«Το κιβώτιο» του Άρη Αλεξάνδρου



Τολμηρό εγχείρημα του ηθοποιού και σκηνοθέτη Φώτη Μακρή, το «Κιβώτιο» το εμβληματικό μυθιστόρημα του Άρη Αλεξάνδρου, ανεβαίνει ως μονόλογος, σε δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία του ίδιου και της Κλεοπάτρα Τολόγκου. Στα τέλη του εμφυλίου πολέμου, μια ομάδα ανταρτών αναλαμβάνει μετά από σχετική εντολή του Γενικού Αρχηγείου να μεταφέρει, περνώντας μέσα από εχθρικό έδαφος, ένα κιβώτιο αγνώστου περιεχομένου, με παραλήπτες τη διοίκηση μιας ανταρτοκρατούμενης πόλης. Στη διάρκεια της αποστολής η ομάδα αρχίζει να χάνει τα μέλη της σταδιακά μέχρι που τελικά σώζεται ένας μόνο αντάρτης, ο οποίος τελικά κατορθώνει να παραδώσει το κιβώτιο. Όταν όμως φτάνει στον προορισμό του, διαπιστώνεται πως είναι άδειο και ο αντάρτης φυλακίζεται από τους άλλους συντρόφους του ως δολιοφθορέας. Σε μια συγκλονιστική προσπάθεια να αποδείξει την αθωότητά του, αρχίζει να συντάσσει αναφορές στον ανακριτή, όπου δεν διστάζει να εξηγεί και να ερμηνεύει το νόημα της παράδοξης αποστολής τους. Πολύσημο, αλληγορικό, το «Κιβώτιο» αποτελεί ένα κείμενο σταθμό της νεοελληνικής γραμματείας. Γράφει ο Φώτης Μακρής, που κρατά το ρόλο του αφηγητή, για την παράσταση και το έργο: «Κάποτε ζούσε κάποιος που πίστευε σε μια αριστερά που θα καλυτέρευε τη ζωή μας και θα περιόριζε τις αδικίες και τις ανισότητες. Πίστευε σε μια αριστερά που θα έβαζε τον άνθρωπο και τις ανάγκες του σε προτεραιότητα. Που θα φρόντιζε τα βασικά αγαθά όπως η τροφή, η υγεία και η εκπαίδευση, θα ήταν αδιαπραγμάτευτα και προσιτά σε όλους. Τελευταία φορά που ψήφισε, ήταν το μακρινό 1985. Έκτοτε προτίμησε την εκλογική σιωπή.
30 χρόνια αργότερα, υπέκυψε στον πειρασμό να πιστέψει ότι κάτι μπορούσε να αλλάξει και στις 25 Ιανουαρίου 2015 ξαναψήφισε… Ο μόνος τρόπος να εκφράσει την απογοήτευση, τη διάψευση και το θυμό που τον έχουν κυριεύσει, είναι προς το παρόν η Τέχνη του… Ανεβάζει «Το Κιβώτιο» του Άρη Αλεξάνδρου…»
Παραστάσεις: Κάθε Παρασκευή, στις 9μ.μ., στο θέατρο Studio Μαυρομιχάλη (Μαυρομιχάλη 134, Εξάρχεια, τηλ. 210 6453330).

«Ο μικρός Έγιολφ» του Ερρίκου Ίψεν



Στη θεματική ενότητα «Ιστορίες φύλων» παρουσιάζεται «Ο μικρός Έγιολφ» του Ερρίκου Ίψεν από την ομάδα «Γέφυρα». Ο εννιάχρονος Έγιολφ είναι ένα πανέξυπνο παιδί που έμεινε παράλυτο εξαιτίας των γονιών του και μεγαλώνει σ’ ένα σπίτι όπου υπάρχουν μεγάλες συγκρούσεις. Ο πατέρας του Άλφρεντ, ένας αποτυχημένος φιλόσοφος που ποτέ δεν ολοκλήρωσε ένα έργο ζωής, ένα βιβλίο για την «ανθρώπινη ευθύνη», αφοσιώνεται στο μικρό αγόρι και θέλει να τον κάνει μια διάνοια. Η μητέρα του, Ρίτα, αφοσιωμένη και τυφλά ερωτευμένη με τον άντρα της, απορρίπτει τον γιο και ίσως κρυφά να ελπίζει το θάνατό του. Ο Έγιολφ πνίγεται μέσα στην ασφυξία των οικογενειακών σχέσεων και φτάνει σε πραγματικό πνιγμό στη θάλασσα. Βαθύ σκάψιμο των ανθρώπινων σχέσεων, έρευνα του συναισθηματικού κόσμου ενός τραυματισμένου παιδιού, ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Παπαδόπουλου και ερμηνεία των: Λεωνίδα Αργυρόπουλου, Ειρήνης Γραμματικοπούλου, Ελένης Δαφνή, Μάνθου Καλαντζή, Μαργαρίτας Σάββα και Φώτη Τσοτουλίδη.
Παραστάσεις: Κάθε Σάββατο και Κυριακή, στις 6.30μ.μ., στο Αγγέλων Βήμα (Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια, τηλ. 210 5242211 και 213).

«Lady Day, Η κυρία με τις γαρδένιες»



Lady Day ήταν η μοναδική τραγουδίστρια της τζαζ Μπίλι Χόλιντεϊ. Το έργο είναι μια βαθιά εξομολόγηση που κάνει η ίδια προς το τέλος της ζωής της. Το κείμενο, με έρευνα σε ποικίλες πηγές, υπογράφει η Βίκη Καρυτινού. Σκηνοθετεί ο Αλέξης Τσάφας, για τον οποίο έχουμε μιλήσει παλιότερα με αφορμή την ταινία του «Μιντέλο – πίσω από τον ορίζοντα», μια ευαίσθητη ματιά στη ζωή των ανθρώπων του Πράσινου Ακρωτηρίου. Ζωντανή μουσική από τον Γιάννη Κασσέτα και τον Μάνο Λούτα. Παίζει η Αλεξία Μπεζίκη.
Παραστάσεις: Kάθε Παρασκευή, στις 11.30μ.μ., και κάθε Κυριακή, στις 6μ.μ., στο Altera Pars (Μεγ. Αλεξάνδρου 123, τηλ. 210 3410011).

«Δέρμα στις φλόγες» του Γκιλιέμ Κλούα



Το πολυβραβευμένο έργο του ισπανού δραματουργού Γκ. Κλούα «Δέρμα στις φλόγες» σε σκηνοθεσία Άσπας Τομπούλη. Δύο γυναίκες και δύο άνδρες. Σε μια χώρα που δεν κατονομάζεται. Στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου. Μία δημοσιογράφος (Μυρτώ Αλικάκη), ένας διάσημος φωτογράφος (Αντώνης Φραγκάκης), ένας γιατρός, ανώτερο στέλεχος του Ο.Η.Ε (Νίκος Νίκας) και μια νεαρή και ευάλωτη κοπέλα (Ρηνιώ Κυριαζή) ξετυλίγουν το νήμα μίας ιστορίας που ξεκινά από το παρελθόν, από τα χρόνια του εμφυλίου πολέμου στη χώρα. Με αφορμή το μυστικό που κρύβεται πίσω από τις ζωές των τεσσάρων ανθρώπων, ο Γκιλιέμ Κλούα παίζει με το τι είναι αλήθεια και τι ψέμα, εστιάζει στις πληγές του πολέμου που δεν θεραπεύονται, μιλά για το παρελθόν που σφραγίζει ανεξίτηλα το παρόν, για τις πολιτικές ίντριγκες και τα συμφέροντα που επηρεάζουν τις ζωές των απλών ανθρώπων.
Παραστάσεις: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 9.30μ.μ., στο Olvio (Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίας 7, Βοτανικός, τηλ: 210 3414118).


 
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet