Για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών

 

Δύο μεγάλοι και αναγνωρισμένοι διεθνώς καλλιτέχνες, δυο εμβληματικές προσωπικότητες, ενώνουν τις φωνές τους στους πρόποδες της Ακρόπολης και τραγουδούν για την αλληλεγγύη και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών. Η ελληνίδα ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη και ο τούρκος συνθέτης Ζιλφί Λιβανελί δίνουν μία και μοναδική συναυλία, με τραγούδια από το κοινό τους ρεπερτόριο, καθώς και από έργα του Μίκη Θεοδωράκη.

Η φιλία της Μαρίας Φαραντούρη και του Zülfü Livaneli (Ζιλφί Λιβανελί) μετρά

περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες αμοιβαίας εκτίμησης και εγκάρδιας συνεργασίας με συναυλίες στην Τουρκία, στην Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στις Ηνωμένες Πολιτείες, λειτουργώντας ως πρότυπο για την ανοιχτή επικοινωνία και την ειρηνική συμβίωση γειτονικών λαών μέσα από την Τέχνη τους. Από την Αθήνα έως την Κωνσταντινούπολη και από το Βερολίνο έως τη Νέα Υόρκη, πάντα σε κατάμεστα θέατρα, οι δύο καλλιτέχνες έχουν συμπράξει σε δεκάδες συναυλίες ανά τον κόσμο, αποδεικνύοντας ότι η μουσική και τα τραγούδια εμπνέουν και φέρνουν πιο κοντά τους λαούς.

Δύο κοινοί δίσκοι, σε μουσική του Λιβανελί, ο πρώτος το 1982 (Η Μαρία Φαραντούρη τραγουδά Λιβανελί), σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου, και ο δεύτερος το 2005 (Η Μνήμη του Νερού), σε στίχους της Αγαθής Δημητρούκα, αγαπήθηκαν από Έλληνες, Τούρκους και όχι μόνο. Το πρόγραμμα της συναυλίας στο Ηρώδειο συμπληρώνεται από τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος μαζί με τον Λιβανελί -στα τέλη της δεκαετίας του ’80- δημιούργησαν την Επιτροπή Ελληνοτουρκικής Φιλίας για την περαιτέρω προσέγγιση των δύο λαών.

Το 2000, η Μαρία Φαραντούρη με τον Ζιλφί Λιβανελί τραγούδησαν μαζί υπό την

μπαγκέτα του διεθνούς φήμης μαέστρου Ζουμπίν Μέτα στο εορταστικό «Μιλένιουμ» της UNESCO, στο Παρίσι, σε μια εκδήλωση για την υπέρβαση προβλημάτων γειτνίασης. Μια προσπάθεια που οι δύο καλλιτέχνες δεν σταμάτησαν ποτέ, αφού οι σχέσεις των λαών είναι όπως οι σχέσεις των ανθρώπων: χρειάζονται το παράδειγμα και τη διαρκή επαγρύπνηση. Συμμετέχει η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ. Μαζί τους η Görkem Ezgi Yildirim.

Την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου, στις 9μμ, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

 

 

«Πάω να πω στο σύννεφο»

 

 

Η κορυφαία ερμηνεύτρια αποδίδει με μοναδικό τρόπο κάποια από τα πιo αγαπημένα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι έτσι όπως παρουσιάστηκαν στον ομότιτλο δίσκο της, διατηρώντας ακέραια την ουσία, την ποίηση και το βάθος του έργου του συνθέτη. Ταυτόχρονα όμως προσδίδει στα τόσο γνωστά αυτά τραγούδια μια νέα διάσταση ερμηνείας, ανανεώνοντας τη μουσική τους ουσία και αποκαλύπτοντας νέες ερμηνευτικές παραμέτρους. Προς την κατεύθυνση αυτή συγκλίνει και η ιδιαίτερη ενορχήστρωση της Δήμητρας Τρυπάνη καθώς και η λιτή, αισθαντική και αριστοτεχνική ερμηνεία των τεσσάρων μουσικών που τη συνοδεύουν και οι οποίοι είναι: Eυγενία Καρλαύτη-πιάνο, Τάσος Μισυρλής-βιολοντσέλο, Διονύσης Βερβιτσιώτης-βιολί, Μαρίνος Γαλατσινός-κλαρινέτο.

Θα παρουσιαστούν όλα τα τραγούδια του δίσκου «Πάω να πω στο σύννεφο», η παράσταση όμως θα εμπλουτιστεί και με τους κύκλους τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι «Ματωμένος Γάμος» ,σε ενορχήστρωση του ίδιου του συνθέτη και «Μεγάλος Ερωτικός», σε ενορχήστρωση Θεόδωρου Κοτεπάνου. Στην συναυλία συμμετέχει ερμηνευτικά ο Τάσος Μισυρλής.

Το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου, στις 8.30μμ, στον Κήπο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης – Μουσείου Αλέκου Κοντόπουλου, στην Αγία Παρασκευή (Αλέκου Κοντοπουλου 13, τηλέφωνο πληροφοριών: 2106395335).

Είσοδος ελεύθερη με σειρά προσέλευσης.

 

 

Αν υπήρχε μια φυλή χαμένων ονειροπόλων

 

 

Μια μουσική παράσταση των Θέμη Καραμουρατίδη και Γεράσιμου Ευαγγελάτου με μοναδική πρωταγωνίστρια την μούσα τους Νατάσσα Μποφίλιου. Μια νέα παράσταση ή ένας νέος τρόπος να κοιτάξουν την τέχνη τους και τον τρόπο που πορεύονται; Η Νατάσσα Μποφίλιου, ο Θέμης Καραμουρατίδης και ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος, με την αρωγή της σταθερής τους ομάδας, κατάφεραν να αφουγκραστούν ακόμη μια φορά τους κραδασμούς της εποχής κι ένωσαν τις φωνές τους με αυτές των αναρίθμητων φίλων τους, δημιουργώντας μια νέα μοναδική καλλιτεχνική πρόταση, που ξεχωρίζει για την ορμή και τον δυναμισμό της.

Συντονισμένοι απόλυτα με τον παλμό του κοινού τους, ανοίγουν έναν τολμηρό διάλογο της προσωπικής τους δισκογραφίας με το εγχώριο και διεθνές ρεπερτόριο.

«Αν υπήρχε μια φυλή χαμένων ονειροπόλων, ευαίσθητων τρελών, ερωτευμένων, τρυφερών και θυμωμένων, που κατοικεί στις δύο όχθες του ποταμού, θα ακολουθούσες την πορεία της;

Σε ένα φωτεινό πρωί στην πόλη, σε μια ελεύθερη αγκαλιά, σε μια διαδήλωση, σε τραγούδια που λένε: “Αυτή είναι η ιστορία των δικών μου - κι η δική μου”. Αν υπήρχε αυτή η φυλή, θα έψαχνες μαζί της τη θέση σου στον κόσμο;» Νατάσσα, Θέμης, Γεράσιμος

Συντελεστές μουσικοί: Θέμης Καραμουρατίδης-πιάνο, Άρης Ζέρβας-τσέλο, Γιώργος Μπουλντής- μπάσο, Γιώργος Καρδιανός-ηλεκτρική κιθάρα, Μανώλης Γιαννίκος-τύμπανα, Γιώργος Καστανός-σαξόφωνο, κλαρινέτο, Κώστας Σαπουνής-τρομπέτα. Φωνητικά: Λητώ Αμπατζή, Ελένη Λεωνή, Steve Bekas.

Την Δευτέρα 4 και την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου, στις 9μμ, στο Φεστιβάλ «Στη Σκιά των βράχων 2023», Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη».

 

 

1η Συνάντηση Μουσικών Σχολείων Αττικής

 

 

Την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου στις 7μμ, η Αγορά του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) θα υποδεχτεί τους μαθητές και τις μαθήτριες των πέντε Μουσικών Σχολείων Αττικής, που θα παρουσιάσουν, σε μία μεγάλη καταληκτική συναυλία, το αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας «1η Συνάντηση Μουσικών Σχολείων». Η εν λόγω πρωτοβουλία θα πραγματοποιηθεί, σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ), από τις 3 έως τις 7 Σεπτεμβρίου, στις εγκαταστάσεις του ΚΠΙΣΝ. Στο πλαίσιο αυτής, οι μαθητές και οι μαθήτριες των Μουσικών Σχολείων Αθήνας, Αλίμου, Ιλίου, Παλλήνης και Πειραιά θα παρακολουθήσουν σειρά μαθημάτων, στην παραδοσιακή και τη συμφωνική μουσική, από επαγγελματίες καταξιωμένους μουσικούς. Την τελευταία μέρα, τα παιδιά, μαζί με τους δασκάλους τους, θα παίξουν, θα τραγουδήσουν και θα χορέψουν σε μια εκδήλωση με έμπνευση και δημιουργικότητα που στόχο έχει να γίνει ετήσιος θεσμός.

 

Συμφωνική Μουσική

 

Οι μαθητές/τριες θα είναι υπό την καλλιτεχνική καθοδήγηση των μελών της ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Αλέξη Θεοφυλάκτου, Νικόλα Καβάκου, Κωνσταντίνου Νίκα, Μαρίνου Τρανουδάκη και Γιώργου Φαρούγγια. Επίσης, θα κάνουν πρόβες και θα συμπράξουν στη συναυλία με την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων – ΑΣΟΝ. Επιμελητής του τομέα Συμφωνικής Μουσικής και Διευθυντής Ορχήστρας: Παύλος Σεργίου, μαέστρος, καθηγητής στο τμήμα Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών.

 

 

Παραδοσιακή Μουσική

 

Οι μαθητές/ήτριες που θα συμμετάσχουν στα μαθήματα παραδοσιακής μουσικής θα δημιουργήσουν τρεις ομάδες οι οποίες θα ασχοληθούν: η πρώτη ομάδα με την παράδοση των νησιών του Αιγαίου και της Μικράς Ασίας, η δεύτερη, με την παράδοση της Μακεδονίας και της Θράκης και η τρίτη, με την παράδοση της Ηπείρου και της Θεσσαλίας. Κύριο άξονα του σεμιναρίου και της καταληκτικής συναυλίας θα αποτελέσει η σύνδεση μουσικής, τραγουδιού και χορού. Οι μαθητές/ήτριες θα παρακολουθήσουν μαθήματα και θα συμπράξουν στην καταληκτική συναυλία με τους: Αυγερινή Γάτση, Κυριάκο Γκουβέντα, Κατερίνα Δούκα, Γιώργο Κοντογιάννη, Μάρθα Μαυροειδή, Δημήτρη Μπρέντα. Επιμελητής του τομέα Παραδοσιακής Μουσικής: Χάρης Λαμπράκης, Μουσικός

Στις 7 Σεπτεμβρίου, στις 7μμ, στην αγορά του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος.

Η «1η Συνάντηση Μουσικών Σχολείων» και η συναυλία πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet