Χρυσιάννα Παπαδάκη και Στέργιος Ντινόπουλος

 

 

 

Ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή το 46ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας. Ένα φεστιβάλ με ιδιαίτερα ικανοποιητικό επίπεδο και στο Εθνικό Διαγωνιστικό αλλά και στο Σπουδαστικό Διαγωνιστικό τμήμα.

Το βραβείο καλύτερης ταινίας «Χρυσός Διόνυσος» στο Εθνικό Διαγωνιστικό Τμήμα κέρδισε η τρυφερή ταινία «Αρκουδότρυπα» της Χρυσιάννας Παπαδάκη και του Στέργιου Ντινόπουλου. Μια προσεγμένη παραγωγή, με στιβαρή σκηνοθεσία που κατάφερε παρά τη μεγάλη της διάρκεια -38 λεπτά- να κερδίσει το μεγάλο βραβείο.

Μέσα από το σώμα των 35 ταινιών που διαγωνίστηκαν υπήρξαν κάποιες οι οποίες, κατά την προσωπική μου άποψη, ξεχώρισαν και αξίζουν ιδιαίτερης μνείας.

Με ένα ασθματικό μονοπλάνο που επιτείνει την ένταση, ο Φοίβος Ήμελλος στο «Wings» κινηματογραφεί μια μητέρα η οποία συνομιλεί στο τηλέφωνο με το γιο της που την ίδια ώρα τσακώνεται με τη γυναίκα του και την σκοτώνει. Η βία κατά των γυναικών και η σχέση εξάρτησης του γιου από τη μητέρα είναι το θέμα της ταινίας.

Η γνωριμία ενός νεαρού άνδρα και μιας νεαρής γυναίκας στο σούπερ μάρκετ, το δυνατό αίσθημα που δημιουργείται μεταξύ τους που όμως τελειώνει αναπόφευκτα όταν τελειώσουν και τα ψώνια είναι το θέμα της ταινίας «Super» του Νικόλα Κούλογλου. Μια ταινία για τις αποφάσεις και τις ανοιχτές εκκρεμότητες.

Η Μαρία Έλενα Μητροδήμα στο «Εάν σου πω τις αναμνήσεις μου» αφηγείται τον χωρισμό ενός νεαρού ζευγαριού. Η σκηνοθέτρια προσεγγίζει το θέμα της με τακτ, διακριτικότητα και ποιητική διάθεση που προκαλεί ιδιαίτερη συγκίνηση.

Στα σκοτεινά χρόνια του Βυζαντίου μέσα από ένα έξυπνο σενάριο και μία δυνατή σκηνοθεσία μας οδηγεί ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος με την ταινία «Ανορθόδοξος» συνδέοντας κατά κάποιον τρόπο την εποχή του μεσαίωνα με τη σημερινή εποχή.

Πολύ έξυπνη, σπιρτόζικη κι αστεία η ταινία «Short draft» του Σπυρίδωνα Παπασπύρου, με ήρωα έναν ταξιτζή που μεταφέρει αναγκαστικά έναν περίεργο πελάτη για να συναντήσουν και να πάρουν μαζί τους μια κοπέλα. Το μεγάλο μυστικό όμως κρύβεται στο πορτ μπαγκάζ!

Κάποιες ακόμη ταινίες οι οποίες για τον έναν ή τον άλλον λόγο αξίζουν αναφοράς, είναι: Το «Αερολίν» του Αλέξη Κουκιά-Παντελή, το «Womb» του Θωμά Σκανδάμη, «Το καλοκαίρι που παρατήρησα πρώτη φορά τον ήλιο να δύει» του Αστέρη Τζιώλα, τους «Αριζόνες» του Γιώργου Ηλιόπουλου και το «Με λένε Άντι» της Φίλης Ολσέφσκι και του Ανδρέα Βακαλιού.

Από την πλευρά της, η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου, έδωσε το δικό της βραβείο στην «Διάβαση» των Αινεία Τσαμάτη και Κατερίνας Μαυρογεώργη. Το σκεπτικό της ΠΕΚΚ αναφέρει πως επέλεξε την εν λόγω ταινία “για την τρυφερή απεικόνιση της συνύπαρξης δύο ετερόκλητων χαρακτήρων, η οποία διακόπτεται απότομα από το απρόβλεπτο του έρωτα και το αναπόφευκτο του θανάτου”. Ταινία διασκεδαστική και συνάμα γλυκόπικρη.

Στο τμήμα Σπουδαστικών Ταινιών το πρώτο βραβείο κέρδισε «Η παρέλαση» του Μιχάλη Γαλανόπουλου.

 

Στράτος Κερσανίδης strakersan@gmail.com
kersanidis.wordpress.com
Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet