Ο διεθνής οικονομικός οργανισμός BRICS, ονομασία που αποδόθηκε από τον από τον επιφανή οικονομολόγο και ακαδημαϊκό Ο Νιλ, αναλυτή του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης Goldman Sachs, για τον νέο συνασπισμό χωρών του παγκόσμιου Νότου, είναι αρκτικόλεξο που αποτυπώνει το πρώτο γράμμα των χωρών που τον ίδρυσαν το 2009: Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Ν. Αφρική αν και η τελευταία εντάχθηκε το 2010 στην πρώτη Σύνοδο που έλαβε χώρα.

Στο Γιοχάνεσμπουργκ της Ν. Αφρικής από τις 22 έως τις 24/8/2023 πραγματοποιήθηκε η 15η Σύνοδος των BRICS. Η Διεθνής Συνδιάσκεψη με προσκεκλημένους 67, συνολικά, ηγέτες από Αφρική, Ασία, Λατινική Αμερική και Ασία, παριστάμενους τους αρχηγούς κρατών των BRICS, τον Γ.Γ του Ο.Η.Ε, Α. Γκουτέρες και τέλος εκπρόσωπους 20 Διεθνών Οργανισμών είχε ως κυρίαρχο θέμα την αφρικανική ήπειρο.

 

Πριν την έναρξη της Συνόδου, τουλάχιστον 40 χώρες ήταν θετικά προσκείμενες στην ένταξη τους, μεταξύ αυτών 23 χώρες υπέβαλαν επίσημα αίτηση. Με την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου, ο πρόεδρος της Ν. Αφρικής, Σ. Ραμαφόσα ανακοίνωσε την ένταξη 6 χωρών, γεωγραφικά ακροβολισμένων, με βαρύγδουπο γεωοικονομικό/ενεργειακό αποτύπωμα στον οργανισμό των αναπτυσσόμενων οικονομιών: Σαουδική Αραβία, Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα(ΗΑΕ), Αιθιοπία, Ιράν και Αργεντινή. Οι υπόλοιπες 17 χώρες ήταν: Μπαχρέιν, Μπαγκλαντές, Λευκορωσία, Βολιβία, Κούβα, Ονδούρα, Ινδονησία, Καζακστάν, Κουβέιτ, Μαρόκο, Νιγηρία, Παλαιστίνη, Σενεγάλη, Ταϊλάνδη, Βενεζουέλα, Βιετνάμ και Αλγερία οι οποίες εντάσσονται στον κύκλο εταίρων των BRICS.

Με την ένταξη των 6 πετρελαϊκών χωρών, η οποία ώθησε αναλυτές να σκεφτούν τη μετονομασία του οικονομικού οργανισμού σε «BRICS - OPEC», νέα δυναμική προσδίδεται στον οικονομικό οργανισμό, καθώς θα είναι υπεύθυνος για την παραγωγή του 43% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου. Επιπρόσθετα σε πλανητική κλίμακα το ΑΕΠ πλέον αγγίζει τo 36% και συγκεκριμένα 30,8 τρισ. δολάρια, ο πληθυσμός των BRICS το 47% , με προοπτικές περαιτέρω αύξησης του λόγω ένταξης της Αιθιοπίας -χώρα με ταχύτατους ρυθμούς δημογραφικής μεγέθυνσης όπως και οικονομικής ανάπτυξης-, ενώ το μερίδιο εξαγωγών είναι 25% φέροντας τη σφραγίδα της σινικής οικονομικής πρωτοπορίας στις εμπορικές συναλλαγές. Περαιτέρω η συνολική εδαφική επικράτεια των BRICS είναι 48,5 εκ. τετραγωνικά χλμ.

Η υπουργός Εξωτερικών και Διεθνών Σχέσεων της Ν. Αφρικής, Ναλεντί Παντόρ, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε εγχώριο ραδιοφωνικό σταθμό, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι τα κριτήρια ένταξης είναι η δέσμευση σε προοδευτικές ιδέες, η προσήλωση στην ειρήνη, ελευθερία, δικαιοσύνη και ο σεβασμός στην τήρηση της διεθνούς δικαιικής τάξης, ενώ ταυτόχρονα, σύμφωνα με κινέζους αξιωματούχους, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η στρατηγική επιρροή των υποψήφιων χωρών σε περιφερειακούς ή υπερεθνικούς οργανισμούς.

Σύμφωνα με προβλέψεις οικονομικών αναλυτών, το ΑΕΠ εκφρασμένο σε όρους αγοραστικής δύναμης των BRICS -και πάντα λαμβάνοντας υπόψη το ρίσκο προβλέψεων σε ένα δυστοπικό γεωπολιτικό και υφεσιακό γεωοικονομικό γίγνεσθαι- ενδέχεται έως το 2028 να υπερβεί την οικονομική μεγέθυνση των G7, που απαρτίζεται από τις εξής χώρες: Καναδά, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Αμερική. Aυτές οι προβλέψεις φανερώνουν την ανάδυση μιας πολυμερούς παγκόσμιας οικονομικής κοινότητας. Με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτουν οι οικονομίες των BRICS, αμφισβητούν την ηγεμονία δολαρίου και την εργαλειοποίηση του από τους δυτικούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς των Bretton Woods, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η διαφαινόμενη αποδολαριοποίηση ενισχύεται και μέσω της Νέας Τράπεζας Ανάπτυξης των BRICS. Mε την εισδοχή των 6 νέων χωρών, αναμένεται να ενισχυθεί η κεφαλαιακή της επάρκεια, σύμφωνα και με πρόσφατες δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ των ΗΑΕ, Αμπντούλλα Αλ Μαρί. Άλλωστε η χώρα διαθέτει τουλάχιστον 1 τρισ. δολάρια για επενδύσεις από τα κρατικά ταμεία. Σύμφωνα με την Ντίλμα Ρουσέφ, τη νέα πρόεδρο του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος και πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας, έως το 2026, τουλάχιστον το 30% των νέων επενδυτικών πλάνων προβλέπουν χρηματοδότηση από τη δέσμη νομισμάτων των χωρών-μελών των BRICS, ενώ ταυτόχρονα έχει προβεί στην έκδοση ομολόγων σε γουάν.

Η εν εξελίξει αποδολαριοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας λόγω των BRICS δεν αποτελεί απάντηση στη δυτική μονομέρεια επιβολής κυρώσεων, που αποτελεί εργαλείο οικονομικού πολέμου και στη παντοκρατορία του δολαρίου ως διεθνούς αποθεματικού νομίσματος, που επιφέρει ανεπανόρθωτα πλήγματα στις οικονομίες του Παγκόσμιου Νότου. Είναι απόρροια της παταγώδους αποτυχίας του δυτικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ο Νότος ζητά τη μεταρρύθμιση των Δυτικών Χρηματοοικονομικών Οργανισμών όσον αφορά τα δικαιώματα ψήφου, όπως και του ΟΗΕ, ειδικότερα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ώστε να εκπροσωπείται. Οι δηλώσεις του Α. Γκουτέρες από το Γιοχάνεσμπουρκ ήταν στο ίδιο μήκος κύματος. «Εισερχόμαστε σε έναν πολυπολικό κόσμο. Όμως η ιστορία μας έχει δείξει ότι η πολυπολικότητα χωρίς ισχυρούς πολυμερείς οργανισμούς δεν αποτελεί εγγύηση για τη σταθερότητα, μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για τη δημιουργία χάους. Συνεπώς πρέπει να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη και να υποστηρίξουμε την πολυπολικότητα».

 

Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet