Οι βιβλικές πλημύρες στην Θεσσαλία και η τεράστια οικολογική και ανθρωπιστική κρίση που προέκυψε, ανέστειλαν τις πανηγυρικές εκδηλώσεις που προετοιμάζονταν ενόψει της επίσκεψης του Μητσοτάκη και των παρατρεχάμενών του στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Έτσι ανεστάλη για λίγες μέρες και το επικοινωνιακό σόου που προετοιμαζόταν στα κεντρικά γραφεία του ΕΦΚΑ στο κέντρο της πόλης, αντίστοιχο, φαντάζομαι, με τα κακόγουστα –αλλά όπως αποδείχτηκε αποτελεσματικά– διαφημιστικά σόου που έστηνε ο Άδωνης σε γνωστή αλυσίδα σουπερμάρκετ για να προβάλλει την απάτη του καλαθιού του νοικοκυριού. Και μάλιστα ενώ είναι ακόμα νωπή η ψήφιση του νόμου που βάζει ταφόπλακα στις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα και ξεθεμελιώνει ακόμα και τις ελάχιστες εναπομείνασες κατακτήσεις των εργαζομένων. Ενός νόμου που ψηφίστηκε χωρίς δυστυχώς να κουνηθεί φύλλο.

Κάπως έτσι λοιπόν, μία εβδομάδα πριν από τα εγκαίνια της ΔΕΘ, στο κεντρικό Υποκατάστημα του ΕΦΚΑ Θεσσαλονίκης στήθηκε με πυρετώδεις ετοιμασίες το υποτιθέμενο νέο ψηφιακό κέντρο ανακεφαλαίωσης. Καινούργιοι υπολογιστές εμφανίστηκαν ξαφνικά και αντικατέστησαν τα παμπάλαια και προβληματικά μηχανήματα, ο χώρος εξωραΐστηκε επιμελώς, μέχρι και ταμπελίτσα τοποθετήθηκε, ώστε να μην υπάρξει αμφισβήτηση. Οι παλιοί έμπειροι υπάλληλοι μετακινήθηκαν όπου υπήρχε λίγος χώρος διαθέσιμος, κουβαλώντας φυσικά μαζί τους και τον απαρχαιωμένο εξοπλισμό τους. Μόλις τρεις ημέρες πριν τα εγκαίνια εμφανίστηκαν οι νέοι εργαζόμενοι, ενοικιαζόμενοι υπάλληλοι κάποιας ιδιωτικής εταιρείας, ενώ μόνιμοι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ επιφορτίστηκαν, με προφορική εντολή από τη Διοίκηση, με το καθήκον της επιμόρφωσης των νεοφερμένων, αφήνοντας κατά μέρος την εξυπηρέτηση του πολίτη. Παράλληλα κυκλοφόρησαν λίστες με πιθανές μετακινήσεις υπαλλήλων χωρίς διαφάνεια και αξιοκρατικά κριτήρια, λειτουργώντας ως έμμεση απειλή για συμμόρφωση με τις υποδείξεις. Όταν πλέον έπεσαν όλα τα προσχήματα, ζητήθηκε από τους έμπειρους υπαλλήλους να παραδώσουν έτοιμους δουλεμένους φακέλους στους νεοαφιχθέντες, ώστε να φαίνεται πιστευτή η παραγωγικότητά τους.

 Θα περίμενε κανείς την άμεση παρέμβαση των Συλλογικών Οργάνων των εργαζομένων για να σταματήσει την κοροϊδία. Δυστυχώς το επικείμενο ραντεβού των εκπροσώπων του Συλλόγου με τον νέο υπουργό κρίθηκε σημαντικότερο και αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί πάση θυσία, χωρίς να εμποδιστεί από ενοχλητικές διαμαρτυρίες. Φαίνεται ότι ο Άδωνης είναι ιδιαίτερα ελκυστικός στις κατεστημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, με τους θεατρινισμούς των ανοιχτών θυρών στο γραφείο του και σε αντιδιαστολή με τον μονόχνοτο κι άτεγκτο προκάτοχό του. Και ενώ ο ιδιώτης μπαίνει από το παράθυρο, χρησιμοποιεί εξοπλισμό, κτηριακές εγκαταστάσεις και ανθρώπινους πόρους του δημοσίου και εμφανίζεται ως ο σωτήρας του πολίτη από έναν, δολίως απαξιωμένο κι επικοινωνιακά αναποτελεσματικό, δημόσιο οργανισμό, η αντίδραση περιορίστηκε σε μία άνευρη ανακοίνωση χαρακτηριστική του τύπου ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ: γενικολογίες χωρίς να μπει το μαχαίρι στο κόκαλο.

 Ο στρατηγικός στόχος είναι πλέον σαφής: ο ιδιωτικός τομέας να επεκτείνεται και συνεχώς να ροκανίζει νευραλγικούς πυλώνες του δημοσίου τομέα. Τί οφέλη θα περιμέναμε να αποκομίσουμε άραγε από μία συνάντηση με έναν υπουργό που πρόσφατα έκανε νόμο την κατάργηση του οκτάωρου και της πενθήμερης εργασίας;

 Η συνάντηση τελικά αναβλήθηκε λόγω των δραματικών γεγονότων στη Θεσσαλία. Τις επόμενες ημέρες και μετά από την έντονη κατακραυγή των μελών, το προεδρείο του Συλλόγου των εργαζομένων προέβη σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κεντρικό κτήριο του ΕΦΚΑ. Θα οργανώσει άραγε κάποια κινητοποίηση αν η επίσκεψη του Άδωνη πραγματοποιηθεί στο μέλλον;

ΥΓ: Το παρόν κείμενο παραχωρήθηκε στην στήλη από την υπογράφουσα.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet