Είκοσι άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο στις 22 Αυγούστου στην πυρκαγιά που ξέσπασε στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο –και που καίει ακόμα όσο γράφονται αυτές οι γραμμές. Και ενώ κανονικά το γεγονός θα μεσουρανούσε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και στα δελτία ειδήσεων ως τραγωδία που σημειώθηκε στη χώρα, λίγα Μέσα αναφέρθηκαν έτσι σ’ αυτό και έδωσαν τη δέουσα κάλυψη. Οι 20 νεκροί, ανάμεσά τους και δύο παιδιά, ήταν μετανάστες και έτσι φαίνεται να κυριάρχησε ένα άρρητο, απάνθρωπο πέπλο γύρω από την είδηση, πως ο θάνατός τους δεν συνιστά ίδιας αξίας απώλεια με τις υπόλοιπες ζωές.

 

Ρατσιστική στοχοποίηση

 

Ο υφέρποντας ρατσισμός, όμως, δεν σταμάτησε εκεί. Εκδηλώθηκε καθαρότατα πια τις επόμενες μέρες, φτάνοντας στο σημείο να πραγματοποιηθούν πογκρόμ κατά μεταναστών. Το σήμα ουσιαστικά δόθηκε πρώτα απ’ όλους από την κυβέρνηση, με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη, να δηλώνει για την τραγωδία «τη θλίψη» του, αλλά να επισημαίνει πως «επιβεβαιώνει, για άλλη μια φορά, τους κινδύνους της παράτυπης μετανάστευσης». Όχι, δυστυχώς, εννοώντας πως πρέπει να δημιουργηθούν ασφαλείς και νόμιμοι δίοδοι για το προσφυγικό, αλλά στέλνοντας μήνυμα πως τα ίδια τα θύματα ευθύνονται για τον θάνατό τους και ότι πέραν του πνιγμού (τη Δευτέρα πάλι θρηνήσαμε 4 ανθρώπους σε ναυάγιο στη Λέσβο) και των επαναπροωθήσεων, τώρα οι πρόσφυγες θα κινδυνεύουν και από τη φωτιά.

Η στάσης της ΝΔ έγινε ακόμα χειρότερη έπειτα, χρησιμοποιώντας την τραγωδία σαν «ευκαιρία» για την ίδια. Με τον βουλευτή Ροδόπης, Ευριπίδη Στυλιανίδη, να δηλώνει, χωρίς κανένα στοιχείο, πως οι περισσότερες φωτιές εκδηλώνονται σε μονοπάτια που διέρχονται μετανάστες, αλλά και «διαρροές» για έρευνα της ΕΥΠ, κατά παραγγελία του Μαξίμου, για εμπρησμούς από αμέλεια ή πρόθεση μεταναστών, στήθηκε ένα ολόκληρο σκηνικό μετατροπής των θυμάτων σε θύτες.

Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε τον σμπάρο του θανάτου 20 ανθρώπων, για να δέσει τρία τρυγόνια. Πρώτον, να κατασκευάσει ενόχους, πέραν της ίδιας, για την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή και την απώλεια εκατοντάδων περιουσιών. Δεύτερον, να χρησιμοποιήσει αυτό το αφήγημα για να δικαιολογήσει/ενισχύσει περαιτέρω την αντι-μεταναστευτική της πολιτική. Και, τρίτον, να κλείσει και πάλι το μάτι στο ακροδεξιό ακροατήριο ενόψει και των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Την προσπάθειά της βοήθησαν, βέβαια, και σειρά Μέσων. Όχι μόνο παρακμιακά έντυπα όπως η Espresso, για της οποίας το πρωτοσέλιδο ο εισαγγελέας Ρατσιστικών Εγκλημάτων προχώρησε στη σύσταση δικογραφίας κακουργηματικού χαρακτήρα, αλλά και μέρος των «συστημικών» εφημερίδων είχαν κεντρικούς τίτλους όπως «Ποιοι καίνε την Ελλάδα» (Απογευματινή, 23/8), «Υβριδικός πόλεμος Νο2 στον Έβρο» (Political, 23/8), «Εγκληματίες εμπρηστές» (Manifesto, 25/8), «Πώς έκαψαν τον Έβρο!» (Realnews, 27/8) κ.ά., συνοδευόμενους από αντίστοιχα άρθρα.

 

Πογκρόμ κατά μεταναστών

 

Κάπως έτσι, τα δύο περιστατικά απαγωγής και ξυλοδαρμού μεταναστών από ακροδεξιούς, που έγιναν γνωστά από τους ίδιους τους εγκληματίες στα social media, παρουσιάστηκαν από κάποια Μέσα σαν «ιδιότυπη σύλληψη». Ενώ η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της, Παύλου Μαρινάκη, σε σχετική ερώτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αρκέστηκε να πει απλά ότι «σε όλα τα θέματα η απάντηση είναι η εφαρμογή του νόμου», χωρίς καμία καταδίκη της ρατσιστικής βίας και των ακροδεξιών αντιλήψεων.

Η δε αστυνομία μπορεί στη μία περίπτωση να συνέλαβε τους τρεις απαγωγείς, συνέλαβε όμως και τα 13 θύματα με την κατηγορία του εμπρησμού, βασιζόμενη αποκλειστικά και μόνο στα λεγόμενα των δραστών! Στη δεύτερη περίπτωση, ο ένας εκ των τουλάχιστον 3 δραστών, όπως φαίνονται στο βίντεο, φέρεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, να παραδόθηκε ο ίδιος, χωρίς να έχει γίνει γνωστό προς το παρόν αν του έχει αποδοθεί κατηγορητήριο, όπως και τι έχει γίνει με τους συνεργάτες του και τους 4 απαχθέντες μετανάστες.

Τα πρώτα 13 θύματα απαγωγής που είχαν συλληφθεί αδίκως από την αστυνομία, τελικά αφέθηκαν ελεύθερα, καθώς κατέπεσε το ψευδές κατηγορητήριο. Παρόλ’ αυτά, η ενοχοποίηση των μεταναστών σαν εμπρηστών συνεχίζει να διαδίδεται τόσο από αναρτήσεις που καλούν σε επιθέσεις εναντίον τους, όσο και από την κυβέρνηση.

«Το πολύ ανησυχητικό είναι ότι παρότι υπήρξε αντίδραση των αρχών με συλλήψεις των δραστών, συμπεριλαμβάνοντας μάλιστα τη διερεύνηση του ρατσιστικού κινήτρου βάσει του άρθρου του 82Α του Π.Κ., συνέχισαν να δημοσιοποιούνται κι άλλα τέτοιου είδους περιστατικά. Το γεγονός αυτό δείχνει πόσο κανονικοποιημένη είναι η ρατσιστική βία», σχολιάζει στην «Εποχή» η Δάφνη Καπετανάκη από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Αντίστοιχα, το Δίκτυο Καταγραφής Ρατσιστικής Βίας σημειώνει σε ανακοίνωσή του πως «οι μαρτυρίες αυτές καταδεικνύουν ότι υπάρχει ήδη στην περιοχή σταθερή πρακτική οργανωμένης βίας από συγκεκριμένες ομάδες αυτόκλητων πολιτοφυλάκων, υπό το στρεβλό πρίσμα της υπεράσπισης της εθνικής κυριαρχίας».

Για το ζήτημα παρενέβη και πάλι την Τρίτη ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γιώργος Σκιαδαρέσης, με διπλή παραγγελία τόσο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, όσο και στην Εισαγγελία της Αλεξανδρούπολης, ώστε να διερευνηθούν τα περιστατικά που έχουν έρθει στη δημοσιότητα, αλλά προς το παρόν δεν έχουν υπάρξει νέες εξελίξεις.

 

Η ακροδεξιά δεν είναι γραφική, είναι επικίνδυνη

 

Τα καλέσματα σε πογκρόμ δεν προέρχονται, βέβαια, μόνο από κάποιες περιθωριακές, άγνωστες ακροδεξιές ομάδες, αλλά και από στελέχη κοινοβουλευτικών κομμάτων του χώρου. Γεγονός που υπογραμμίζει ακόμα μια φορά πως η ακροδεξιά δεν πρέπει να υποτιμάται σαν κάτι απλά γραφικό/γελοίο, που μιλά για τσιπάκια και ψεκάσματα, είναι πάντα επικίνδυνη.

Πιο συγκεκριμένα, ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Παράσχος Παπαδάκης, που σε ανάρτησή του καλούσε τα μέλη του συλλόγου «Αινήσιο Δέλτα» να λάβουν τα μέτρα τους ενάντια στους μετανάστες, γιατί έχουμε πόλεμο μαζί τους, σύμφωνα με έρευνα της ΕφΣυν, έκανε και ο ίδιος «περιπολίες» προς αναζήτηση θυμάτων μεταναστών μαζί με τον άνδρα, που σε βιντεάκι που ήρθε στη δημοσιότητα, είχε μαζέψει δεκάδες κόσμο και τους προέτρεπε να απαγάγουν μετανάστες, αλλά «χωρίς όπλα και μαχαίρια, γιατί δεν μας αφήνουν».

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, μεταξύ των άλλων καταδικαστικών τοποθετήσεων για το ζήτημα, είχε ήδη ζητήσει για την ανάρτηση του βουλευτή την παραπομπή του στην επιτροπή Δεοντολογίας, με τον πρόεδρο της Ελ. Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο όχι μόνο να καλύπτει πλήρως τον κ. Παπαδάκη, αλλά να ζητά την παροχή κάλυψης από την πολιτεία όσων «συλλαμβάνουν» μετανάστες.

Αντίστοιχα, ο βουλευτής των Σπαρτιατών (αν υφίστανται ακόμα ως κόμμα μετά και τις εξελίξεις στη Βουλή), Πέτρος Δημητριάδης, στοχοποίησε σε βίντεο τον μεταναστευτικό πληθυσμό για τις φωτιές στον Έβρο, ενώ και η ανακοίνωση του μορφώματος για τη στήριξη της υποψηφιότητας του καταδικασμένου χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη για τον δήμο της Αθήνας βρίθει ρατσιστικού οχετού, κατηγορώντας τους μετανάστες για οποιοδήποτε πρόβλημα στην πόλη.

Ακόμα, όμως, και να μην καλούσαν ανοιχτά σε εγκληματικές ενέργειες, «το επιδεινούμενο κλίμα κατά προσφύγων και μεταναστών στον πολιτικό και δημόσιο λόγο έχει καταγραφεί ότι αντανακλάται στους δρόμους με αύξηση της ρατσιστικής βίας. Το τι λέγεται, δηλαδή, στη δημόσια σφαίρα κανονικοποιεί, ενθαρρύνει, κλιμακώνει κιόλας ρατσιστικές αντιδράσεις», εξηγεί η Δάφνη Καπετανάκη.

 

Εκφασισμός

 

Εξίσου, λοιπόν, επικίνδυνη είναι και η στάση της κυβέρνησης, που παρά τα πογκρόμ και τη δημόσια, πια, αποθράσυνση της ακροδεξιάς, συνεχίζει τη στοχοποίηση των μεταναστών.

Στη σύσκεψη του Μαξίμου την Τρίτη για τις πυρκαγιές, ενέταξε μέσα στα μέτρα αντιμετώπισης και μη σχετιζόμενες πολιτικές για το μεταναστευτικό (φράχτης Έβρου κτλ). Την Πέμπτη δε στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «στον Έβρο είναι περίπου βέβαιο ότι η αιτία της πυρκαγιάς είναι ανθρωπογενής. Και είναι περίπου βέβαιο ότι άναψε πάνω σε διαδρομές που χρησιμοποιούν παράνομοι μετανάστες (…)Η υπόθεση ερευνάται και εφόσον υπάρχουν ένοχοι, θα φροντίσουμε να τους εντοπίσουμε. Αυτή είναι δουλειά των αρχών και μόνο των αρχών. Φαινόμενα αυτοδικίας και αυτόκλητοι σερίφηδες δεν θα γίνουν ανεκτά από αυτή την κυβέρνηση». Χωρίς, δηλαδή, να υπάρχει κάποιο καταληκτικό πόρισμα, επικαλείται κάτι «περίπου βέβαιο», που θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές –αποκαλώντας, μάλιστα, τη ρατσιστική και εγκληματική δράση (που τροφοδοτεί με τη ρητορική του) αυτοδικία, ενώ δεν πρόκειται καν γι’ αυτό. Οι «σερίφηδες» δεν είναι κάποιοι πολίτες που πήγαν να πιάσουν εγκληματίες, είναι οι ίδιοι οι εγκληματίες. Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός δήλωσε «υπερήφανος για τους πολίτες που προστατεύσαμε», χωρίς καμία αναφορά στους 20 νεκρούς. Αυτοί, είπαμε, ήταν μετανάστες…

Απ’ ό,τι φαίνεται, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να ρίχνει λάδι στη φωτιά της ακροδεξιάς, αδιαφορώντας για το ποιους θα κάψει και τον εκφασισμό της κοινωνίας που εκθρέφει.

«Τα εγκλήματα ρατσιστικής βίας, ή αλλιώς εγκλήματα μίσους, δεν είναι κρυφά, στοχεύουν όχι μόνο στα άμεσα θύματα, αλλά στο να στείλουν μήνυμα εκφοβισμού προς όλη τη μεταναστευτική κοινότητα και την κοινωνία. Άρα εξίσου ηχηρή θα πρέπει να είναι και η απάντηση από την πλευρά των αρχών», καταλήγει η Δάφνη Καπετανάκη. Όπως και από την πλευρά της Αριστεράς και του αντιφασιστικού κόσμου, θα προσθέσουμε εμείς.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet