Ποιο είναι το «μυστικό» της συμπόρευσης των ευρύτερων δυνάμεων της κινηματικής και εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς στο πλαίσιο της παράταξής σας; Είναι μήπως και η δική σας παρουσία ως επικεφαλής;

Η ανάγκη υπέρβασης των διαχωρισμών που οδηγούν στον κατακερματισμό και την αναποτελεσματικότητα έχει ωριμάσει. Η Αριστερά νιώθει έντονα την ανάγκη να αποφύγει την ενσωμάτωση στην αστική πολιτική, αλλά και την κοινωνική περιθωριοποίηση. Και ο κόσμος τον κινημάτων να αναβαθμίσει τη θέση και να ανανεώσει την εκπροσώπησή του. Εκτιμήθηκε ως αναγκαίος όρος γι’ αυτό η συνεργασία των τριών αυτοδιοικητικών παρατάξεων που συνειδητοποίησαν ότι αυτά που τις ενώνουν, είναι περισσότερα από αυτά που τις χωρίζουν. Η ομόφωνη και τιμητική επιλογή του προσώπου μου έχει πολλές σηματοδοτήσεις και ελπίζω να σταθώ αντάξιος.

 

 

Με τη Χρυσή Αυγή και τον Κασιδιάρη είστε απέναντι στα δικαστήρια. Τώρα είστε πάλι αντιμέτωποι στον δήμο της Αθήνας. Πώς εξηγείτε την άρνηση της κυβέρνησης να αποκλείσει την κάθοδό του σε αυτές τις εκλογές, καθώς και τα μισόλογα του κ. Μπακογιάννη;

Κατ’ αρχήν, η προσπάθεια αναβίωσης της φασιστικής απειλής έχει ως πολιτικό υπέδαφος την κυβερνητική πολιτική, τον διωγμό των προσφύγων, τον ρατσισμό και την αποθέωση της αστυνομικής βίας και κάθε είδους σεξιστικού τσαμπουκά. Είναι προφανές ότι η ΝΔ ενσυνείδητα επέτρεψε τη συμμετοχή Κασιδιάρη, αφού για πολλούς μήνες τον διαφήμιζε σαν αντισυστημικό με τις τροπολογίες. Τώρα προσπαθεί να δημιουργήσει ένα ψεύτικο δίπολο, από τη μία, να εκτρέψει (παλιά και όχι μόνο ελληνική πρακτική) τη δυσαρέσκεια κατά της πολιτικής Μπακογιάννη και από την άλλη, να εμφανίσει την παράταξή του σαν …λύση απέναντι στη φασιστική απειλή. Παίρνουμε την πρωτοβουλία να αναδείξουμε τον πόλο του αντιφασιστικού κινήματος που θα τους νικήσει και στα δικαστήρια και στον δρόμο και στην κάλπη.

 

Μιλήστε μας για τις βασικές προγραμματικές προτεραιότητες της Ανατρεπτικής Συμμαχίας για την Αθήνα.

Εντελώς περιληπτικά: Διεκδίκηση μέτρων για τη στεγαστική κρίση: φραγμός στο ύψος των ενοικίων, απαγόρευση εκμίσθωσης κενών κατοικιών για Airbnb, καταγραφή, αξιοποίηση και διάθεση του κτιριακού αποθέματος της Αθήνας για στέγαση με κοινωνικά κριτήρια, απαγόρευση εξώσεων και πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Υπεράσπιση ελεύθερων, δημόσιων χώρων, πρασίνου, βιώσιμης πόλης και κινητικότητας για πεζούς, ποδηλάτες, ΑΜΕΑ, αντίσταση στην παράδοση της Αθήνας στο τουριστικό και κατασκευαστικό κεφάλαιο, στην αλλοτρίωση της πόλης και τη μετατροπή της σε τουριστικό ντεκόρ. Όχι έργα βιτρίνας, όπως ο Μεγάλος Περίπατος. Όχι μετρό στην πλατεία Εξαρχείων, Στρέφη ελεύθερος για τους κατοίκους, όχι μουσείο στον χώρο πρασίνου της Ακαδημίας Πλάτωνος, όχι ιδιωτικοποίηση του πάρκου Δρακόπουλου. Αναβάθμιση κοινωνικών υπηρεσιών, αγώνας ενάντια στην υποχρηματοδότηση και τις μνημονιακές δεσμεύσεις, ανακαθορισμός των δημοτικών εσόδων σε βάρος του κεφαλαίου, όχι σε εργολαβίες και ιδιωτικοποιήσεις, όχι σχολεία σε κοντέινερ. Αγώνας μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο για την αντιμετώπιση της φασιστικής απειλής και των ρατσιστικών εγκλημάτων. Δομές και κοινωνία ανοιχτές ισότιμα για μετανάστες, ΛΟΑΤΚΙ, νομική, ψυχολογική και στεγαστική στήριξη σε κακοποιημένες γυναίκες και θύματα έμφυλης βίας. Να σταματήσει η αστυνομοκρατία, να κλείσουν τα Α.Τ. κολαστήρια.

 

 

Σε ποιες κοινωνικές δυνάμεις απευθύνεστε; Πόσο εύκολο να πείσετε με δεδομένη την κυριαρχία ενός μοντέλου ατομικισμού και ιδιώτευσης;

Απευθυνόμαστε στην κοινωνική πλειοψηφία της πόλης, γιατί αυτής τις ανάγκες και τα συμφέροντα υπηρετούμε: εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι, μετανάστες, νεολαίοι, γυναίκες, ΛΟΑΤΚΙ, άνθρωποι των κινημάτων, των κοινωνικών και πολιτικών αντιστάσεων. Απευθυνόμαστε στον κόσμο της Αριστεράς, που ασφυκτιά με την πολιτική της ΝΔ και δεν βρίσκει διέξοδο στη «μεταπολιτική», στις άνευ αξιώσεων «αξιωματικές αντιπολιτεύσεις», στις επαναλήψεις της μονολιθικότητας. Του λέμε: η πληθυντική, μαχόμενη, ριζοσπαστική Αριστερά είναι εδώ. Εδώ είναι η θέση σου. Απευθυνόμαστε στον κόσμο της Οικολογίας, που δεν αντιλαμβάνεται τον ρόλο του ως επιστημονικού συνεργάτη των επιτελείων της εξουσίας για να ξεπλένει επιλογές «πράσινης ανάπτυξης» και νιώθει την ανάγκη να αγωνισθεί για μια βιώσιμη πόλη με τις ανάγκες μας πάνω από τα κέρδη τους. Η υπέρβαση της απογοήτευσης από τις μέχρι τώρα πολιτικές επιλογές που τους διέψευσαν, πρέπει να δώσει τη θέση της στην κινηματική ενεργοποίηση και τη στήριξη ενός συνδυασμού ενότητας και πάλης, που θα συνθέσει τις μικρές νίκες των κινημάτων στις γειτονιές και τα συνδικάτα σε ένα μεγάλο αγώνα που θα φέρει τη νίκη.

 

Η κινηματική και διεκδικητική διάσταση της αυτοδιοίκησης έχει προ πολλού ξεπέσει σε μια διαχειριστική λογική. Πώς εκφράζεται αυτή στον δήμο Αθηναίων και τι προτείνετε για την ανατροπή της;

Όντως, οι κυβερνήσεις είχαν κάθε λόγο να φοβούνται την αυτοδιοίκηση, γιατί η αμεσότητά της την έκανε παλιά προπύργιο λαϊκών αγώνων και κατακτήσεων. Για αυτό οι προσπάθειες υποβάθμισης, αλλοίωσης και περιορισμών της, ιδίως με τον Καλλικράτη. Το ίδιο και ο οικονομικός της στραγγαλισμός, που την ωθεί αναγκαστικά στην υπερφορολόγηση των φτωχών, τις περικοπές και ιδιωτικοποιήσεις και τελικά στην υποβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχει και που αποτελούν κοινωνικές κατακτήσεις. Ενώ οι συστημικές δημοτικές παρατάξεις κυριαρχούν απόλυτα και έχουν στερήσει τους ΟΤΑ από κάθε διεκδικητικό χαρακτήρα. Αλλά η κατάσταση στην κοινωνία δεν διαμορφώνεται μόνο από τη συμπεριφορά των δυνάμεων της εξουσίας. Αυτές είναι ο ένας πόλος. Ο άλλος είναι εκείνος που τις πολεμάει στους δρόμους, το κίνημα δηλαδή με τις καθημερινές μάχες που δίνει. Και όταν αυτός είναι δυνατός, ξέρει και να αλλάζει τους κανόνες άσκησης της εξουσίας, να κατακτά δικαιώματα που βελτιώνουν τη ζωή του, να ματαιώνει και να καταργεί νόμους που την κάνουν να ασφυκτιά. Οι νόμοι καταργούνται στο πεζοδρόμιο.

Η Αττική κάθε χρόνο καίγεται και πλημμυρίζει –ακόμα και η πρωτεύουσα παραλύει. Τι σημαίνει για σας Πολιτική Προστασία;

Κατ’ αρχήν, ο αγώνας ενάντια στην κλιματική κρίση και τις συνέπειές της είναι αγώνας ενάντια στον καπιταλισμό, που οργανώνει και εξουσιάζει την κοινωνία και τη φύση με προτεραιότητα το κέρδος και όχι τις ανάγκες των πολλών. Η Αθήνα πλημμυρίζει διότι δεν έχει αντιπλημμυρικά έργα, αν και ο Μπακογιάννης διεκδίκησε και πήρε από το 2019 την αποκλειστική αρμοδιότητα της αντιπλημμυρικής προστασίας. Έτσι, Ριζούπολη, Πετράλωνα, Κηφισός και πολλές άλλες γειτονιές στενάζουν σε κάθε νεροποντή. Πολιτική προστασία σημαίνει σταμάτημα στην υπερδόμηση, στεγαστική αναδιανομή, χώροι πρασίνου, άνοιγμα ρεμάτων, συντήρηση αποχετευτικού, αντιπλημμυρικά έργα.

 

Ποιο είναι το κεντρικό σας μήνυμα στους πολίτες της Αθήνας λίγο πριν από τις κάλπες;

Ο στόχος του συνδυασμού μας είναι να μπορέσει να υπηρετήσει νικηφόρα τρεις ανάγκες: Την ανάγκη του κόσμου που υπερασπίζεται την ζωή του, τις γειτονιές, τα κινήματα, το περιβάλλον, τα εργασιακά του δικαιώματα, να μπορέσει να αγωνιστεί, να διευρύνει τις μικρές του νίκες και μέσα από τα κεκτημένα και την αυτοπεποίθηση που προκύπτει από αυτές, να επιδιώξει τις μεγαλύτερες που θα έρθουνε άμα έρθει η μικρή. Την ανάγκη του κόσμου του αντιφασιστικού αγώνα, της αντιρατσιστικής αλληλεγγύης, της κοινωνικής αλληλεγγύης, να φράξει τον δρόμο στις ναζιστικές συμμορίες και σε κάθε φασιστική συμμορία και ρατσιστικό έγκλημα. Και την ανάγκη του κόσμου της Αριστεράς, της Οικολογίας, των κινημάτων, του πολιτισμού, της αλληλεγγύης, των αντιστάσεων, της εργασίας και της νεολαίας να νιώσει ότι έχει ένα στήριγμα που ενώνει και που μπορεί να αντιστρέψει αυτήν την πραγματικότητα. Να αναδείξει μαζικά την πραγματική και όχι διαχειριστική θεσμική αντιπολίτευση και να διεκδικήσει αυτό που έτσι και αλλιώς εκφράζει: την κοινωνική πλειοψηφία των κατοίκων της πόλης και να την καταστήσει δημοτική πλειοψηφία. Να μην αφήσουμε το γκρίζο που μας περιβάλλει να γίνει μαύρο. Να ξαναγεννήσουμε το πράσινο και να σηκώσουμε την Αθήνα και τις ανάγκες μας πάνω από τα κέρδη τους!

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet