Άννα Κατσούλη και Μιχάλης Κάσσης

 

 

Στο ψηφοδέλτιο της παράταξής μας «ΑλλάΖΟΥΜΕ τον Πειραιά για Όλους και Όλες» συμπεριλήφθηκαν δυο ξεχωριστές υποψηφιότητες με υψηλό συμβολισμό που μας γεμίζουν υπερηφάνεια και χαρά, παραδείγματα ανιδιοτελούς προσφοράς για τον Πειραιά και τη χώρα.

Η πρώτη εξ αυτών είναι εκείνη της αγωνίστριας της Αριστεράς Άννας Κατσούλη που στα 102 χρόνια δίνει σταθερά το παρών σε κάθε πρόσκληση για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη. Μια ιστορική φυσιογνωμία της Αριστεράς που γεννήθηκε και έδρασε στον Πειραιά μέσα από τις γραμμές της ηρωικής ΕΠΟΝ ως υπεύθυνη για τη διανομή του Ριζοσπάστη. Μετά την απελευθέρωση συνεχίζει τη δράση της με το ΚΚΕ ως υπεύθυνη για το σύλλογο γυναικών Πειραιά. Συνελήφθη από την Ασφάλεια το 1949 και το μετεμφυλιακό κράτος την καταδίκασε δύο φορές σε θάνατο. Στα πέτρινα χρόνια παρέμεινε φυλακισμένη στις φυλακές Αβέρωφ απ’ όπου και απελευθερώθηκε το 1958. Στη δικτατορία των Συνταγματαρχών βγήκε χωρίς δεύτερη σκέψη στην παρανομία, αγωνιζόμενη για δημοκρατία και ελευθερία. Είναι μέλος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγωνιστών ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης (ΠΣΑΕΕΑ) από την ίδρυσή του. Αργότερα συνέχισε τον αγώνα από τις γραμμές του ΚΚΕ εσωτερικού και εν συνεχεία του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ.

Η τιμητική και συμβολική συμμετοχή της Άννας Κατσούλη αποτελεί τιμή για τον συνδυασμό μας, ένα σύμβολο ανιδιοτελούς συμμετοχής και προσφοράς στους αγώνες του λαού μας για δημοκρατία και ελευθερία. Ιδιαίτερα σήμερα που η ιδιώτευση και η παραχάραξη της ιστορίας τείνουν να αποτελέσουν κυρίαρχο παράδειγμα, η υποψηφιότητα της Άννας αποτελεί το αντιπαράδειγμα της προσφοράς, της συνέπειας, της στράτευσης, το παράδειγμα προς τη νέα γενιά. Στο πρόσωπο της κρατάμε την επικαιρότητα της αναφοράς στο θέμα του φασισμού, αιτήματα και στόχους που υπήρχαν στο καταστατικό της ΕΠΟΝ παραμένοντας δραματικά επίκαιρα, «την εξόντωση του φασισμού τώρα και στο μέλλον και με οποιανδήποτε μορφή κι αν παρουσιαστεί». Μια σημαντική μάχη είναι το κέρδισμα της νεολαίας και η συστράτευσή της στις αγωνιστικές αξίες ζωής που παραμένουν επίκαιρες και σήμερα.

Ο Μιχάλης Κάσσης, 90 ετών σήμερα αποτελεί μια εμβληματική φυσιογνωμία και παρουσία στο χώρο της γλυπτικής. Σπούδασε στην Α.Σ.Κ.Τ και για 28 χρόνια υπήρξε διευθυντής των Εργαστηρίων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (ΤΑΠ). Δούλεψε με διάφορα υλικά (πηλό, γύψο, χαλκό, ορείχαλκο, πέτρα). Τα έργα του κοσμούν πολλούς δημόσιους χώρους σε πολλές πόλεις μας (Ερέτρια, Σπάρτη, Ανώγεια, Ηλιούπολη, Χαλάνδρι, Λιόσια, Αερόπολη, Λαύριο κ.α.). Έργα του υπάρχουν στις ΗΠΑ (Στάδιο Χιούστον) αλλά και σε μικρότερες πόλεις, ενώ έχει φιλοτεχνήσει προτομές όπως του Γ. Ρίτσου, του Ν. Πολίτη, του Κ. Βιδάλη κ.ά. Πνεύμα ανήσυχο ο Μιχάλης ασχολείται με τη λαϊκή αρχιτεκτονική, τη λαογραφία και τη λογοτεχνία, ενώ δίνει μεγάλο αριθμό ομιλιών.

Η τιμητική υποψηφιότητα του Μιχάλη Κάσση στο ψηφοδέλτιο μας αποτελεί μεγάλη τιμή. Στο έργο του διαχρονικά συναντάμε τον πόνο, τα βάσανα αλλά και την ελπίδα, τον αγώνα, τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, της ιστορίας αυτού του «κόσμου του μικρού του μέγα».

Για μας η υποψηφιότητα του Μιχάλη υπογραμμίζει το ενδιαφέρον μας για τον πολιτισμό και την καλλιτεχνική δημιουργία, δίνει το στίγμα μας για έναν Πειραιά που θα αποκτήσει μια σύγχρονη και ελκυστική πολιτιστική ταυτότητα, που θα αγγίζει όλες τις γενιές και θα υπογραμμίζει τη συνέχεια και τη δημιουργία απέναντι σε μια αντίληψη εμπορευματοποιημένης και πρόσκαιρης τέχνης.

 

Γιώργος Γαβρίλης Ο Γιώργος Γαβρίλης είναι υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά με το Λιμάνι της Αγωνίας. Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet