Τα αποτελέσματα των εκλογών της Ισπανίας, μετά τις συναρπαστικές αυξομειώσεις των ποσοστών των κομμάτων στις δημοσκοπήσεις, προκάλεσαν ένα ακόμη ρήγμα στην πολιτική των κεντρικών δυνάμεων της ΕΕ. Κάθε αποτέλεσμα, έχει τη δική του αξία, αλλά η ήττα των νεοφιλελεύθερων δυνάμεων στην Ισπανία έχει μια πολύ μεγάλη σημασία. Μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και τη συγκρότηση κυβέρνησης της Αριστεράς στην Πορτογαλία, η νίκη τώρα της Αριστεράς στην Ισπανία –μια μεγάλη χώρα της ΕΕ–επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι ο Νότος της Ευρώπης ξεκινάει και κινείται εντελώς διαφορετικά από το Βορρά .
Οι δυσκολίες να συγκροτηθεί μία ακόμη κυβέρνηση της Αριστεράς στην Ισπανία είναι πολλές, αλλά ο κύβος ερρίφθη ούτως ή άλλως. Κανείς δεν μπορεί, πλέον, στην Κομισιόν, στο Γιούρογκρουπ ή την ΕΚΤ να προφασίζεται ότι δεν βλέπει. Ή να σχεδιάζει ένα φράγμα, ένα πραξικόπημα, όπως συνέβη με την Ελλάδα και την Πορτογαλία, που επιχειρήθηκε αλλά δεν απέδωσε κανένα καρπό. Η αύξηση του κατώτατου μισθού στην Πορτογαλία, που ανακοινώθηκε προχθές και θα ισχύσει από τις αρχές του 2016 και η αντίδραση των εργοδοτικών οργανώσεων είναι αψευδείς μάρτυρες. Οι εξελίξεις στην Ισπανία αλλάζουν τώρα τις ισορροπίες. Το πιο πιθανό είναι να ακολουθήσει η Ιρλανδία με το Σιν Φειν και τις άλλες δυνάμεις της αριστεράς στις εκλογές που θα γίνουν, το αργότερο ως το Μάρτιο του 2016.
Το πραξικόπημα που σχεδιάστηκε στην ελληνική περίπτωση, ως ένα απτό και βάναυσο παράδειγμα απέβλεπε στο να αποθαρρύνει τους Πορτογάλους και τους Ισπανούς, να πιστέψουν ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτε που να μην το επιτρέπει ο άξονας Βερολίνου-Βρυξελλών–Φραγκφούρτης. Και για λίγο φάνηκε ότι ο αντίκτυπος, πράγματι, επηρέασε αρνητικά τις διαθέσεις των πολιτών. Όμως, τελικά, αυτό το σοκ ξεπεράστηκε γρήγορα. Εξάλλου, ούτε στην Ελλάδα επικράτησε ο φόβος. Απεναντίας, κυβέρνηση και κινήματα οργάνωσαν την άμυνα και την επίθεσή τους.
Τώρα, πλέον, νέα περιθώρια, πιθανόν, διαμορφώνονται και για την ελληνική αριστερή κυβέρνηση. Η κατάσταση στην ΕΕ δεν μοιάζει σε τίποτε με αυτή ένα χρόνο πριν, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδιζε τις εκλογές στην Ελλάδα. Όχι ότι οι ακραίοι νεοφιλελεύθεροι θα καταθέσουν εύκολα τα όπλα, αλλά δεν έχουν πλέον την ίδια αποτελεσματικότητα, ενώ όπλα διαθέτουν, πλέον, και άλλοι.
 
Π. Κλ.
Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet