«Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ»Ποδόσφαιρο, μπίζνες, διαφθορά. Ιδού το τρίπτυχο από το οποίο εμπνέεται ο Πάολο Τζούκα για την ταινία «Ο διαιτητής» (L' arbitro). Ο ιταλός σκηνοθέτης, έχει ως αφετηρία τα σκάνδαλα τα οποία ταλανίζουν τον κόσμο του αθλητισμού, ως εκ τούτου μπορούμε να μιλήσουμε για μια μυθοπλασία η οποία, όμως, βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα.
Η Ατλέτικο Παμπαρίλε αγωνίζεται στην τρίτη κατηγορία της Σαρδηνίας. Είναι η χειρότερη ομάδα της κατηγορίας με παίκτες χοντρούς, ηλικιωμένους ή ανήλικους και τυφλό προπονητή! Όσο για τους οπαδούς της ομάδος, περισσότερες είναι οι κατσίκες παρά οι άνθρωποι! Όταν όμως ένας νεαρός ποδοσφαιριστής, μετά από ένα σύντομο πέρασμα που έκανε από την Αργεντινή έρχεται στην ομάδα, η Ατλέτικο αναγεννάται κι αρχίζει να κερδίζει τον έναν αγώνα μετά τον άλλον! Η Μοντεκράστου, η αντίπαλη μισητή ομάδα και πρωταθλήτρια της κατηγορίας αρχίζει να ανησυχεί! Τότε έρχεται η ώρα της διαιτησίας να παίξει το ρόλο της. Ο Κρουτσιάνι, ένας διάσημος αλλά εκπεσών, λόγω μπλεξίματος σε σκάνδαλο διαφθοράς, διαιτητής δίνει την αρμόζουσα λύση!
Ο Πάολο Τζούκα σκηνοθετεί ένα ασπρόμαυρο κομψοτέχνημα. Μια κωμωδία με πολλές αναφορές η οποία όμως έχει ως κέντρο της τη στρογγυλή θεά! «Αυτό που κυριαρχεί είναι το κωμικό στοιχείο, αλλά επιλέξαμε να το εμπλουτίσουμε με πιο σκοτεινές αποχρώσεις: για παράδειγμα σε μερικές από τις στιγμές του προσωπικού ταξιδιού που οδηγεί τον διεθνή διαιτητή Κρουτσιάνι στην επαγγελματική του καταδίκη ή σε μια μικρή υποπλοκή που σχετίζεται με τους πατροπαράδοτους κώδικες του αγροτικού κόσμου της Σαρδηνίας. Την ίδια στιγμή, το επικό και το γκροτέσκο συναντιούνται, το εκλεπτυσμένο και το χοντροκομμένο συνυπάρχουν και μερικές φορές εναλλάσσονται με απρόβλεπτους τρόπους», λέει ο σκηνοθέτης για την ταινία. Για την επιλογή ασπρόμαυρης φωτογραφίας, σημειώνει: «Επέλεξα να χρησιμοποιήσω ασπρόμαυρο για να επιτύχω επίσης το μέγιστο βαθμό αφαίρεσης από την πραγματικότητα και από το χρόνο, για να αποφύγω την πιθανότητα να εκληφθεί η ταινία ως μια αντικειμενική απεικόνιση του κόσμου του ποδοσφαίρου ή ενός συγκεκριμένου γεωγραφικού πλαισίου».
Η μεγάλου μήκους ταινία «Ο διαιτητής» ξεκίνησε το 2009, ως μικρού μήκους! Μάλιστα ως τέτοια, κέρδισε το βραβείο Νταβίντ ντι Ντονατέλο και το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους στο Κλερμόν-Φεράν, το οποίο θεωρείται ως το πλέον σημαντικό στο είδος του στην Ευρώπη.
Κάπου διάβασα πως ο Πάολο Τζούκα βαδίζει με συνέπεια επάνω στην πλούσια παράδοση της ιταλικής κωμωδίας και δεν συντρέχει κανένας λόγος να διαφωνήσω.
 
Στρα. Κερ.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet