Αυτές τις μέρες λόγω και των διαδικασιών ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το πάντα επίκαιρο θέμα της διεύρυνσης, δηλαδή της ενσωμάτωσης προσώπων και δυνάμεων του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, είναι αντικείμενο έντονου προβληματισμού.

Φυσικά δεν πρόκειται για συνεργασίες με συγκεκριμένο αντικείμενο που μπορούν να επεκταθούν και σε διαφορετικούς ιδεολογικούς χώρους, όπως για παράδειγμα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την έξοδο από τα μνημόνια.

Η μέχρι σήμερα εμπειρία απέδειξε σε όλους, εκτός βέβαια εκείνων που έχουν επιλέξει τον μοναχικό δρόμο της «καθαρότητας», ότι Αλλαγή χωρίς ευρύτερες συσπειρώσεις δεν γίνεται. Βήμα-βήμα με τη βοήθεια όλων των προοδευτικών δυνάμεων θα μπουν οι βάσεις που τελικά θα οδηγήσουν σε μια δίκαιη δημοκρατική, σοσιαλιστική κοινωνία, στόχος που πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτος για την Αριστερά.

Όπου έγιναν προσπάθειες επιβολής χωρίς οι κοινωνίες να είναι ώριμες, το πείραμα απέτυχε και οδηγηθήκαμε είτε σε καταρρεύσεις (ΕΣΔΔ κτλ), είτε σε αναδιπλώσεις με πισωγυρίσματα που είναι άγνωστο σε τί τελικά θα οδηγήσουν (Κίνα κτλ).

Από την άλλη πλευρά, ο δρόμος της διεύρυνσης με σχήματα που σταδιακά χάνουν το ιδεολογικό τους στίγμα κάνοντας συμβιβασμούς στο όνομα της ευρύτερης απήχησης στην πορεία κατάκτησης της εξουσίας, καλλιεργεί αυταπάτες που γρήγορα διαψεύδονται. Κλασικό παράδειγμα η πορεία της Ιταλικής Αριστεράς, που από πρωτοπορία οδηγήθηκε στο περιθώριο, αφήνοντας τη χώρα στα χέρια της Ακροδεξιάς.

Μπαίνει, λοιπόν, το ερώτημα, θέλουμε τη διεύρυνση και σε ποιο βαθμό θα πρέπει να τη δεχτούμε; Η απάντηση νομίζω είναι: ναι στη διεύρυνση που το εύρος της θα εξαρτάται από τα βασικά προβλήματα που άμεσα αντιμετωπίζει η χώρα (αν π.χ. ο εκδημοκρατισμός είναι το κυρίαρχο πρόβλημα, θα δεχθείς όποιον θέλει να αγωνιστεί μαζί σου για την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών). Όμως αυτό πρέπει να γίνει χωρίς θολούρες και κίνδυνο αλλοτρίωσης. Αυτός είμαι, αυτός ο τελικός μου στόχος, έλα να βαδίσουμε μαζί μέχρι εκεί που συμφωνούμε. Αν σε κάποιο στάδιο οι δρόμοι μας χωρίζουν, ο καθένας ακολουθεί τη δική του πορεία. Συμφωνίες ξεκάθαρες που οδηγούν σε ξεκάθαρες κατακτήσεις, που δεν θα μπερδεύουν και απογοητεύουν τον λαό, συσπειρώνοντας ευρύτερα κοινωνικά στρώματα σε μια συνειδητή πορεία προς το σοσιαλιστικό ιδεώδες.

Αυτά για να μη ξεχνιόμαστε.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet