Οι τραγικές εξελίξεις, ιδίως στη Θεσσαλία, όπως ήταν αναμενόμενο ματαίωσαν τις αυριανές εκλογές για πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και τον ορισμό τους την επόμενη Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου. Σε συνεδρίασή της η Πολιτική Γραμματεία αποφάσισε ομόφωνα και εξέδωσε σχετική ανακοίνωση. Ταυτόχρονα, εξέφρασε τη βαθιά οδύνη του κόμματος για τους συνανθρώπους μας που έχασαν τη ζωή τους και την αγωνία για τις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι δεδομένες και εγκληματικές, σημειώνει, ενώ δεν υπάρχουν δικαιολογίες.

 

Ποια, λοιπόν, θα είναι η επόμενη μέρα της εκλογής της νέας ή του νέου πρόεδρου στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία; Ο Κώστας Ελευθερίου στη σημερινή του συνέντευξη στην Εποχή υποστηρίζει ότι η νέα ηγεσία θα είναι αντιμέτωπη με μια πρόκληση υπαρξιακού χαρακτήρα για το μέλλον του κόμματος. Ο Χ. Γεωργούλας, πάλι σ’ αυτή την έκδοση, αξιολογώντας τις μέχρι τώρα κοινές παραδοχές και συμπτώσεις, προωθητικές πριν προκύψει ο πέμπτος υποψήφιος, είναι πιο αισιόδοξος. Θεωρεί ότι μπορεί να υπάρξει μια νέα συνθετική πλειοψηφία ικανή να εντοπίσει αστοχίες που οδήγησαν στην ήττα και να πραγματοποιήσει την αναγκαία στροφή.

Μάλλον, πρέπει να κρατήσουμε και τις δυο οπτικές ως εξοπλισμό μας για να προβλέψουμε τις εξελίξεις μετά την εκλογική διαδικασία. Το έργο, η επίπονη προσπάθεια της νέας ηγεσίας δεν θα γίνει απλά στις συνθήκες, δύσκολες ασφαλώς, που διαμορφώθηκαν μετά την ήττα αλλά θα είναι εξαιρετικά πιο δύσκολες. Ακόμη, θα απαιτηθεί και υπέρ-προσπάθεια για την ενότητα του κόμματος εξ αιτίας των αρνητικών παρακαταθηκών της προηγούμενης περιόδου. Στην πορεία της εκλογής προέδρου, η διαδικασία που έχει κληρονομηθεί διαμορφώνει ένα ρευστό κομματικό - εκλεκτορικό περιβάλλον το οποίο, εντέλει, δεν εξασφαλίζει ισοτιμία στους υποψηφίους. Το ζούμε, ήδη, αυτό με την εμφάνιση και την υποδοχή του πέμπτου υποψηφίου, του Στ. Κασσελάκη.

 

Επείγει η πολιτική παρουσία

 

Το πρώτο και επείγον καθήκον είναι η αποκατάσταση της πλήρους πολιτικής παρουσίας του κόμματος. Η κυβέρνηση της ΝΔ βρίσκεται μπροστά σε ένα τεράστιο κενό πολιτικής και αυτό από μια άποψη είναι ευκολία για τη νέα ηγεσία. Η οποία, εφόσον μιλάμε για την αξιωματική αντιπολίτευση, περιλαμβάνει τη νέα ή τον νέο πρωθυπουργό. Θα ασκηθεί πολιτική στο νέο περιβάλλον, της μετά Τσίπρα εποχής, και αυτό απαιτεί όλες οι επαγγελίες για συλλογική ηγεσία και δομές που θα παράγουν πολιτική να ενεργοποιηθούν. Η προοπτική ανόδου στην κυβερνητική εξουσία επιβάλλει να απαντήσει από την πρώτη στιγμή: θα επιδιωχθεί με επικοινωνιακά ευρήματα ή με μια καθημερινή παρέμβαση, επεξεργασμένη που δομεί, και συγχρόνως προκύπτει, ένα συνολικό σχέδιο;

Το τελευταίο διάστημα στην καμπάνια των υποψηφίων υπήρξαν πιο θαρραλέες τοποθετήσεις για τις αιτίες της ήττας. Όμως, παραμένει η ανάγκη μιας σε βάθος και τεκμηριωμένης διερεύνησης των αιτιών όχι μόνο διότι αυτό δεν έγινε -και πληρώθηκε τραγικά- αλλά διότι είναι απαραίτητο για τη νέα πορεία του κόμματος, προϋπόθεση για επαναπροσέγγιση των στρωμάτων που απογοήτευσε. Αυτό δεν θα είναι ένα εύκολο έργο και σίγουρα θα υπάρξουν εδώ μειοψηφίες και πλειοψηφίες.

Πώς θα αντιμετωπισθεί το κομματικό ζήτημα, η αναζωογόνηση του κόμματος, η ανασυγκρότησή του και η αποκατάσταση της ενεργού σχέσης ηγεσίας και μέλους; Πρόκειται, επίσης, για επείγον ζήτημα που από την πρώτη στιγμή απαιτεί θετικές πρωτοβουλίες, σήματα ότι κάτι αλλάζει. Το πώς θα μορφοποιηθούν οι κομματικές δυνάμεις σε ενεργές κοινωνικά και πολιτικά Οργανώσεις Μελών, που αποδιαρθρώθηκαν με το είδος της διεύρυνσης που επιλέχθηκε, είναι ένας δύσκολος στόχος. Και στο κομματικό ζήτημα θα υπάρξουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Θα υπάρχει ένα ρευστό κόμμα με τους αδιαμεσολάβητους ηγέτες του, ενισχυμένο μάλιστα τώρα ως ρεύμα με την έλευση του πέμπτου υποψήφιου ή ένα ανοικτό, μαζικό κόμμα με ενεργά μέλη και τη συλλογική ηγεσία του;

Είναι καθοριστικό το ζήτημα της λειτουργίας του κόμματος και των οργάνων του τα οποία συστηματικά παρακάμφθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Απαραίτητο στοιχείο, όχι μόνο για να ορίζεται η πολιτική αλλά και για να εξασφαλίζεται η εσωτερική του ενότητα. Απ’ αυτή την άποψη κρίθηκε ως πολύ ωφέλιμη η πρωτοβουλία του Ευκλείδη Τσακαλώτου να αφιερώσει ολόκληρο κεφάλαιο της καμπάνιας του στο κόμμα.

 

Η ύλη του έκτακτου συνεδρίου

 

Ποια η ύλη του επόμενου έκτακτου συνεδρίου; Εκ των πραγμάτων, θα είναι βαριά και ευρεία. Πρώτον, διότι θα πρέπει να συζητήσει απολογιστικά. Ζήτημα ακανθώδες που θα διαμορφώσει νέες πλειοψηφίες σε σχέση με το προηγούμενο συνέδριο που λειτουργούσε υπό την ηγεμονία του Αλέξη Τσίπρα. Υπάρχουν, πλήθος, πολιτικές επιλογές που δεν συζητήθηκαν ποτέ σε κανένα συλλογικό όργανο. Η ανάγκη να κριθούν τώρα έχει να κάνει κυρίως με τα νέα πολιτικά αφηγήματα που πρέπει να αποφασιστούν για να πορευτεί το κόμμα στη νέα περίοδο.

Σ’ αυτό το, έκτακτο, συνέδριο, με το βαρύ έργο, θα ανακύψει και ένα ακόμη ζήτημα: αυτό της διαφοράς των δυο σωμάτων. Εκείνου δηλαδή που θα έχει εκλέξει πρόεδρο και εκείνου που θα συγκροτεί το συνέδριο που θα εκλέξει την Κεντρική Επιτροπή και την Πολιτική Γραμματεία. Αυτό μπορεί να τεθεί ως πρόβλημα από την πλευρά που θα θεωρεί ότι υπάρχει αναντιστοιχία σε βάρος της, με άδηλες συνέπειες. Συναφές μ’ αυτό είναι και το θέμα του καταστατικού που με βάση την έως τώρα εμπειρία θα προταθεί ασφαλώς από συνέδρους ν’ αλλάξει.

Ο νέος ηγετικός άξονας που θα προκύψει με αφετηρία τις εκλογές για πρόεδρο και θα ολοκληρωθεί στο έκτακτο συνέδριο είναι, ωστόσο, το πιο καθοριστικό ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην αρχή δανειστήκαμε και αναφέραμε τον όρο «νέα συνθετική πλειοψηφία». Είναι μια πρόταση που προκύπτει από τις έως τώρα τοποθετήσεις των υποψηφίων και τις ανάγκες του κόμματος, σ’ αυτή τη λεπτή φάση. Εμπεριέχει προφανώς και την ανανέωση του ηγετικού στελεχικού δυναμικού, αυτό που παλαιότερα λεγόταν «ηγετική ομάδα». Εξασφαλίζει και τους όρους λειτουργίας με εσωτερική ενότητα, πράγμα όπως σημειώσαμε και προηγουμένως είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Αυτή η «νέα συνθετική πλειοψηφία», όπως διαφαίνεται έως τώρα, δεν θα μείνει ασφαλώς στο απυρόβλητο από τις συστημικές δυνάμεις. Θα επιτεθούν με πολλούς τρόπους και έχουν τα μέσα. Κυρίως όμως με την προπαγάνδα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει πλέον κόμμα διαμαρτυρίας, του 7% κτλ, κτλ. Από τώρα θα πρέπει να διαμορφώνεται η απάντηση.

 

Υπογραφές στήριξης

 

Στην πορεία της καμπάνιας των υποψηφίων εκτός από τις τοποθετήσεις γνωστών στελεχών υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων είχαμε και ομαδικές υπογραφές στήριξης. Υπέρ του Ευκλείδη Τσακαλώτου δημοσιοποιήθηκαν: κείμενο με τίτλο «Η ελπίδα για το μέλλον μας είναι η Αριστερά» 77 ερευνητών/ριών και πανεπιστημιακών, κείμενο 27 επαγγελματιών στον χώρο της υγείας, κείμενο με τίτλο «Δεν θα τους περάσει» 12 στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ιδίως από Θεσσαλονίκη. Υπέρ της Έφης Αχτσιόγλου είχαμε τη στήριξη από 30 συνδικαλιστικά στελέχη του Δημοσίου καθώς και 14 στελεχών της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ με τίτλο «Άλμα προς τα εμπρός».

Ακολουθούν τα κείμενα.

 

 

 

 

 

 

* * *

 

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet