Με την άνοδο του ακροδεξιού συνασπισμού υπερορθόδοξων και εθνικιστικών κομμάτων στην εξουσία, το κράτος του Ισραήλ διανύει μια πρωτοφανή συνταγματική κρίση, από τη σύστασή του στις 14/5/1948, όσον αφορά την απόπειρα «άλωσης» του μοναδικού θεματοφύλακα υπεράσπισης του ισραηλινού κράτους ως εβραϊκού και δημοκρατικού, του Ανώτατου Δικαστηρίου. Καθίσταται το μοναδικό αντίβαρο ως ελεγκτικός μηχανισμός της νομολογίας της εκτελεστικής εξουσίας. Συγκεκριμένα, ο ρόλος του έγκειται στην προάσπιση Βασικών Νόμων, που έχουν οιονεί συνταγματικό χαρακτήρα, ακυρώνοντας νομοσχέδια που καταστρατηγούν το δημοκρατικό πολιτειακό κεκτημένο, μόνο για τους ισραηλινούς πολίτες. Στο προτεινόμενο νομοσχέδιο 124 ξεχωριστών νόμων περιλαμβάνεται και η «μεταρρύθμιση» της λειτουργίας του.
Η νέμεση της οργής των ισραηλινών διαδηλωτών ανακόπτει τη διολίσθηση σε μια ανέλεγκτη εξουσία του ακροδεξιού συνασπισμού, που προδιαγράφει «σκοτεινές μέρες» για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ατομικές/συλλογικές ελευθερίες, ειδικότερα για τις γυναίκες, τις μειονότητες, την LGBT κοινότητα, την ελευθερία λόγου, έκφρασης όπως και την απόλυτη χειραγώγηση ή/και κλείσιμο αντιπολιτευόμενων ΜΜΕ. Το πολυδιάστατο κίνημα διαμαρτυρίας, το οποίο στηρίζουν μαθητές/φοιτητές, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έφεδροι αξιωματικοί έως και επιφανείς επιχειρηματίες start up επιχειρήσεων, εδώ και 35 εβδομάδες αγωνίζεται όχι μόνο ενάντια στο δικαστικό πραξικόπημα, αλλά για την ίδια την ύπαρξη του ισραηλινού κράτους. Το προτεινόμενο πολυνομοσχέδιο θεωρείται ότι αποκλίνει ριζικά από το ιδρυτικό κείμενο της Ανεξαρτησίας του Ισραήλ.
Για την άρση του διεξόδου, ο πρόεδρος του Ισραήλ Ιτσχάκ Χέρτζογκ συνειδητά επαναπροσδιορίζει το περιεχόμενο της συμβιβαστικής πρότασης, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία μεταξύ κυβερνητικού συνασπισμού και αντιπολίτευσης. Μέσω ανεπίσημων διαπραγματεύσεων, προτείνει το «πάγωμα» της πολύκροτης νομοθεσίας για 18 μήνες, ειδικότερα για το νομοσχέδιο που αφορά τη σύνθεση της Επιτροπής για τον διορισμό δικαστών, ή την επιλογή πρόεδρου στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπως και στα άλλα διοικητικά δικαστήρια. Σύμφωνα με την πρόταση Χέρτζογκ, αναπροσαρμόζεται η κατανομή ισχύος εντός της εννεαμελούς Επιτροπής –που απαρτίζεται από 3 δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου, δύο εκπρόσωπους του δικηγορικού συλλόγου, τρεις βουλευτές της κυβέρνησης και έναν της αντιπολίτευσης– με στόχο η συμπολίτευση να έχει τη δυνατότητα βέτο για τον διορισμό του πρόεδρου, ενός θεσμού που προκαλεί έντονες συγκρούσεις στη Βουλή. Για την ακροδεξιά κυβέρνηση, το «αριστερόμετρο» ενοχοποιεί την παρούσα ηγεσία του Αν. Δικαστηρίου, με πρόεδρο την Εστέρ Χαγιούτ, και ειδικότερα την γεν. εισαγγελέα, Γκάλι Μπαχαράβ-Μιάρα.
Ωστόσο, ενόψει της επικείμενης εκλογικής διαδικασίας στο Ανώτατο Δικαστικό Σώμα δεν κρίνεται σκόπιμη η αναβολή της εκδίκασης προσφυγής 38 οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών ενάντια στην ψήφιση του νομοσχεδίου, που ακυρώνει τη δικαστική εποπτεία επί του «εύλογου χαρακτήρα» του κυβερνητικού έργου. Στην πλήρη δεκαπενταμελή σύνθεσή του το Αν. Δικαστήριο θα συνεδριάσει στις 12 Σεπτέμβρη, για την εκδίκαση προσφυγών της κοινωνίας των πολιτών.
Σε αντίθεση με τους θερμούς σύμμαχους του Ισραήλ στην ΕΕ, την Ελλάδα και την Κύπρο, η αντιπολίτευση και το κίνημα διαμαρτυρίας παραμένουν εξαιρετικά δύσπιστοι στο παρελκυστικό αφήγημα του συμβιβασμού. Σε μια χειμαρρώδη ομιλία του στη Κνεσέτ, ο ηγέτης του κόμματος της αντιπολίτευσης «Εθνική Ενότητα», Μπ. Γκαντζ, χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ακατάλληλο για την άσκηση των καθηκόντων του.
Με αφορμή τις πρωτοφανείς σκηνές βίας στον «εμφύλιο πόλεμο» που ξέσπασε μεταξύ προσφύγων που ανήκουν στους υποστηρικτές ή στους πολιτικούς αντίπαλους της κυβέρνησης της Ερυθραίας, που έλαβε χώρα έξω από την πρεσβεία της Ερυθραίας στο Τελ Αβίβ, η κυβέρνηση δρομολογεί τη μαζική απέλαση εκατοντάδων προσφύγων που συμμετείχαν στα επεισόδια, που είχαν ως συνέπεια τον βαρύ τραυματισμό τουλάχιστον 150 διαδηλωτών –τουλάχιστον 15 χτυπήθηκαν από πραγματικά πυρά– αλλά και ισραηλινών αστυνομικών. Επιπρόσθετα, συντάσσει νομοσχέδιο οργουελιανής διατύπωσης, το οποίο προβλέπει τη φυλάκιση «παράτυπων» προσφύγων, σύμφωνα με την απάνθρωπη πρακτική της διοικητικής κράτησης που ανανεώνεται κάθε 2 μήνες, η οποία προβλέπει τον επ’ αόριστο εγκλεισμό Παλαιστίνιων, αλλά πλέον και αφρικανών προσφύγων στη φυλακή, χωρίς απαγγελία κατηγοριών και χωρίς την προσαγωγή τους σε δίκη.
Μόνο το Αν. Δικαστήριο μπορεί να ακυρώσει τις πρόνοιες του επερχόμενου νομοθετήματος. Ήδη τουλάχιστον 50 από τους συλληφθέντες πρόσφυγες έχουν φυλακιστεί, προκαλώντας την αντίδραση του ύπατου αρμοστή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Βόλκερ Τυρκ. Ο αξιωματούχος σε δηλώσεις του προέτρεψε να αποφεύγεται η ρητορική μίσους και να γίνει σεβαστή η αρχή της μη επαναπροώθησης, ενώ τόνισε ότι είναι σημαντικό ότι πραγματοποιείται έρευνα από τις ισραηλινές αρχές. Σύμφωνα με το Mintpress, o ισραηλινός πρωθυπουργός θα επιδιώξει την απέλαση 25.000 αφρικανών προσφύγων, άλλωστε την επόμενη μέρα των επεισοδίων, στις 3/9, προέβη στην εξής δήλωση: «Χτίσαμε φράχτη στα βόρεια σύνορα μας -με Αίγυπτο- και αποτρέψαμε τη διείσδυση από εκεί στο Ισραήλ. Σταματήσαμε πάνω από ένα εκατ. εισβολείς από την Αφρική, που θα κατέστρεφαν τη χώρα μας. Τώρα θα χτίσουμε ένα φράχτη στα ανατολικά σύνορα μας -με Ιορδανία-διασφαλίζοντας ότι ούτε από εκεί θα υπάρξει εισβολή. Θα προστατέψουμε τα σύνορα μας και τη χώρα μας!».
Στη μιλιταριστική, θεοκρατική πολιτεία του Ισραήλ το εν εξελίξει δικαστικό πραξικόπημα προσδίδει στους δημοκρατικούς πολίτες την απαραίτητη πολιτική «ενηλικίωση»: αρχίζουν να βιώνουν πρακτικές, αν και ασυγκρίτως χαμηλότερης κλίμακας, της αέναης, στρατιωτικής κατοχής του παλαιστινιακού λαού.
Το δικαστικό πραξικόπημα είναι άμεσα συνυφασμένο με την ολοκλήρωση της εθνοκάθαρσης που συντελείται στη Δυτική Όχθη, ενάντια στον λαό της Παλαιστίνης. Νέα επιχειρησιακή τακτική του ισραηλινού στρατού: γυναίκες στρατιώτες, μασκοφορεμένες, με την απειλή της ξιφολόγχης και σκυλιών εξαναγκάζουν έντρομες Παλαιστίνιες, ακόμα και ηλικιωμένες γυναίκες, να βγάζουν τα ρούχα τους και να «παρελαύνουν» μπροστά σ’ εκείνες ή και στην οικογένεια τους.
Τέλος, αν ο Μπ. Νετανιάχου στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον έλληνα και κύπριο ομόλογό του για την ενεργειακή συνέργεια στην Αν. Μεσόγειο, αναφέρθηκε στην «κοινή» δημοκρατική κουλτούρα. Διακόσιοι, τουλάχιστον, μαθητές και φοιτητές, μέλη του Κινήματος «Νεολαία ενάντια στη Δικτατορία», δηλώνουν: «Είμαστε μία ομάδα νέων, οι περισσότεροι από εμάς είμαστε στην 11η και 12η τάξη[…] όλοι είμαστε στη διαδικασία κατάταξης, όμως ξέρουμε ότι δεν είμαστε έτοιμοι να συμμετέχουμε στο στρατιωτικό καθεστώς λόγω της συνεχιζόμενης δικτατορίας στα κατεχόμενα εδάφη και την εν εξελίξει δικτατορία μέσα στο Ισραήλ».