ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΥΝΕΒΑ
Η ανεργία είναι γνήσιο παιδί της λιτότητας
Η ανεργία είναι η μάστιγα της Ευρώπης του 21ου αιώνα. Με ποιες κοινοτικές πολιτικές πιστεύεις ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί; Αναμένεται κενό χρηματοδότησης στα προγράμματα απασχόλησης 2017-2020. Τι επιπτώσεις θα έχει αυτό;
Η ανεργία που καταγράφεται στην Ευρώπη, είναι γνήσιο παιδί της λιτότητας. Τα τελευταία έξι χρόνια βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ. Η πιο καθαρή απόδειξη για την άμεση σχέση λιτότητας και ανεργίας είναι τα επίπεδα ανεργίας στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες που τους επιβλήθηκαν Μνημόνια. Στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 40% τα εισοδήματα και τριπλασιάστηκε η ανεργία. Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Είναι απλό. Μειώνονται οι μισθοί, μειώνεται η κατανάλωση, μειώνονται και οι θέσεις εργασίας ή ακόμη κλείνουν και επιχειρήσεις.
Τώρα, με τις πολιτικές για την ανεργία υπάρχουν δυο προβλήματα. Πρώτο, η Ε.Ε. επιμένει στις λεγόμενες ενεργητικές πολιτικές, δηλαδή στην κατάρτιση και στην κινητικότητα, που αντιμετωπίζουν την ανεργία σαν φταίξιμο του ίδιου του ανέργου. Όταν έχεις 1,5 εκατομμύριο ανέργους όπως στην Ελλάδα, το ζήτημα δεν είναι να αλλάξουν ειδικότητα, αλλά να δημιουργήσεις θέσεις εργασίας που θα αξιοποιούν τις δεξιότητες που ήδη έχουν. Κι από εκεί ερχόμαστε στο δεύτερο πρόβλημα, στα χρήματα. Είναι ελάχιστα τα κονδύλια που δίνονται για την απασχόληση. Τι να κάνει η Ελλάδα με 1,5 δισ. ευρώ που δίνονται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο; Κι αυτό το ελάχιστο ποσό θα εξαντληθεί μέσα στο 2016. Από το 2017 μέχρι το 2020 δεν θα υπάρχουν κοινοτικά κονδύλια για τα προγράμματα απασχόλησης. Γι’ αυτό και κατέθεσα σχετική ερώτηση προς την Κομισιόν. Τι θα γίνει από το 2017 και μετά; Θα δώσουν πρόσθετα κονδύλια; Περιμένω μια καθαρή απάντηση σ’ αυτό. Γιατί η Κομισιόν και ο κ. Γιούνκερ διαφημίζουν το πακέτο των 35 δισ. και λένε ότι είναι πολύ γενναιόδωροι με την Ελλάδα, αλλά η πραγματικότητα για τους ανέργους είναι πολύ διαφορετική.

Φτωχαίνει μια χώρα, όταν φεύγουν οι νέοι

Η ανεργία των νέων και η φυγή προς άλλες χώρες της περιφέρειας εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη. Πού συγκεντρώνονται οι εξειδικευμένοι άνεργοι νέοι; Τι μέτρα πρέπει να παρθούν, ώστε να σταματήσει αυτή η φυγή;
Δεν υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα στοιχεία. Ξέρουμε ότι τα τελευταία 4-5 χρόνια, επίσημα, έχουν φύγει πάνω από 300.000 εργαζόμενοι, κυρίως νέοι και επιστήμονες. Γιατροί πάνε στη Γερμανία, στη Σουηδία, στον Καναδά, μηχανικοί και εργαζόμενοι στις κατασκευές φεύγουν στη Βρετανία, στην Ολλανδία, ακόμη και στη Ρωσία ή στο Κατάρ. Το παράξενο είναι ότι υπάρχουν Έλληνες που πάνε ακόμη και σε χώρες με πολύ ψηλή ανεργία, όπως η Ισπανία, ενώ οι ίδιοι οι Ισπανοί άνεργοι πάνε σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Η μετανάστευση, βέβαια, πλουτίζει τις οικονομίες και την κουλτούρα του πλανήτη στο πέρασμα της ιστορίας, αλλά δεν παύει να είναι ένας εξαναγκασμός για τους ανθρώπους που μεταναστεύουν. Ιδιαίτερα τους νέους. Κι όταν φεύγει ο ανθός μιας χώρας, η χώρα γίνεται πιο φτωχή. Αυτό έγινε και στη χώρα μου, στη Βουλγαρία, όταν έφυγαν εκατοντάδες χιλιάδες. Κι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει αυτό είναι να γίνουν μεγάλες επενδύσεις, κυρίως δημόσιες, για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας που θα κρατούν τους νέους στον τόπο τους. Χρειαζόμαστε τεράστιους πόρους γι’ αυτές τις επενδύσεις. Κι αυτός είναι ο πρώτος στόχος της ελάφρυνσης του χρέους που έχουμε ανάγκη. Αλλιώς η Ελλάδα θα μπει σε μια πολύχρονη κατάσταση παρακμής.

Τι μέτρα πρέπει να παρθούν για να αντιμετωπιστεί η μαύρη και απλήρωτη εργασία; Ήδη γίνονται κινητοποιήσεις και προσπάθειες δημιουργίας συνδικάτων, την ίδια στιγμή που ξεκινά καμπάνια για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων (mayday.gr).
Να τα πάρουμε με τη σειρά. Για τη μαύρη και αδήλωτη εργασία χρειάζονται μηχανισμοί ελέγχου των εργοδοτών και στήριξης των εργαζόμενων, που συχνά φοβούνται να καταγγείλουν ή αναγκάζονται να συμβιβαστούν με αυτό το καθεστώς. Φυσικά, το κυριότερο είναι να μειωθεί η ανεργία, που είναι η δίδυμη αδελφή της μαύρης εργασίας. Για την απλήρωτη εργασία, που αφορά πάνω από 1 εκατομμύριο εργαζόμενους, χρειάζεται μηχανισμός καταγραφής των οφειλών. Τα χρέη των εργοδοτών προς τους εργαζόμενους είναι τα μόνα με τα οποία δεν ασχολείται κανείς. Και είναι δεκάδες δισεκατομμύρια.
 Χρειάζονται ειδικά δικαστήρια, ίσως εργατοδικεία, που να δικάζουν πιο γρήγορα τις προσφυγές των εργαζομένων. Και χρειάζονται αλλαγές στη νομοθεσία για τις επιχειρήσεις, ώστε ο εργοδότης να μην κρύβεται πίσω από την εταιρεία του που έχει φροντίσει να τη χρεοκοπήσει, να την αφήσει μόνο με χρέη.
Τέλος, για τις συλλογικές συμβάσεις, είναι πολύ καλή η πρωτοβουλία που πήραν συνδικαλιστές και εργατολόγοι, το mayday.gr. Θα την στηρίξουμε κι εμείς ως ευρωομάδα με κάθε δυνατό τρόπο. Έχω προτείνει και θα γίνουν τους επόμενους μήνες, πριν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους θεσμούς για τα εργασιακά, δυο εκδηλώσεις για το θέμα. Μία ημερίδα της GUE/NGL στις Βρυξέλλες, και μια ημερίδα της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα, για τις συλλογικές συμβάσεις και την απλήρωτη εργασία. Τις επόμενες μέρες θα ξέρουμε ακριβώς πότε θα γίνει κάθε μια.

Η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται με...ομοιοπαθητική

Υπάρχουν στοιχεία για τα αποτελέσματα της ασκούμενης πολιτικής για την ανεργία; Η Ευρώπη πώς αντιμετωπίζει την ανεργία;
Το είπα και στην αρχή. Η Ε.Ε. είναι σαν να προσπαθεί να θεραπεύσει την ανεργία με ομοιοπαθητική. Η ομοιοπαθητική μπορεί να είναι αποτελεσματική σε άλλες ασθένειες, αλλά όχι στην ανεργία. Η Ε.Ε. επιμένει στη λιτότητα, κι όσο επιμένει, η ανεργία θα παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Έπειτα, η συνταγή των λεγόμενων ενεργητικών πολιτικών, με την κατάρτιση, την ενίσχυση της κινητικότητας και της ευελιξίας, περισσότερο βοηθάει στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, παρά στη μείωση της ανεργίας. Ίσως μάλιστα αυτός είναι ο σκοπός τους. Να σας θυμίσω το χαρακτηριστικό παράδειγμα της Ελλάδας. Την περίοδο 2007-2013 δόθηκαν σε τέτοια προγράμματα απασχόλησης περίπου 1,8 δισ. ευρώ. Ακριβώς την ίδια περίοδο η ανεργία στην Ελλάδα τριπλασιάστηκε. Και αυξήθηκε η μαύρη, η απλήρωτη εργασία, όπως και η προσωρινή και μερική απασχόληση. Είναι σαν να πετάχτηκαν στα σκουπίδια αυτά τα κονδύλια.

 
Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet