Μετά από πτώση ιδιωτικού αεροπλάνου μεταξύ των νεκρών ήταν ο τοπ μάνατζερ της μισθοφορικής εταιρείας «Βάγκνερ» Γιεβγένι Πριγκόζιν και οι δύο αναπληρωτές, ο πολεμικός επικεφαλής Ντμίτρι Ούτκιν και ο επικεφαλής των δυνάμεων του μετώπου Βαλέρι Τσεκάλοφ, ουσιαστικά σκοτώθηκε η κορυφή της πυραμίδας της εταιρείας.

Ποια θα είναι η τύχη της ρωσικής πολεμικής ιδιωτικής εταιρείας μετά το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα; Κάτω από τον Ντ. Ούτκιν ήταν μια σειρά από έμπειρα πολεμικά στελέχη που οργάνωναν και συμμετείχαν στις μάχες, έμπειροι αξιωματικοί που στρατολογήθηκαν τα τελευταία 10 χρόνια, τα οποία εντάχθηκαν, με το αζημίωτο, στη «Βάγκνερ». Η ηγεσία των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων σκοπεύει να εντάξει νέο δυναμικό, υπογράφοντας συμβόλαια, ενώ σύμφωνα με έγκυρους πολεμικούς ανταποκριτές, όσοι αρνηθούν θα απομακρυνθούν.

 

Θεωρείται ότι ο Γ. Πριγκόζιν, όταν η εταιρεία απέκτησε οικονομική δύναμη από τις μεγάλες χρηματοδοτήσεις και μεγάλη αίγλη στη ρωσική κοινή γνώμη, απαίτησε από το Κρεμλίνο συμμετοχή στη νομή της εξουσίας, κάτι που απέρριψε συλλήβδην η ρωσική κυβέρνηση, προσπαθώντας να θέσει υπό τον έλεγχό της τη «Βάγκνερ». Οι αντιθέσεις μεταξύ του υπουργού Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού και του Γιεβγένι Πριγκόζιν εντάθηκαν ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα όταν απαγορεύτηκε στη «Βάγκνερ» να στρατολογεί μισθοφόρους από τους τροφίμους των φυλακών. Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, ο Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε στρατιωτικά στελέχη της «Βάγκνερ» στο Κρεμλίνο και τους πρότεινε να συνεχίσουν να πολεμούν, αλλά υπό άλλη διοίκηση. Τότε ο Πριγκόζιν διαφώνησε κάθετα και μαζί με έμπειρα ανώτατα στρατιωτικά στελέχη που τον ακολούθησαν πήγε στη Λευκορωσία και το θέμα θεωρήθηκε λήξαν. Τώρα που η ανώτατη ηγεσία της «Βάγκνερ» σκοτώθηκε στο αεροπορικό δυστύχημα επανέρχεται η πρόταση του ρώσου προέδρου για οργανική ένταξη στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Η Μόσχα διαδίδει ότι οι μισθοφόροι της «Βάγκνερ» προσέρχονται και υπογράφουν μαζικά συμβόλαια ένταξής τους στο ρωσικό στρατό.

Το θέμα είναι τι θα απογίνουν οι δυνάμεις της «Βάγκνερ» που πολεμούν στη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα στις χώρες της Αφρικής. Η εταιρεία διατηρεί ένα ιδιαίτερα ελκυστικό ενεργητικό με τεράστιους λογαριασμούς. Ο έλεγχος παρόμοιων μισθοφορικών εταιρειών από τα κράτη αποτελεί περίπλοκο γρίφο. Στο εσωτερικό της Ρωσίας, αλλά και στο εξωτερικό θα βρεθούν δυνάμεις που θα προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν τα διάφορα τμήματα της «Βάγκνερ» για ίδιους σκοπούς ή ακόμη και εναντίον της Ρωσίας.

 

Στον αέρα η συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά

 

Η άρνηση της Μόσχας, στις 27 Ιουλίου, για επιστροφή στη συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα δημιουργεί νέες δυσκολίες για την επίλυση της επισιτιστικής κρίσης. Ο ΟΗΕ προσπαθεί την επάνοδο της Ρωσίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σκοπεύει να επισκεφθεί τη Μόσχα μέσα στο Σεπτέμβριο, χωρίς να έχει ακόμη οριστεί ακριβής ημερομηνία, για συνομιλίες γύρο από αυτό το θέμα, αποσκοπώντας να αποδείξει ότι η Άγκυρα μπορεί να παρεμβαίνει αποτελεσματικά για την επίλυση δύσκολων γεωπολιτικών προβλημάτων.

Η επαναλειτουργία του διαδρόμου στη Μαύρη Θάλασσα για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών ενδιαφέρει σφόδρα την Τουρκία, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει το διεθνές κύρος της. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν μιλώντας στο μπίζνες φόρουμ των BRICS, την προηγούμενη εβδομάδα, ανέφερε ότι η Ρωσία θα επανέλθει στη συμφωνία μόνο αν τηρηθούν οι δεσμεύσεις απέναντι στη χώρα του. Η Μόσχα απαιτεί να συνδεθεί η Αγροτική Tράπεζα της Ρωσίας με το Swift, την επαναφορά των προμηθειών αγροτικών μηχανημάτων και ανταλλακτικών, την άρση των περιορισμών από τις δυτικές ασφαλιστικές εταιρείες, το σταμάτημα των απαγορεύσεων για προσέγγιση στα λιμάνια και την επαναλειτουργία του αγωγού αμμωνίας Τολιάτι - Οδησσός. Ο ρώσος πρόεδρος υποστήριξε, ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι δηλώσεις δυτικών χωρών ότι τα ουκρανικά σιτηρά είναι απαραίτητα για την επιβίωση φτωχών χωρών, τονίζοντας ότι κατά τη διάρκεια λειτουργίας του διαδρόμου έγινε εξαγωγή 32,8 εκατομμυρίων τόνων και μόνο 1 εκατομμύριο τόνοι ή το 3% πήγαν σε φτωχές χώρες, ενώ το 70% κατευθύνθηκε προς τις ανεπτυγμένες χώρες. Η Ρωσία συνέχισε να εξάγει, παρά τους περιορισμούς, σιτηρά προς τις αφρικανικές χώρες. Το 2022 έγινε εξαγωγή στην Αφρική 11,5 εκατομμυρίων τόνων, ενώ κατά τους έξι πρώτους μήνες του 2023 οι εξαγωγές ήταν περίπου 10 εκατομμύρια τόνους.

Πολλά θα εξαρτηθούν από τη συνάντηση Βλαντίμιρ Πούτιν-Ερντογάν το Σεπτέμβριο, αν προκύψουν νέα δεδομένα. Σύμφωνα με τη γερμανική Bild, κατά πάσα πιθανότητα θα συμμετέχει και το Κατάρ στη νέα συμφωνία. Προς το παρόν ρωσικά πολεμικά πλοία περιπολούν στη Μαύρη Θάλασσα και δεν επιτρέπουν τη διέλευση εμπορικών πλοίων με ουκρανικά σιτηρά, από και προς τους «προσωρινούς διαδρόμους» που ανακοίνωσε η Ουκρανία. Επίσης, η Μόσχα προειδοποιεί ότι θα πάρει μεγάλο ρίσκο οποιαδήποτε χώρα προσπαθήσει να προωθήσει τα ουκρανικά σιτηρά, χωρίς τη δική της συμμετοχή.

 

Πρόσφατα άρθρα ( Ευρώπη )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet