«Εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο…»
Ήταν τον Μάρτη του 1963, όταν ο Μίκης Θεοδωράκης παρουσίασε τον Χρήστο Λεοντή και τον Μάνο Λοΐζο στο Θέατρο «Ακροπόλ», στην παρθενική τους συναυλία, όπου για πρώτη φορά παρουσίαζαν τη μουσική και τα τραγούδια τους στο κοινό. Ήταν το «βάπτισμα» και η αρχή μιας σημαντικής πορείας που φέτος κλείνει 60 χρόνια. Αυτή η συγκυρία δίνει την ευκαιρία στον Χρήστο Λεοντή να ξαναβρεθεί και να συνταξιδέψει πάλι με το κοινό που αγάπησε τα τραγούδια του, σε μια μοναδική συναυλία με τίτλο «Εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο…», μια παράσταση που θα ανατρέξει σε μερικές από τις σημαντικότερες στιγμές αυτής της εξηντάχρονης πορείας. Ο Χρήστος Λεοντής γράφει ανάμεσα σε άλλα: «Αυτή η συγκυρία μού δίνει την ευκαιρία να ξαναβρεθώ και να συνταξιδέψω πάλι με σας, το φιλόμουσο κοινό, σ’ αυτό το υπέροχο ταξίδι, με γεμάτο το δισάκι της ζωής στην πλάτη. Στην 60χρονη αυτή πορεία οι εμπειρίες ήταν πολλές. Μου έδωσαν στη μετουσίωσή τους τραγούδια λυρικά, ερωτικά, χορευτικά, στοχαστικά κ.ά. Μ’ αυτά, μαζί ονειρευτήκαμε, αγαπήσαμε, αγωνιστήκαμε… Μαζί πορευτήκαμε αναζητώντας την ομορφιά και την ελπίδα… Ένα μεγάλο μέρος απ’ αυτά τα τραγούδια γράφτηκαν και για το θέατρο, αυτόν τον μεγάλο μου έρωτα. Είχα τη μεγάλη τύχη να αφιερώσω μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς μου σ’ αυτό, που μου έδωσε την ευκαιρία να συνεργαστώ με σπουδαίες προσωπικότητες της τέχνης, αλλά και να πατήσω πάνω σε ποιητικά κείμενα προερχόμενα απ’ αυτό. Τα τραγούδια που θα σας παρουσιάσω, με τους υπέροχους συνεργάτες μου, μουσικούς, τραγουδιστές και φίλους από το θέατρο, συμπεριλαμβάνονται είτε σε “κύκλους” τραγουδιών, είτε προέρχονται από το θέατρο. Μερικοί απ’ αυτούς: “Καταχνιά”, “Καπνισμένο Τσουκάλι”, “Πρωινό Αστρο”, “Αχ! Ερωτα” και από τις παραστάσεις “Χελιδών Ηδομένη”, “Καντάτα Ελευθερίας”, “Ερωτας Αρχάγγελος”, “Φλόγα που καίει” αλλά και ακυκλοφόρητα… Εγώ και όλοι οι φίλοι και υπέροχοι συνεργάτες μου, μουσικοί, τραγουδιστές, καλλιτέχνες και τεχνικοί, θα προσπαθήσουμε να σας κάνουμε να θυμόσαστε αυτό το βράδυ. Η νεφελοκοκκυγία δεν είναι ουτοπία. Είναι μέσα μας…!».
Ερμηνεύουν: Μίλτος Πασχαλίδης, Γιάννης Κότσιρας, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Ηρώ Σαΐα, Ιωάννα Φόρτη, Αγγελική Τουμπανάκη. Εκτακτη συμμετοχή: Maria del Mar Bonet. Φιλική συμμετοχή: Σταμάτης Κραουνάκης. Συμμετέχουν οι χορωδίες: Ambitus και των δήμων Κηφισιάς και Βύρωνα και οι μουσικοί: Νεοκλής Νεοφυτίδης, πιάνο, Μανόλης Ανδρουλιδάκης, κιθάρα, Αντώνης Παπαγγελής, κιθάρα, Παντελής Ντζιάλας, κιθάρα, Γιάννης Σινάνης, μπουζούκι, Βαγγέλης Ζαρμπούτης, μπουζούκι, Νίκος Παπαναστασίου, ακορντεόν, Μάνος Αβαράκης, φυσαρμόνικα, Θύμιος Παπαδόπουλος, πνευστά, Μιχάλης Πορφύρης, βιολοντσέλο, Μίμης Ντούτσουλης, μπάσο, Τάκης Βασιλείου, ντραμς.
Την ορχήστρα διευθύνει ο Χρήστος Λεοντής. Παρουσιάζει ο Σπύρος Παπαδόπουλος.
Μέρος των εσόδων θα διατεθεί στο «Σπίτι του ηθοποιού» για την ενίσχυση των σκοπών του.
Την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου, στις 8.30μμ, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.
Ο κλασικός Μίκης για σόλο πιάνο
Ένα μοναδικό ρεσιτάλ πιάνου με κλασικά έργα του Μίκη Θεοδωράκη για σόλο πιάνο θα παρουσιάσει ο διακεκριμένος πιανίστας Απόστολος Παληός. Η συναυλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του τριετούς κύκλου Μίκης Θεοδωράκης.
Παρά τη μεγάλη δημοτικότητα και την εξαιρετικά ευρεία διάδοση του έργου του, σε λιγότερους είναι γνωστό το γεγονός ότι, προτού η εμβληματική κυκλοφορία του Επιταφίου το 1960 τον στρέψει («σε αναζήτηση πάντοτε διαλόγου», όπως σημειώνει ο ίδιος) στο έντεχνο λαϊκό τραγούδι, το οποίο και θα υπηρετούσε ακάματα για πενήντα περίπου χρόνια, ο Μίκης Θεοδωράκης είχε, σύμφωνα με τη δική του διατύπωση, «βαλθεί να γίνει ευρωπαίος συνθέτης» καλλιεργώντας με εξίσου θερμή αφοσίωση τη λόγια μουσική δημιουργία, όπου θα στρεφόταν ξανά, με ανανεωμένη ορμή, από το 1980 και μετά. Το πρόγραμμα της συναυλίας του Απόστολου Παληού περιλαμβάνει τέσσερα από τα σημαντικότερα πιανιστικά έργα του σπουδαίου συνθέτη, όλα τους λαμπερά δείγματα της πιο κρυφής αυτής δημιουργικής του πτυχής που ξεδιπλώνεται εκατέρωθεν της δημοφιλούς «λαϊκής» του δημιουργίας. Πρόκειται για τα έργα Πρελούντια για πιάνο (1947), Μικρή σουίτα για πιάνο (1955), Σονατίνα για πιάνο (1955, αφιερωμένη στον Μάνο Χατζιδάκι) και Μέλος (1998).
Ερμηνέυει ο διακεκριμένος πιανίστας Απόστολος Παληός.
Το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, στις 8.30μμ, στην Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας
Με δύο γκαλά όπερας, στα οποία συμμετέχουν διεθνώς αναγνωρισμένοι λυρικοί ερμηνευτές, και με μια μεγάλη έκθεση τιμά το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας (1923-1977).
Το αφιέρωμα αρχίζει την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου στις 8.30 μμ, με το γκαλά όπερας της ρωσίδας σοπράνο Έλενα Στίχινα [Elena Stikhina] και του έλληνα βαρύτονου Δημήτρη Πλατανιά, δύο αστεριών του διεθνούς λυρικού στερεώματος που ακτινοβολούν στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου. Το πρόγραμμα του γκαλά εστιάζει σε όπερες εμβληματικών ιταλών συνθετών και σε ρόλους ‒όπως ενδεικτικά η Τόσκα του Τζάκομο Πουτσίνι‒, στους οποίους έδωσε νέα πνοή η απόλυτη ντίβα μέσα από τις ανεπανάληπτες ερμηνείες της. Περίοπτη θέση στις επιλογές των δύο κορυφαίων λυρικών τραγουδιστών κατέχουν αντιπροσωπευτικές άριες και ντουέτα από δημοφιλείς όπερες του Τζουζέπε Βέρντι, όπως ο Τροβατόρε, η Αΐντα, ο Ριγκολέτο και ο Σιμόνε Μποκανέγκρα.
Την Έλενα Στίχινα και τον Δημήτρη Πλατανιά πλαισιώνει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, ορχήστρα in Residence του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, που θα παρουσιάσει επίσης, υπό τη διεύθυνση του διεθνώς καταξιωμένου Λουκά Καρυτινού, διάσημα ορχηστρικά αποσπάσματα από τους Σικελικούς εσπερινούς του Τζουζέπε Βέρντι, την Φεντόρα του Ουμπέρτο Τζορντάνο και την Αντριάνα Λεκουβρέρ του Φραντσέσκο Τσιλέα. Θα ακουστεί ακόμη η Εισαγωγή από τους Παλιάτσους του Ρουτζερο Λεοκανβάλο, η οποία συνοδεύεται από τη γνωστή άρια του «Προλόγου» που θα τραγουδήσει ο Δημήτρης Πλατανιάς.
Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, στις 8.30μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης.
Συμφωνική Ορχήστρα της Όπερας της Βαρσοβίας
Πρόκειται για μια μεγαλοπρεπή συμφωνική συναυλία που παρουσιάζει κορυφαία αριστουργήματα του μουσικού Κλασικισμού, τα πλέον εμβληματικά έργα του πιο ιδιοφυή συνθέτη όλων των εποχών: το Requiem σε Ρε ελάσσονα, K. 626 και το Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 20, K.466 του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ. Τα διάσημα έργα, οικουμενικά αναγνωρισμένα για την τελειότητα στην προσέγγιση συνοδών της ανθρώπινης υπόστασης στοιχείων, του «τραγικού» και του «θείου», θα ερμηνεύσει η κορυφαία σε παγκόσμια κατάταξη, ιστορική Συμφωνική Ορχήστρα της Εθνικής Πολωνικής Όπερας της Βαρσοβίας (Teatr Wielki – Opera Narodowa) υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού και καλλιτεχνικού διευθυντή της Maestro Patrick Fournillier και με σολίστ λυρικούς τραγουδιστές της Όπερας.
Η σπουδαία ελληνίδα πιανίστα Τατιάνα Παπαγεωργίου με διεθνείς διακρίσεις και μακροχρόνιες σπουδές στο εξωτερικό, η οποία αναμετράται επάξια με κορυφαίες ορχήστρες κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες, θα ερμηνεύσει το Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 20, K.466 του Μότσαρτ.
H συναυλία πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Η συναυλία τελεί υπό την αιγίδα της Πολωνικής Πρεσβείας στην Αθήνα.
Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, στις 8.30μμ, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.