Οι παίκτες της Β. Κορέας πανηγυρίζουν τη νίκη επί της Ιταλίας
Στις 9 Σεπτεμβρίου του 1948 ο Κιμ Ιλ-σονγκ ανακηρύσσει την ίδρυση της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας. Η εξέλιξη της ασιατικής χώρας είναι λίγο πολύ γνωστή καθώς πρόκειται για μια «κλειστή» χώρα, με ολοκληρωτικό καθεστώς. Σήμερα με αφορμή τη συμπλήρωση 75 χρόνων από την ίδρυση της Λ.Δ. της Κορέας θα θυμηθούμε μια μεγάλη ποδοσφαιρική έκπληξη της εθνικής ομάδας της χώρας στο παγκόσμιο κύπελλο του 1966.
Η Βόρεια Κορέα πήρε το εισιτήριο για τα γήπεδα της Αγγλίας παίζοντας αγώνα μπαράζ με την Αυστραλία, που έγιναν στη Καμπότζη. Μάλιστα ο τότε βασιλιάς της χώρας διέταξε το μισό γήπεδο να υποστηρίζει τη Β. Κορέα και το άλλο μισό την Αυστραλία! Οι Κορεάτες πήραν τη πρόκριση και παρότι η αγγλική ομοσπονδία ποδοσφαίρου σκέφτηκε να μην χορηγήσει βίζες στους Βορειοκορεάτες (η χώρα τους δεν αναγνωριζόταν από την αγγλική κυβέρνηση) η FIFA διευκρίνισε ότι σε περίπτωση που δεν αγωνιστεί η Β. Κορέα τότε η διοργάνωση θα γινόταν αλλού.
Η κλήρωση τούς έφερε στον όμιλο με τις πανίσχυρες Ιταλία και Σοβιετική Ένωση και την δυνατή Χιλή. Οι αγώνες θα γινόντουσαν στο Μίντλεσμπρο. Οι σχέσεις μεταξύ των πολιτών της αγγλικής πόλης και των Βορειοκορεατών άρχισαν να γίνονται στενές όταν ο δήμαρχος του Μίντλεσμπρο, Τζακ Μπόθμπι, δέχτηκε την κεντημένη εικόνα ενός πουλιού, που του δώρισε η ομάδα της Ασίας. Ο ίδιος φέρεται να έδωσε και το σύνθημα για να στηρίξει η κοινότητά του την ομάδα της Βόρειας Κορέας. Ένας ακόμη λόγος συμπάθειας ήταν και η «κόκκινη» φανέλα που φόραγε η Βόρεια Κορέα που ήταν και τα χρώματα της τοπικής «Μπόρο».
Στο πρώτο ματς κόντρα στην Σοβιετική Ένωση οι Βορειοκορεάτες ηττήθηκαν με 3-0, αλλά στο δεύτερο με αντίπαλο τη Χιλή πήγαν πολύ καλύτερα καθώς αναδείχθηκαν ισόπαλοι 1-1. Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Evening Gazette’s», Κλιφ Μίτσελ, είχε γράψει πως στο γκολ της ισοφάρισης οι κάτοικοι του Μίντλεσμπρο πανηγύρισαν έξαλλα. Στο τρίτο και τελευταίο ματς θα αντιμετώπιζαν την θρυλική «Σκουάντρα Ατζούρα». Στάθηκαν τυχεροί καθώς τραυματίστηκε ο αρχηγός της Ιταλίας Τζάκομο Μπουλγαρέλι, και επειδή τότε δεν επιτρέπονταν αλλαγές οι Ιταλοι έμειναν με 10 παίκτες. Οι Βορειοκορεάτες δεν έχασαν την ευκαιρία και με γκολ του Πακ Ντου-Ικ νίκησαν 1-0, πήραν τη πρόκριση. Οι Ιταλοί έφευγαν από το Παγκόσμιο κύπελλο ταπεινωμένοι, ενώ την ίδια ώρα η πόλη του Μίντλεσμπρο πανηγύριζε λες και η τοπική ομάδα πήρε το πρωτάθλημα. Από τη πλευρά της η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Βόρειας Κορέας τόνισε τότε πως η πρόκριση της οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό και στην συμπαράσταση που είχαν οι ποδοσφαιριστές της από τους φιλάθλους του Μίντλεσμπρο.
Μάλιστα στον επόμενο γύρο τρεις χιλιάδες κάτοικοι του Μιντλεσμπρο ταξίδεψαν στο Λίβερπουλ για να υποστηρίξουν τη Βόρεια Κορέα στον αγώνα κόντρα στη Πορτογαλία του μεγάλου Εουσέμπιο που έγινε στο «Γκούντισον Παρκ» για τους «8» του Μουντιάλ!
Η «κόκκινη» ομάδα έκανε εξαιρετικό ξεκίνημα και βρέθηκε να προηγείται με 3-0. Όμως ο μεγάλος Εουσέμπιο δεν ήθελε να φύγει τόσο νωρίς και με τέσσερα (!) γκολ ανέτρεψε το σκορ και η Πορτογαλία προκρίθηκε στα ημιτελικά. Στο τέλος οι παίκτες της Βόρειας Κορέας γνώρισαν την αποθέωση ενώ μέχρι σήμερα η πορεία της ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966 θεωρείται από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις του θεσμού.
Το 2002, δυο βρετανοί κινηματογραφιστές πήραν ειδική άδεια για να μπουν στη Βόρεια Κορέα και να γυρίσουν ένα ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει την, απρόσμενα επιτυχημένη, συμμετοχή της Βόρειας Κορέας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966 στην Αγγλία, την πρώτη και μοναδική της παρουσία σε Μουντιάλ μέχρι το 2010 όταν και κατάφερε να βρεθεί στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής. Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ, είχε τίτλο “Το παιχνίδι της ζωής τους”( «The game of their live») και περιλαμβάνει συνεντεύξεις με τους εφτά ποδοσφαιριστές της ομάδας που ήταν ζωντανοί το 2002, εικόνες από τη Βόρεια Κορέα της εποχής εκείνης, αρκετό αρχειακό υλικό από τα παιχνίδια της διοργάνωσης και από όλο το ταξίδι της ομάδας στην Αγγλία αλλά και πολλά εξτρά σκηνικά που το κάνουν εξαιρετικά ενδιαφέρον αφού πετυχαίνει να παρουσιάζει πρόσωπα και γεγονότα σε μια πολύ ιδιαίτερη χώρα. Όταν το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε στο Μίντλεσμπρο στο κέντρο της πόλης υπήρχε σημαία της Βόρειας Κορέας, ενώ στο παιχνίδι της Μίντλεσμπρο με τη Λιντς, που έγινε στο «Riverside Stadium», παραβρέθηκαν ποδοσφαιριστές από την εθνική ομάδα της Βόρειας Κορέας του 1966 που αποθεώθηκαν από τους οπαδούς της «Μπόρο».
Η παρουσία της εθνικής ομάδας της Β. Κορέας στο Μουντιάλ του 1966 είναι από τα…αληθινά παραμύθια που μόνο το ποδόσφαιρο μπορεί να φτιάξει!