnight skin» του Μανώλη Μαυρή.

Όσον αφορά τώρα στα δύο σπουδαστικά τμήματα, στο μεν Διεθνές Σπουδαστικό, θα προβληθούν 14 ταινίες, εν των οποίων 2 ελληνικές, ενώ στο Εθνικό Σπουδαστικό θα διαγωνιστούν 25 ταινίες από 11 εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Εκτός συναγωνισμού θα προβληθεί η ταινία «Δηκεοσίνη» των Άγγελου Μπαράι, Νικήτα Σιφονιού, μια συνέντευξη με τον πατέρα του Νίκου Σαμπάνη, που έπεσε νεκρός από σφαίρες έπειτα από καταδίωξη της αστυνομίας, η οποία φέρνει στο προσκήνιο τις τραγικές συνέπειες της προκατάληψης και του ρατσισμού απέναντι σε μια ευάλωτη κοινωνική ομάδα.

Στο διαγωνιστικό τμήμα Short and Green συμμετέχουν 15 ταινίες με το «Lumen» της Ειρήνης Τζούλια να αποτελεί την ελληνική συμμετοχή, ταινία με θέμα τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Στο διεθνές τμήμα ταινιών Κινουμένων Σχεδίων (Animation) διαγωνίζονται 17 ταινίες από τις οποίες οι 4 είναι ελληνικές. Πρόκειται για ταινίες με ποικίλες τεχνικές και αισθητικές τάσεις, σε είδη από μυθοπλασία μέχρι πειραματικές και ντοκιμαντέρ.

Τέλος, στο νέο τμήμα Kiddo, συμμετέχουν 14 ταινίες, ανάμεσα στις οποίες 2 ελληνικές, ταινίες φτιαγμένες από παιδιά και νέους. Στο φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα οι ταινίες των, κυριολεκτικά, νέων κινηματογραφιστών, θίγουν θέματα όπως ο ρατσισμός, η διαφορετικότητα, τα κίνητρα ζωής στους νέους, η ζωοφιλία και το περιβάλλον.

Αξίζει να αναφερθούμε στο φετινό διαφημιστικό τρέιλερ του φεστιβάλ, που είναι μια ταινία μικρού μήκους, με τίτλο «Εσωτερικό - Στοχασμός», με το οποίο τιμάται η 46χρονη πορεία του φεστιβάλ και των ανθρώπων που συμμετείχαν σε αυτό.

Τέσσερις χαρακτήρες, στην ηλικία των 46, αντιπροσωπεύοντας τη γενιά τους, αναπολούν, συνομιλούν με τον εαυτό τους και τους ανθρώπους της ζωής τους, προσδοκούν, συνεχίζουν να ονειρεύονται, κατά τη διάρκεια μιας σύντομης προσωπικής διαδρομής, πεζοί, προσηλωμένοι σ’ έναν στοχασμό, βαθιά εσωτερικό, όπως θα ήταν ως ένα κινηματογραφικό πλάνο.

Η ταινία κάνει μια συμβολική αναφορά σε όλους τους Έλληνες σκηνοθέτες, που στη μακρά πορεία του Φεστιβάλ, πραγματοποίησαν στη Δράμα τα πρώτα τους δειλά αλλά και καίρια βήματα, εξελίχθηκαν, επέστρεψαν ή και πέταξαν ακόμη πιο ψηλά και μακριά. 62 ενδεικτικά επιλεγμένες ταινίες από το πρώτο Φεστιβάλ, έως το περσινό 45ο, που προβλήθηκαν και διαγωνίστηκαν, στέκονται δίπλα στις 35 νέες, του φετινού Εθνικού Διαγωνιστικού και μαζί γίνονται μέρος αυτής της ιστορίας.

Τη σκηνοθεσία και το μοντάζ υπογράφει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Γιάννης Σακαρίδης, το σενάριο έγραψε ο Βασίλης Τερζόπουλος, τους χαρακτήρες ερμηνεύουν με τις φωνές τους οι Φοίβος Δεληβοριάς, Άρης Δημοκίδης, Νάντια Κοντογεώργη, Ντενίς Νικολάκου, η μουσική είναι μια σύνθεση του 10χρονου συνθέτη και σολίστ πιάνου Στέλιου Κερασίδη.

Το όλο πρόγραμμα πλαισιώνεται με ένα πλήθος παράλληλων προγραμμάτων και άλλων εκδηλώσεων, δημιουργώντας έτσι μια γιορτινή ατμόσφαιρα στην πόλη, μια ατμόσφαιρα δημιουργικής συμμετοχής.

 

Κινηματογραφική σχολή;

 

Ένα όραμα πολλών ετών φαίνεται πως εκπληρώνεται φέτος. Και είναι η λειτουργία, εδώ και μερικούς μήνες, της πολυαναμενόμενης Κινηματογραφικής Σχολής στη Δράμα από το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Μένει βέβαια να διαπιστωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργεί η σχολή, λεπτομέρειες οι οποίες δεν δίνονται στο δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από το Φεστιβάλ. Όπως αριθμός σπουδαστών, εξοπλισμός (το σινεμά δεν είναι μόνον θεωρία), χώρος, πρόγραμμα σπουδών. Και κάτι ακόμη: Μπορούν οι πτυχιούχοι να χρησιμοποιήσουν το πτυχίο τους για το ΑΣΕΠ;

Κατά τα άλλα είμαστε έτοιμοι να χειροκροτήσουμε οποιαδήποτε θετική εξέλιξη, χωρίς γκρίνια και μεμψιμοιρία. Οφείλουμε όμως να υπενθυμίσουμε πως όλα μπήκαν σε τροχιά υλοποίησης το 2018, όταν ο αείμνηστος καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Αντώνης Παπαδόπουλος είχε εξαγγείλει τη δημιουργία της σχολής. Ήταν τότε που ο Νίκος Παππάς υπουργός, Ψηφιακής Πολιτικής εκείνα τα χρόνια, είχε υπογράψει το Σύμφωνο Συνεργασίας με το δήμο Δράμας και το ΕΑΠ, δεσμευόμενος για την υλοποίησή του.

 

Στράτος Κερσανίδης strakersan@gmail.com
kersanidis.wordpress.com
Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet