Ανάμεσα στα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Κολώνας, αλλά και στη νεότερη ιστορία που υποδηλώνει το Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο - πρώην Φυλακές Αίγινας, τα έργα του σπουδαίου εικαστικού Γιώργου Ξένου έρχονται να συμπληρώσουν την ιστορία του σήμερα.
Για τους κατοίκους της Αίγινας, ένα όνειρο ζωής έγινε πραγματικότητα χάρη στις δύο εκθέσεις του Γιώργου Ξένου με τίτλο «Πορευόμενοι στην ιερότητα» και «Η ελευθερία του εγκλεισμού», που παρουσιάζονται στους δύο προαναφερθέντες χώρους αντίστοιχα, έως τις 30 Σεπτεμβρίου.
Μετά την πολυσυζητημένη του έκθεση με τίτλο «Τόποι περισυλλογής» που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο εικαστικός έμελλε να γράψει μια σημαντική σελίδα στα πολιτιστικά δρώμενα της Αίγινας, καθώς με την έκθεσή του άνοιξε τις φυλακές μετά από 38 χρόνια.
Από την πολυχρωμία στη μονοχρωμία, το μηδέν της γραφής και την ίδια τη φύση της τέχνης ως πράξη ελευθερίας, ο Γιώργος Ξένος είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες εικαστικούς. Γεννημένος το 1953 στην Αθήνα, από το 1976 έως το 1982 σπούδασε στην École nationale supérieure des Beaux-Arts – Section des Arts Plastiques (Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών – Τμήμα Εικαστικών Τεχνών) στο Παρίσι.
Από το 1983 έως το 1986 έζησε και εργάστηκε στην Αθήνα. Το 1987 έζησε και εργάστηκε στο Mönchengladbach της Γερμανίας. Από το 1988 έως το 1992 έζησε και εργάστηκε στο Βερολίνο, όπου βίωσε τα ιστορικά γεγονότα της πτώσης του Τείχους. Έργα της περιόδου αυτής εξέθεσε στο Winckelmann Museum της πόλης Stendal (Ιούνιος – Οκτώβριος 1991) και στο Pergamon Museum του Βερολίνου (Ιανουάριος – Νοέμβριος 1992). Από το 1993 ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Ένας νέος διάλογος με τα αρχαία έργα
Με την έκθεση «Πορευόμενοι στην ιερότητα», ο Γιώργος Ξένος ξεκινά έναν νέο διάλογο με τα αρχαία έργα. Ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, την αρχαία και τη σύγχρονη τέχνη, τα έργα του Γιώργου Ξένου συνυπάρχουν με τα εκθέματα του μουσείου με διακριτικότητα και κατάνυξη στην ιστορία, η οποία συνεχίζει να υπάρχει μέσω της τέχνης.
Στην είσοδο και στο Αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Κολώνας υψώνονται οι εμβληματικές ανθρώπινες μορφές από σίδηρο, σε αμφίσημο ρόλο ξένου και Ξένιου μαζί. Στην α’ αίθουσα σε ζωγραφική απόδοση, ο Χάρτης του Αργοσαρωνικού δηλώνει τον γεωγραφικό τόπο. Ο Απόλλωνας και ο Θρόνος του Απόλλωνα στις τελευταίες αίθουσες, νοηματοδοτούν την ιερότητα του χώρου. Απέναντι από τον Απόλλωνα, μια επιτοίχια πολυπρόσωπη σύνθεση δημιουργεί διαδραστική σχέση έργου και επισκεπτών, στην οποία ο θεατής θα μπορούσε να αναγνωρίσει και τον εαυτό του στο εικαστικό πλήθος. Ενδιάμεσα, οι επισκέπτες της έκθεσης θα αντικρύσουν αρχαία αγγεία και ειδώλια που συναντούν τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία, ενώ ένα σύνολο πήλινων φιδιών στο δάπεδο στέλνει το δικό του μήνυμα στο χθόνιο αρχετυπικό σύμβολο, κοινό στους αρχαίους πολιτισμούς.
«Η ελευθερία του εγκλεισμού»
Η δεύτερη έκθεση του Γιώργου Ξένου «Η ελευθερία του εγκλεισμού» διανθίζεται στο Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο – πρώην Φυλακές Αίγινας.
Η σύγχρονη τέχνη ως επαναστατική πράξη που δεν έχει όρια και δεν φυλακίζεται «εισβάλλει» στον χώρο των πρώην φυλακών και έχει τον αποκλειστικό λόγο, ένα λόγο έντονο που δεν περιορίζεται από κανενός είδους εγκλεισμό. Πώς μπορείς άλλωστε να περιορίσεις τη φαντασία;
Οι Φωνασκούντες, τα υψωμένα Χέρια, τα αγωνιώδη βλέμματα, τα Μάτια - μάρτυρες, βαριά φορτισμένα, προβληματίζουν με τα μηνύματά τους και σε οδηγούν σε στοχασμούς δημιουργώντας έναν Ιερό Τρόμο και ταυτόχρονα αναζητώντας το αόρατο πίσω από το ορατό. Βέβαια, το εννοιολογικό και το εικαστικό στοιχείο συνδέονται άρρηκτα στο έργο του Γιώργου Ξένου.
Όπως εξηγεί η επιμελήτρια της έκθεσης, δρ Βιβή Βασιλοπούλου: «Στο σύνολο των έργων, η έκφραση, αυτόματη και πηγαία, εδράζεται στα ίχνη της γραφής ενός συλλογικού, όσο και προσωπικού αρχείου και συνθέτει μια επική προσωπογραφία εκείνων που δια-δηλώνουν σε πολλαπλά επίπεδα και ζητούν απαντήσεις διερωτώμενοι. Μέσα από τα σημειολογικά έργα που περιέχει αυτή η θεματική, ο Γιώργος Ξένος επαναπροσδιορίζει τη σχέση μας με τον εγκλεισμό σε κάθε φυλακή και μας καλεί να ενώσουμε τη φωνή μας ενάντια στη βία, στον φόβο, σε οτιδήποτε μας στερεί την ελευθερία της σκέψης, της έκφρασης, της επιλογής».
Η έκθεση πλαισιώνεται από μικρά προσωπικά αντικείμενα των τότε κρατουμένων, που εκτίθενται σε ειδικές προθήκες.
Ένας καλλιτέχνης βιωμάτων
Ο Γιώργος Ξένος με πολυετή παρουσία στην Ελλάδα και το εξωτερικό είναι ένας καλλιτέχνες βιωμάτων. Ένας καλλιτέχνης που πρωτοπορεί, που σέβεται την ίδια την ουσία της τέχνης. Είναι ένας απλός άνθρωπος της διπλανής πόρτας, που καταφέρνει να σε παρασύρει με το έργο του, να σε συγκινήσει και να σε κάνει να αναλογιστείς την ίδια την ουσία της ζωής. Χωρίς «φλυαρία» και ενίοτε χωρίς πολλά χρώματα. Άλλωστε για τον Γιώργο Ξένο, το μαύρο είναι το χρώμα που περιέχει όλα τα χρώματα.
Το βασικότερο από όλα είναι ότι το έργο του Ξένου στο σύνολό του είναι ουσιώδες και αναμετράται με την ίδια την ιστορία και δη την ιστορία της τέχνης, ένα κεφάλαιο της οποίας γράφεται με κάθε του έκθεση. Από την Αθήνα, την Ευρώπη, την Αμερική και πάλι πίσω στην Αθήνα και σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Γιατί η τέχνη δεν έχει αρχή και τέλος. Ένας ένα δρόμος που δεν ξέρεις πού θα σε οδηγήσει, αλλά πάντα έχει ως αφετηρία τη μνήμη.
Διάρκεια εκθέσεων: 27/7/2023 - 30/09/2023. Ώρες λειτουργίας: Αρχαιολογικό Μουσείο Κολώνας, καθημερινά 10:30 - 17:30, Τρίτη κλειστά.
Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο – πρώην Φυλακές Αίγινας, καθημερινά 11:00 - 14:00 & 18:00 - 21:00, Τρίτη κλειστά. Είσοδος ελεύθερη
Πληροφορίες: 22970 22248 & 2297022067