«Η Εποχή», εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, έθεσε ορισμένα κοινά ερωτήματα σε υποψήφιους/ες δημάρχους, δίνοντάς τους έτσι την ευκαιρία να παρουσιάσουν το πνεύμα που διαπνέει τους συνδυασμούς τους, καθώς και βασικά σημεία του προγράμματός τους.

Οι ερωτήσεις που τέθηκαν:

1. Είσαι για πρώτη φορά υποψήφιος/α. Τι θα ήθελες να υπηρετήσεις, ποιες οι
φιλοδοξίες σου;

2. Είναι γνωστή η ασφυκτική σχέση Δήμου, κυβέρνησης, Περιφέρειας. Ποια τα
περιθώρια για να ασκήσεις την πολιτική σου;

3. Ποια τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος σου;

4. Ποιες οι βασικές προτεραιότητες του συνδυασμού σας;

5. Το ψηφοδέλτιό σας έχει κοινωνικές εκπροσωπήσεις από την περιοχή σας
ικανές να στηρίξουν την παρέμβασή του;

 

Θωμάς Γιούργας:
«Σαφείς προτεραιότητες, σοβαρό σχέδιο υλοποίησης»

Θωμάς Γιούργας, υποψήφιος δήμαρχος Αλίμου

 

1. Είμαι για πρώτη φορά υποψήφιος σε οποιαδήποτε εκλογική διαδικασία. Η δημοτική μας κίνηση ονομάζεται «Εμείς στον Άλιμο», επομένως μπορώ να σας μιλήσω για τις φιλοδοξίες μας. Επιδιώκουμε να διαμορφώσουμε την πολιτική και κοινωνική ατζέντα στον Δήμο μας μέσα από τα θέματα που θα αναδεικνύουμε και να μην γίνουμε άλλη μια προκάτ, άνευρη και απολιτίκ δημοτική παράταξη. Θέλουμε να υπηρετήσουμε μια πολιτική και κοινωνική πρόταση που θα είναι ταυτόχρονα αιχμηρή αλλά και τεκμηριωμένη. Μαχητική αλλά και ψύχραιμη. Με το βλέμμα στο μέλλον και τα έργα υποδομών, αλλά λύνοντας και τα καθημερινά ζητήματα του σήμερα.

 

2. Τα περιθώρια δεν είναι στατικά, αλλά δυναμικά. Μετακινούνται ανάλογα με την πίεση, την τακτική και τις προτεραιότητες μιας δημοτικής αρχής. Για παράδειγμα, το ζήτημα δεν είναι μόνο να εξασφαλίσουμε μια καλή χρηματοδότηση για τις υποδομές μας, αλλά να βάλουμε και τις σωστές προτεραιότητες. Εδώ στον Άλιμο, η δημοτική αρχή έχει βάλει ως απόλυτη προτεραιότητα την κατασκευή ενός νέου ογκωδέστατου δημαρχείου στη θέση ενός πράσινου και ευρύχωρου Παιδικού Σταθμού. Πήρε αποφάσεις που οδήγησαν στη διάλυση της εργολαβίας για την κατασκευή ενός απολύτως αναγκαίου αντιπλημμυρικού έργου. Εμείς, χωρίς να είμαστε καν εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, έχουμε επικοινωνήσει με την Περιφέρεια και πιέζουμε για την επανεκκίνηση του έργου. Επομένως, όσο ασφυκτικά κι αν είναι τα όρια, πάντοτε υπάρχουν δυνατότητες για μια δημοτική αρχή που έχει ξεκάθαρες προτεραιότητες και σοβαρό πλάνο υλοποίησης.


3. Δίπλα μας, στο πρώην αεροδρόμιο, πρόκειται να χτιστεί μια νέα πόλη. Αυτή η εξέλιξη σε συνδυασμό με την υπερβολική δόμηση, αναδεικνύουν μια σειρά προβλημάτων. Έλλειψη δημόσιου χώρου, μείωση του αστικού πρασίνου, αυξανόμενη κίνηση και σοβαρά προβλήματα στο πάρκινγκ. Επίσης, η πανέμορφη παραλία μας όλο και «απομακρύνεται» από τις ανάγκες των κατοίκων και αποκτά μια φυσιογνωμία που τελικά υπονομεύει την ποιότητα της ζωής μας. Τέλος, η σημερινή διοίκηση απέτυχε παταγωδώς στο κομμάτι της σχολικής στέγης και των Παιδικών Σταθμών. Αρκεί να σας πω ότι στεγάζει βρέφη και νήπια σε όροφο πολυκατοικίας!


4. Η επαναφορά της απόλυτης διαφάνειας και λογοδοσίας για τα οικονομικά του Δήμου. Η καταγραφή όλων των αυθαίρετων επεκτάσεων στην παραλία μας. Η ουσιαστική ενίσχυση των σχολείων μας και η δημιουργία κατάλληλων παιδικών σταθμών. Συνολικά τα έργα υποδομών και συγκεκριμένα η ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων και η ανέγερση ενός δεύτερου κλειστού γυμναστηρίου. Η ανέγερση κέντρου μελετών για των Θουκυδίδη.


5. Πέρα από την αναμενόμενη θετική απάντηση, θέλω να τονίσω την βαθύτατη και σπάνια κατάρτιση της ομάδας μας σε τεχνοκρατικό επίπεδο. Επίσης, στην ομάδα μας βρίσκονται έμπειρα στελέχη που έχουν ήδη προσφέρει στην πόλη μας, αλλά κυρίως νέοι άνθρωποι από διάφορους επαγγελματικούς και κοινωνικούς χώρους, οι οποίοι είναι για πρώτη φορά υποψήφιοι. Το ψηφοδέλτιο μας είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων παρατάξεων και είμαι βέβαιος πως είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε το τιμόνι της πόλης μας. Είμαστε έτοιμοι να οδηγήσουμε τον Άλιμο σε μια νέα εποχή, με μια διοίκηση πιο αξιοκρατική, πιο σοβαρή, πιο δημοκρατική και με έργο που θα το απολαμβάνουν οι επόμενες γενιές.

 

 

Θοδωρής Παπαδάτος:
«Σε διάλογο και άρρηκτη σύνδεση με την κοινωνία»

 

Θοδωρής Παπαδάτος, υποψήφιος δήμαρχος Ηλιούπολης

 

1. Η «Ηλίου-Πόλις, Ανθρώπινη Πόλη» είναι η ιστορικότερη παράταξη στην Ηλιούπολη, με συμβολή στα ζητήματα που διαχρονικά έχουν απασχολήσει την τοπική κοινωνία. Η υποψηφιότητά μου, λοιπόν, θεωρώ πως σηματοδοτεί μια ανασυγκρότηση της δημοτικής μας κίνησης. Με στόχο να ξαναδούμε την παρέμβαση μας στα τοπικά δρώμενα με μια φρέσκια ματιά, αλλά ταυτόχρονα έχοντας μια συμπυκνωθείσα εμπειρία χρόνων και τηρώντας εκείνα τα χαρακτηριστικά που αποτελούν και την ταυτότητά μας.

Φιλοδοξούμε να είμαστε μια δημοτική αρχή που θα είναι αυθεντικά λαϊκή, χωρίς τον λαϊκισμό που χαρακτηρίζει, συνήθως, την τοπική αυτοδιοίκηση. Μια δημοτική αρχή μακριά από δημαρχοκεντρικά μοντέλα, όπου οι όποιες αποφάσεις θα λαμβάνονται μέσω γνήσιων δημοκρατικών διαδικασιών, σε διάλογο και άρρηκτη σύνδεση με την κοινωνία.

 

2. Κατά τη γνώμη μου, η μεγαλύτερη κακοδαιμονία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο. Ένα πλαίσιο ομιχλώδες, δίχως θεσμικά αντίβαρα, που από μόνο του οδηγεί σε περιορισμό των αρμοδιοτήτων που μια διοίκηση έχει σε επίπεδο ΟΤΑ. Εντούτοις, ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες, εκτιμώ πως μπορούν να γίνουν βήματα. Μου αρέσει να λέω πως η αυτοδιοίκηση δεν έχει όρια. Ή μάλλον τα όρια της φτάνουν εκεί που εξαντλείται η φαντασία της εκάστοτε διοίκησης. Γι’ αυτό, ακριβώς, εμείς λέμε πως η αυτοδιοίκηση θέλει όραμα, θέλει φαντασία, θέλει θέληση. Θέλει υπομονή και επιμονή. Αλλά ταυτόχρονα και γνώση. Εξάλλου, για να θυμηθώ και τον Σεφέρη, «οι ευθύνες αρχίζουν από τα όνειρα».


3. Η αλήθεια είναι πως η πόλη μας αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων. Από τα «απλά» (όπως η έλλειψη αστικού πρασίνου ή η παντελής απουσία σχεδιασμού για την αποκομιδή απορριμμάτων) ως τα πιο «σύνθετα» (όπως, ενδεικτικά, η προάσπιση της δημόσιας περιουσίας). Σε κάθε περίπτωση, εάν έπρεπε να ιεραρχήσω δύο ζητήματα, τότε θα επέλεγα αφενός το συγκοινωνιακό-κυκλοφοριακό, αφετέρου αυτό της προστασίας του Υμηττού. Από τη μια, η ανάγκη εκπόνησης μιας συνολικότερης μελέτης για το συγκοινωνιακό πρόβλημα της πόλης είναι άμεση, ενώ πρόκειται να ενταθεί με τα όσα συμβαίνουν στο Ελληνικό. Προς το σκοπό αυτό, ο Δήμος θα πρέπει να εμπλακεί ενεργά διεκδικώντας την άμεση εκτέλεση του έργου της Αστικής Σήραγγας ώστε να λυθεί το θέμα της υπερτοπικής κίνησης, με τρόπο, όμως, φιλικό προς το περιβάλλον, και με γνώμονα τη διασφάλιση του κοινωνικού χαρακτήρα αυτού.

Από την άλλη, το δεύτερο μείζον θέμα που αφορά την πόλη σχετίζεται με την προστασία όλων των εκφάνσεων του Υμηττού. Αυτή τη στιγμή υφίσταται ήδη σχέδιο επεξεργασίας του προεδρικού διατάγματος που αφορά τον ορεινό όγκο του Υμηττού, με προφανείς συνέπειες για την πόλη, μια πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα.

 

4. Εκτιμώ πως η Ηλιούπολη θα αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις στο μέλλον, που ενδέχεται να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητα. Θα μπορούσα να απαριθμήσω εκτεταμένες πρωτοβουλίες που μια νέα διοίκηση μπορεί να πάρει. Ο Δήμος θα πρέπει να παίξει πρωτεύονται ρόλο στην ανάπτυξη και στήριξη μορφών κοινωνικής οικονομίας, εστιάζοντας στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και με έμφαση στους τομείς που συνδέονται με το κοινωνικό πρόσωπο της Αυτοδιοίκησης, όπως η κοινωνική πολιτική, ο αθλητισμός και ο πολιτισμός, δίχως να παραγνωρίζει, όμως, και τα άμεσα καθημερινά προβλήματα.

Κορωνίδα, όμως, και κοινή αφετηρία της όποιας πρωτοβουλίας αποτελεί ο εκδημοκρατισμός των αυτοδιοικητικών θεσμών και η κατάργηση προσωπομετρικών και κλειστών μηχανισμών. Με άλλα λόγια, αναγκαία προϋπόθεση για την υλοποίηση της όποιας πρωτοβουλίας αποτελεί η πραγματική συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων και η εμπλοκή στη διαχείριση των κοινών. Αυτό, νομίζω, θα πρέπει να είναι και η αιχμή της πολιτικής μας πρότασης.

 

5. Η «Ηλίου-Πόλις, Ανθρώπινη Πόλη, παραδοσιακά ήταν η μόνη πολιτική δύναμη που είχε τη δυνατότητα να συσπειρώνει ένα ευρύτερο φάσμα πολιτών, με γνώμονα το συμφέρον της Ηλιούπολης. Το ίδιο, λοιπόν, αντιπροσωπεύει και η σημερινή μας ομάδα. Συμπολίτες έντιμοι, νέοι και έμπειροι, γνώστες των προβλημάτων, αγωνιστές, με αναγνωρισμένη επαγγελματική και κοινωνική πορεία στην Ηλιούπολη. Μια δημιουργική σύνθεση ανθρώπων, ένα ψηφοδέλτιο δουλειάς και όχι εντυπώσεων, με στόχο να κάνουμε την Ηλιούπολη και πάλι μια πόλη ανθρώπινη.

 

 

Μυρτώ Τσιγκούλη:
«Είναι εφικτό να ζήσουμε διαφορετικά»

 

Μυρτώ Τσιγκούλη, υποψήφια δήμαρχος Σπάτων - Αρτέμιδας

 

1. Είναι η πρώτη φορά που κατεβαίνω υποψήφια, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που πολιτικοποιούμαι.  Ήμουν ανέκαθεν «ανήσυχη» πολιτικά, με ενδιέφεραν οι εξελίξεις στα κοινά και ενημερωνόμουν. Τις αξίες της δημοκρατίας, της κοινωνικής ισότητας, της οικολογίας και του πολιτισμού που υπηρετούσα πάντα ως ενεργή πολίτης, θα συνεχίσω να υπηρετώ και τώρα από όποια θέση κι αν βρίσκομαι την επόμενη μέρα. Η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, η παροχή ευκαιριών στα παιδιά του Δήμου μας και η προστασία του περιβάλλοντος είναι οι βασικές ιδέες που με κινητοποιούν προσωπικά και με ωθούν να αναλάβω πολιτική δράση. Δεν έχω φιλοδοξίες για αξιώματα. Ωθούμαι κυρίως από την ευθύνη που αισθάνομαι για την πόλη που μεγάλωσα, γιατί πιστεύω πραγματικά ότι είναι εφικτό να ζήσουμε και διαφορετικά στην Αρτέμιδα και τα Σπάτα. Αρκεί να το προσπαθήσουμε.

 

2. Είναι γεγονός ότι σε επίπεδο αυτοδιοίκησης δεν υπάρχουν απεριόριστα περιθώρια για να ασκήσει κανείς την πολιτική που επιθυμεί. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διατίθενται στους Δήμους είναι συγκεκριμένα, ενώ συχνά λείπει η σύμπνοια και ο κοινός βηματισμός μεταξύ Δήμου-Περιφέρειας-κυβέρνησης. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι μπορούμε να απέχουμε από την αυτοδιοίκηση έως ότου διαμορφωθούν οι ιδανικές συνθήκες. Αντιθέτως, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε οποιοδήποτε περιθώριο δράσης μας δίνεται και να παλέψουμε για να διεκδικήσουμε επιπλέον χώρο και πόρους για την πραγματοποίηση του συνολικού πολιτικού μας σχεδίου για τον Δήμο και τη βελτίωση των όρων ζωής μας.

 

3. Τα Σπάτα και η Αρτέμιδα αντιμετωπίζουν σοβαρό έλλειμμα σε αστικές υποδομές που δυσχεραίνουν την καθημερινότητα των πολιτών. Οι δρόμοι στις γειτονιές είναι χωμάτινοι ή προχειροφτιαγμένοι, πεζοδρόμια δεν υπάρχουν, οι σχολικές εγκαταστάσεις παρουσιάζουν ίσως το σημαντικότερο έλλειμμα στην Ανατολική Αττική καθώς πολλά σχολεία συστεγάζονται, ή λειτουργούν σε νοικιασμένα κτίρια και κοντέινερ. Επιπλέον, η έλλειψη αποχέτευσης ταλαιπωρεί ακόμα και σήμερα τους κατοίκους και επιβαρύνει τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, ενώ στην Αρτέμιδα υπάρχει σημαντικό πρόβλημα και με το απαρχαιωμένο δίκτυο ύδρευσης. Τέλος, οι φιλοζωικές οργανώσεις παλεύουν μόνες τους, χωρίς πόρους, για την προστασία των αδέσποτων ζώων του Δήμου μας, ενώ οι δράσεις πολιτισμού είναι ελάχιστες και απέχουν σημαντικά από την ουσία του πολιτισμού.

 

4. Προτεραιότητα για μας αποτελεί η ολοκλήρωση των πράξεων εφαρμογής για τη διάνοιξη των δρόμων και την κατασκευή πεζοδρομίων, η διαχείριση των απορριμμάτων και η ανακύκλωση σε 5 κάδους, τα σχολικά κτίρια και οι εγκαταστάσεις πολιτισμού και αθλητισμού, καθώς και η οικολογική προστασία της ακτογραμμής και του κάμπου του Δήμου μας.


5. Το ψηφοδέλτιό μας στελεχώνεται από επιστήμονες της περιοχής (μηχανικούς, εκπαιδευτικούς, γεωπόνους, αρχαιολόγους, οικονομολόγους κ.ά.) υποψηφίους που έχουν δραστηριοποιηθεί στο κίνημα γονέων και μαθητών για τις σχολικές εγκαταστάσεις στον Δήμο μας, καθώς και ανθρώπους από τις φιλοζωικές οργανώσεις ή άλλους συλλόγους της περιοχής. Επιπλέον, συμπεριλαμβάνονται ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων και, φυσικά, εκπρόσωποι της νεολαίας των δύο πόλεων, με 11 υποψηφίους έως 30 ετών που δραστηριοποιούνται για πρώτη φορά στα κοινά.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet