Και αν δεν είναι επείγον, είναι αναγκαίο


Η βάναυση παρέμβαση των δανειστών για να αποσυρθεί το πρώτο νομοσχέδιο με δέσμη παράλληλων δράσεων, που έφερε η κυβέρνηση στη βουλή, είναι μια καλά υπολογισμένη κίνηση. Αποσκοπεί στο να ανατρέψει τους πολιτικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, που αποβλέπουν να αντικρούσουν τις επιπτώσεις μνημονιακών μέτρων εις βάρος ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Μπορεί τα μέτρα που κατατέθηκαν στη βουλή να μην ήταν κεντρικά και να είχαν πολύ μικρό δημοσιονομικό κόστος, ωστόσο οι δανειστές ήθελαν να δείξουν έγκαιρα ότι δεν επιτρέπουν καμία αυτονομία στην κυβέρνηση. Επ' αυτού δεν αφήνει, άλλωστε, καμία αμφιβολία η δεύτερη προειδοποίηση, που ακολούθησε, για το ασφαλιστικό, όπου διαμηνύθηκε ότι πρώτα πρέπει να συμφωνηθεί η τελική πρόταση και μετά να κατατεθεί στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ).
Η κυβέρνηση απάντησε ότι το νομοσχέδιο με το παράλληλο πρόγραμμα αποσύρθηκε μεν, αλλά θα επανακατατεθεί πιο επεξεργασμένο, αμέσως μετά τις γιορτές. Είναι η αυτονόητη απάντηση και πρέπει να τηρηθεί απαρεγκλίτως, παρά τις πιέσεις που θα υπάρξουν. Όχι μόνο η πρώτη δέσμη με τις παράλληλες δράσεις, οι οποίες είναι άκρως αναγκαίες διότι ανακουφίζουν συμπολίτες μας εκτεθειμένους σε ακραίες μορφές φτώχειας ή ενισχύουν τον κοινωνικό εξοπλισμό φτωχών και απομακρυσμένων νησιωτικών περιοχών. Αλλά και το κυρίως παράλληλο πρόγραμμα, που θα περιλαμβάνει τις κρίσιμες αριστερές μεταρρυθμίσεις, στο έδαφος ενός σχεδίου μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.
Η στόχευση των δανειστών, ιδιαίτερα των πιο ακραίων, είναι η πολιτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή της κυβέρνησης με κορμό την αριστερά, σε μια χώρα της Ε.Ε. Όσο αυτός ο στόχος δεν επαληθεύεται ή δεν είναι πιθανό να αποδειχτεί εφικτός, τόσο οι δανειστές θα γίνονται πιο σκληροί. Επείγονται και αυτοί διότι οι εξελίξεις στην Ευρώπη, όσο περνάει ο καιρός, δεν ενισχύουν τις θέσεις τους. Η ανοιχτή κριτική Ρέντσι προς Μέρκελ μόλις προχθές, που βρήκε αμέσως σύμφωνους Γαλλία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Βουλγαρία, και αύριο ίσως προστεθεί και η Ισπανία, είναι μια νέα κατάσταση στη ζοφερή ευρωπαϊκή πραγματικότητα.
Με αφορμή την απόσυρση του νομοσχεδίου φάνηκε για μια ακόμα φορά ότι η αντιπολίτευση -πλην ΚΚΕ- είναι καταδικασμένη, λόγω των νεοφιλελεύθερων αντιλήψεών της και του τραύματος της ήττας να ταυτίζονται με τους δανειστές! Κάπου χάνονται μεταξύ ενός πούρου νεοφιλελευθερισμού παρά τω πλευρώ των τροϊκανών και ακραίου λαϊκισμού. Εν τω μεταξύ, και σε αυτό το επεισόδιο απέφυγαν να πουν αν συμφωνούν με τη δέσμη μέτρων που έφερε η κυβέρνηση και αντέδρασαν οι δανειστές.
 
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet