Μια κουλτούρα που δεν συνάδει με την Αριστερά αλλά είναι και επικίνδυνη για τη δημοκρατία και το διάλογο αναπτύσσεται τις τελευταίες μέρες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τη μπάλα να παίρνει και τα Μέσα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τους/ις εργαζόμενους/ες σε αυτά. Και εμείς, στην «Εποχή» από το διαδικτυακό μας μετερίζι έχουμε εντοπίσει επιθετικές αναρτήσεις και σχόλια σε βάρος όσων συμμετέχουν στη συζήτηση για την ανάδειξη νέου/ας προέδρου. Τα περισσότερα επικαλούνται μια επιβεβλημένη «ουδετερότητα», που καταλήγει στη μη θέση επί παντός επιστητού. Ποιος τότε ο λόγος ύπαρξης Μέσων της Αριστεράς αν δεν μπορεί να εκφράζονται, δίπλα από την έγκυρη παρουσίαση των διαφόρων απόψεων, σκέψεις, προβληματισμούς, επιχειρήματα, παραδείγματα, προτάσεις; Εκφράζουμε, με τη σειρά μας, τη βαθιά μας ανησυχία και για τους/ις εργαζόμενους/ες στα Μέσα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για το κλίμα που μπορεί να κυριαρχήσει την επόμενη –ούτως ή άλλως– δύσκολη μέρα.
Η ανακοίνωση των εργαζομένων
«Τις τελευταίες ημέρες, οι εργαζόμενοι/ες στον Ρ/Σ 105.5 "Στο Κόκκινο" -και ευρύτερα στα Μέσα του ΣΥΡΙΖΑ- βρεθήκαμε παρά τη θέλησή μας μπλεγμένοι στο τοξικό κλίμα που δυστυχώς έχει κυριαρχήσει εν όψει της επαναληπτικής εκλογής για πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε σειρά αναρτήσεων στοχοποιούμαστε συνολικά ή επιλεκτικά ότι υποστηρίζουμε τον έναν ή τον άλλον υποψήφιο, μαζί με χαρακτηρισμούς που δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την κουλτούρα του προοδευτικού κόσμου και οι οποίοι προέρχονται εμφανώς από ανθρώπους που δεν ακούν τον σταθμό.
Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι γράφτηκε πως μεροληπτεί συνάδελφος που εργάζεται στο τηλεφωνικό κέντρο του σταθμού. Πιθανότατα για κάποιους δεν αποτελεί πρόβλημα, προκειμένου να οξύνουν το κλίμα, να παίζουν με τις δουλειές ανθρώπων.
Από την πλευρά μας, υπενθυμίζουμε τα εξής:
Οι εργαζόμενοι/ες, δημοσιογράφοι και διοικητικοί υπάλληλοι, στο Κόκκινο ασκούμε τη δουλειά μας με απόλυτο επαγγελματισμό και με συναίσθηση των ιδιαιτεροτήτων του σταθμού. Ήμασταν εδώ παλιά, καλύπτοντας σημαντικές στιγμές, μεγάλες νίκες και ήττες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τεράστια γεγονότα από τη σκοπιά μιας πραγματικής ενημέρωσης χωρίς fake news και διαστρεβλώσεις, συχνά υπό αντίξοες συνθήκες και καταβάλλοντας προσπάθειες πέραν των συμβατικών επαγγελματικών μας υποχρεώσεων.
Είμαστε εδώ σήμερα και θα είμαστε και αύριο.
Οι προσωπικές απόψεις του καθενός και της καθεμίας από εμάς δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο προγραφών και απειλών. Όπως κάναμε πάντα, θα υπερασπιστούμε τη δουλειά μας και κάθε συνάδελφο και συναδέλφισσα που την κάνει, με τη συλλογική μας δύναμη.
Καλούμε κάθε έναν και κάθε μία που μετέρχεται τέτοιες μεθόδους να μην στρέφει την τοξικότητά του εναντίον εργαζομένων.»
Προσπάθεια διαστρέβλωσης
Το πρόβλημα που με σαφήνεια και αναλυτικά περιέγραψαν οι εργαζόμενοι, αποφάσισε να εκμεταλλευτεί ο υπουργός Εργασίας Α. Γεωργιάδης και διέταξε έρευνα από την Επιθεώρηση Εργασίας για καταγγελίες που αφορούν εργασιακό bullying, όπως τις ερμήνευσε κατά το δοκούν. Μιλώντας στην ΕΡΤ είπε με στόμφο «θέλω να υπενθυμίσω ότι το bullying στον χώρο εργασίας απαγορεύεται από την εργατική νομοθεσία, όπως και κάθε είδους ψυχολογική βία. Γι’ αυτόν τον λόγο η Επιθεώρηση Εργασίας άμεσα θα ελέγξει τον τρόπο λειτουργίας όλων των κομματικών μέσων του ΣΥΡΙΖΑ και το αν ευσταθούν οι καταγγελίες των εργαζομένων, ότι εν μέσω των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ βρήκαν την ευκαιρία κάποιοι να ασκήσουν ψυχολογική βία στους εργαζομένους τους».
Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι Γιάννης Ανδρουλιδάκης (ΕΣΗΕΑ) και Ηρώ Κουμεντάκου (ΕΠΗΕΑ) σε κοινή ανακοίνωσή τους ξεσκεπάζουν την δόλια διαστρέβλωση των γεγονότων: «Ο ανεκδιήγητος υπουργός της κυβέρνησης που αποψίλωσε και ουσιαστικά κατήργησε το ΣΕΠΕ Αδωνις Γεωργιαδης, το θυμήθηκε ξαφνικά τη μέρα ακριβώς που ξεθεμελιώνει βασικά εργατικά δικαιώματα, για να διαστρεβλώσει την ανακοίνωση των εργαζομένων του 105.5 Στο Κόκκινο. Οι εργαζόμενοι/ες του 105.5 στο Κόκκινο δεν αναφερθήκαμε σε κανένα «μπούλινγκ» από τη διοίκηση στον εργασιακό μας χώρο, αλλά με μεγάλη σαφήνεια ζητήσαμε να σταματήσουν κάποιες επιθετικές αναρτήσεις. Τον παραδίδουμε, αυτόν και τις κουτοπονηριές του, στη χλεύη της κοινωνίας που σύντομα θα τον καταστήσει δυσάρεστο παρελθόν. Μέχρι τότε απαιτούμε από τον Γεωργιάδη να μη μας βάζει στο στόμα του.»