Στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο του 2015, ενός πυκνού σε εξελίξεις και, ιστορικά, έτους σταθμού, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπως  θα  ανέμενε κανείς, έκανε έναν απολογισμό αλλά κυρίως έναν προγραμματισμό για το 2016. Έτος, επίσης, κρίσιμο και καθοριστικό, πολιτικά, για την ικανότητα της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ να αποδείξει ότι είναι δυνατό να ασκηθεί αριστερή πολιτική παρά τους μνημονιακούς καταναγκασμούς.
Η ομιλία έχει μεγάλο ενδιαφέρον γιατί αποτελεί πυξίδα της πολιτικής που χαράσσει και  υλοποιεί  η  κυβέρνηση  με βάση τις εκτιμήσεις -άγνωστου βαθμού συλλογικής εργασίας- για το δύσκολο και σύνθετο περιβάλλον όπου αναγκαστικά δρα. Γιατί περιλαμβάνει  εκτιμήσεις για το κυβερνητικό έργο του 2015 αλλά και μια αξιολογική ανάγνωση των εξελίξεων του έτους αυτού όπου πρωταγωνίστησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί περιλαμβάνει τους σχεδιασμούς του κυβερνητικού προγράμματος για το 2016, ιδιαίτερα το πρώτο εξάμηνο, παραθέτοντας συγχρόνως το πλαίσιο που καθορίζεται από τη συνύπαρξη της μνημονιακής συμφωνίας του Ιουλίου και των αυτόνομων κυβερνητικών δράσεων, των εσωτερικών δεσμεύσεων, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, της κυβέρνησης.

Η σαφής  εντολή

Η   ανάθεση της  διακυβέρνησης  δύο φορές εντός του 2015, όπως σημείωσε, είχε τη σαφή εντολή «να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και να την οδηγήσουμε με ασφάλεια και σταθερότητα σε μονοπάτι ανάπτυξης, ανασυγκρότησης και κοινωνικής δικαιοσύνης». Αυτός, επομένως, είναι και ο  μπούσουλας για την κυβέρνηση, στόχος που είναι ταυτόχρονα και το μέτρο των επιδόσεών της. «Πυξίδα της πολιτικής μας, αλλά και διαρκής διαπραγματευτικός αγώνας με τους δανειστές, είναι οι ανάγκες των πιο ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων, καθώς και η υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος» πρόσθεσε.
Σημειώθηκε, προηγουμένως, ότι ο Πρωθυπουργός επέμεινε περισσότερο στον προγραμματισμό για το 2016. Είναι λογικό διότι, εκτός των άλλων, είναι και ορατή, δια γυμνού οφθαλμού, η κριτική –κάποτε και επικριτική– ματιά του κόσμου που στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ για το ως τώρα κυβερνητικό έργο. Όμως και το τμήμα του απολογισμού περιλαμβάνει ουσιαστικές γενικεύσεις για τον χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής αυτόνομης και σε σχέση με την πολιτική της αντιπολίτευσης. «Δίνουμε πρόσθετα δείγματα γραφής» σημείωσε «για το τι μπορεί να  σημαίνει ριζοσπαστική πολιτική σήμερα. Γιατί σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, με τις κυβερνήσεις Ν∆  και ΠΑΣΟΚ, η πολιτική και ο πολιτικός σχεδιασμός αυτής της κυβέρνησης υπερβαίνουν τα όρια της συμφωνίας με τους δανειστές».

Δυο συμπληρωματικές όψεις

Ένα άλλο απόσπασμα από την ομιλία του Α. Τσίπρα, δίνει την άποψη της κυβέρνησης για τη σχέση συμφωνίας και λοιπού κυβερνητικού προγράμματος καταγράφοντας συγχρόνως και μια διαφοροποίηση από παλαιότερες  τοποθετήσεις. Χρησιμοποιώντας τον προσδιορισμό «δυο συμπληρωματικές όψεις», αφαιρεί από τη σχέση τους το στοιχείο της σύγκρουσης, την ανταγωνιστική τους σχέσης που άλλοτε αναφερόταν ενώ παραλείπεται και η έννοια των «παράλληλων δράσεων». «Η χρονιά που έρχεται σηματοδοτεί τη δεύτερη φάση του στρατηγικού σχεδίου της κυβέρνησής μας για την έξοδο από την κρίση με αναδιανομή, ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη. Και το σχέδιο αυτό έχει δύο συμπληρωματικές όψεις. Η  πρώτη, αντανακλά την εφαρμογή της συμφωνίας με τους εταίρους, η οποία, όπως έχω πει, περιέχει το αποτύπωμα των απαιτήσεων των εταίρων μας, αλλά και το αποτύπωμα της δικής μας προσπάθειας και του αγώνα του λαού μας, για να  διεκδικήσει κοινωνικές  πολιτικές,  την προστασία των  αδύνατων.  Βεβαίως,  αυτό στη συμφωνία αποτυπώνεται κυρίως με τα χαμηλά πλεονάσματα. Περιέχει και απαραίτητες  μεταρρυθμίσεις  στο κράτος, με στόχο να  γίνει το κράτος αποτελεσματικότερο. Αυτή, λοιπόν, είναι η μια όψη. Η εφαρμογή της συμφωνίας».
Στη συνέχεια περιγράφει ως εξής τη δεύτερη όψη που είναι και η κύρια στο έργο της κυβέρνησης με κορμό την Αριστερά. «Η δεύτερη όψη της κυβερνητικής μας πολιτικής είναι οι εσωτερικές μας δεσμεύσεις. Οι δεσμεύσεις μας προς τα κοινωνικά στρώματα που θέλουμε να εκπροσωπήσουμε. Είναι οι νομοθετικές και οι πολιτικές παρεμβάσεις που σε μεγάλο βαθμό προσδιορίζουν το κοινωνικό και ταξικό πρόσημο της πολιτικής μας. Αυτή η όψη του στρατηγικού μας σχεδίου θα είναι και η Λυδία Λίθος της κυβέρνησής μας. Εκεί θα κριθούμε ως κυβέρνηση, γι’ αυτό δεν την υποτιμάμε, δεν την ξεχνάμε και δεν την αναβάλλουμε. Η σειρά των πραγμάτων, όμως, είναι σαφής».

Να επιταχυνθούν οι ρυθμοί

Το  μεγαλύτερο βάρος, όπως ήδη αναφέραμε, της ομιλίας έπεσε στον προγραμματισμό για το 2016 ιδίως το πρώτο εξάμηνο. Κάποιες αναφορές  του υποκρύπτουν, μάλλον, ανησυχία του Πρωθυπουργού για το πώς προχωρά το έως τώρα κυβερνητικό έργο. «Εμείς θα κριθούμε από το έργο μας» τόνισε «γι’ αυτό η κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει τους ρυθμούς της. Πρέπει να βελτιώσουμε τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου». «Κάθε υπουργός οφείλει να  ιεραρχεί τις προτεραιότητές του και να τις υλοποιεί με δεσμευτικό, συγκεκριμένο και σύντομο χρονοδιάγραμμα. Οι καθυστερήσεις πλέον, δεν δικαιολογούνται». Ο στόχος είναι σαφής. Ο Πρωθυπουργός παρέθεσε έναν πολύ συγκεκριμένο κατάλογο δράσεων για το 2016, όπως ο αναπτυξιακός νόμος, η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, η κάρτα των ανασφάλιστων και η μεταρρύθμιση στην υγεία, η κοινωνική οικονομία, το νομοσχέδιο για την έρευνα, τα δημόσια έργα, το λαθρεμπόριο, τη φοροδιαφυγή κ.ά. Παρέθεσε όμως, με την ευκαιρία, και τη γενικότερη αντίληψη που διαπερνά το προς υλοποίηση πρόγραμμα όπου κύριο χαρακτηριστικό του, όπως τόνισε, είναι το «ενιαίο» και το «συμπαγές». «Το πρόγραμμά μας δεν είναι απλώς μερικές επιμέρους ρυθμίσεις, αλλά είναι ένα συμπαγές στρατηγικό σχέδιο για την υλοποίηση των αναγκαίων ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων σε μια σειρά από πεδία. Και το σχέδιο αυτό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, για το πρώτο  εξάμηνο του ’16, εξειδικεύεται σε πολύ συγκεκριμένες δράσεις».

Αισιοδοξία

Σημειώσαμε ήδη ότι μια κάποια ανησυχία για το πώς πορεύεται το κυβερνητικό έργο είναι παρούσα, έστω διακριτικά,  στην ομιλία του πρωθυπουργού. Θέλησε, ίσως και γι’ αυτό, αλλά και διότι οι εξελίξεις στην Ισπανία είναι ελπιδοφόρες να κλείσει την ομιλία του αισιόδοξα. «Είμαι βέβαιος, λοιπόν, ότι όπως με επιτυχία καταφέραμε να  αντεπεξέλθουμε στις δύσκολες και κρίσιμες στιγμές του 2015, έτσι, με επιτυχία, θα καταφέρουμε το 2016, να οδηγήσουμε τον ελληνικό λαό και τον τόπο σε ένα ξέφωτο μεταμνημονιακό, στην άρση της επιτροπείας, στην ανάκτηση της κυριαρχίας μας, στη σταδιακή αλλά σταθερή έξοδο από την κρίση, μέσα από την επιστροφή στην αναδιανομή, την ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη».
 
Παύλος Κλαυδιανός
Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet