Τα δημόσια νοσοκομεία βρίσκονται στη χειρότερη κατάσταση από την ίδρυση του ΕΣΥ. Αυτή η διαπίστωση είναι πανθομολογούμενη. Ακόμα και φιλικές στην κυβέρνηση εφημερίδες αναγκάζονται να παραδεχτούν αυτή τη συνθήκη με αφορμή το κύμα παραιτήσεων στους γιατρούς. Την ίδια στιγμή όμως, η οργή και η αγανάκτηση των υγειονομικών φουντώνουν. 

Την προηγούμενη εβδομάδα μέλη της ΟΕΝΓΕ συναντηθήκαμε με την νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Ακούσαμε ότι " έχουμε δίκιο" αλλά στην τελική πρέπει να καταλάβουμε ότι το πρόβλημα στα συστήματα υγείας είναι πανευρωπαϊκό - λείπουν ένα εκατομμύριο υγειονομικοί - και για αυτό πρέπει " να βάλουμε πλάτη". "Δώστε μου χρόνο", μας είπε ο υπουργός. Χρόνος δεν υπάρχει λέμε εμείς. 

 

Οι δαπάνες για την υγεία

 

Αυτή τη στιγμή οι δαπάνες για την υγεία βρίσκονται στο 5% του ΑΕΠ ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι στο 7.5%. Τα δημόσια νοσοκομεία έχουν σαράντα χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις. Στα μεγάλα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου η μέση ώρα αναμονής για τα επείγοντα στα παθολογικά τμήματα ξεπερνάει τις έξι ώρες, ενώ η αναμονή για να πάει ένας ασθενής στο κρεββάτι του (ή συνηθέστερα το ράντζο)  μετά την εισαγωγή μπορεί να ξεπεράσει και τις 24. Η εικόνα στην περιφέρεια είναι ακόμη  χειρότερη με τμήματα ολόκληρα να κλείνουν λόγω της υποστελέχωσης, γιατροί να υποχρεώνονται σε υπερεφημέρευση. Οι ελλείψεις στο ΕΚΑΒ έγιναν με το χειρότερο τρόπο γνωστές μέσα στους προηγούμενους μήνες. 

Όλα αυτά έρχονται να συμπληρωθούν με τη στρατηγική επιλογή της Νέας Δημοκρατίας για ιδιωτικοποίηση. Τα ράντζα "εξαφανίζονται" με διακομιδές περιστατικών σε ιδιωτικές κλινικές που χρυσοπληρώνονται, ο παιδικός καρκίνος χαρίστηκε στη Βαρδινογιάννη, η καθαριότητα, η φύλαξη και η σίτιση σε εργολάβους. 

 

Επίθεση στους υγειονομικούς

 

Οι αντιστάσεις των υγειονομικών είναι από τις πιο δυνατές τα τελευταία χρόνια. Χρειάζεται να θυμηθούμε ότι σπάσαμε το σιωπητήριο της καραντίνας και έκτοτε είχαμε μεγάλες απεργίες. 

Τα σχέδια της κυβέρνησης για συγχωνεύσεις νοσοκομείων βρήκαν ξεσηκωμούς ολόκληρων πόλεων - όπως έγινε στην Κρήτη αλλά τώρα χρειαζόμαστε κλιμάκωση των αντιστάσεων. 

Οι διοικήσεις προσπαθούν να τσακίσουν με κάθε τρόπο την οργανωμένη δράση των σωματείων. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Ευαγγελισμού που ο διοικητής προσπαθεί να επιβάλει μηχανήματα για να χτυπούν κάρτα οι εργαζόμενοι που δήθεν είναι "κοπανατζήδες" φτάνοντας να κάνει μήνυση για "φθορά" δημόσιας περιουσίας επειδή το σωματείο αποφάσισε να μην επιτρέψει τη λειτουργία τους. Είναι προκλητικό τη στιγμή που μας χρωστάνε χιλιάδες ρεπό και άδειες πολλών χρόνων να λένε ότι δε δουλεύουμε. Είναι προκλητικό τη στιγμή που φτάσαμε στο σημείο να μην έχουμε χημειοθεραπευτικά φάρμακα στο νοσοκομείο Μεταξά να μην αυξάνονται οι δαπάνες για την υγεία. Η κυβέρνηση ξέρει ότι τα νοσοκομεία είναι καζάνι που βράζει και γι' αυτό θέλουν συχνές συναντήσεις ξαφνικά με τα συνδικάτα μας. Δεν μας ξεγελάνε.

 

Κοροϊδία

 

Οι δέκα χιλιάδες προσλήψεις γιατρών που διατυμπανίζει η κυβέρνηση για το 2024 είναι κοροϊδία. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των θέσεων θα καταληφθούν από επικουρικούς συναδέλφους που ήδη εργάζονται στα νοσοκομεία. Ούτε τις συνταξιοδοτήσεις δεν καλύπτουν αυτές οι προσλήψεις. Τα ανεξάρτητα τμήματα ΤΕΠ που επίσης ακούμε είναι κοροϊδία. Με ανακατανομή των υπαρχόντων εργαζομένων δεν αλλάζει η πραγματικότητα. 

Από την πλευρά μας θεωρούμε ότι απαιτείται ένα απεργιακό μέτωπο με διάρκεια μέσα στα νοσοκομεία. Πάντα σε συνεργασία με τους ασθενείς μας. Για να ανοίξουν τα κλειστά νοσοκομεία, για μαζικές προσλήψεις, για αυξήσεις και μονιμοποιήσεις. Για να έχουν όλοι πρόσβαση στην υγεία, είτε έχουν ΑΜΚΑ είτε όχι. Απεργίες που θα οργανωθούν από τη βάση με μαζικές γενικές συνελεύσεις για να μπορέσουμε να ανατρέψουμε τη δολοφονική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Το ΕΣΥ πριν σαράντα χρόνια φτιάχτηκε μέσα από ένα τέτοιο κίνημα. Είμαστε στο σημείο που η νίκη των απεργιών μας είναι η μόνη εγγύηση ότι η κοινωνία θα έχει ουσιαστική πρόσβαση στη δημόσια, δωρεάν, υγεία. Γι' αυτό σας χρειαζόμαστε όλους στο πλευρό μας.

 

Αργυρή Ερωτοκρίτου Η Αργυρή Ερωτοκρίτου είναι παθολόγος Ευαγγελισμού και γενική σύμβουλος ΟΕΝΓΕ με το
Ενωτικό κίνημα για την Ανατροπή και μέλος του Συντονιστικού Νοσοκομείων
Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Υγεία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet