Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν προβάδισμα για το συντηρητικό CSV, συνεχίζεται στο Λουξεμβούργο η προεκλογική περίοδος ενόψει των εκλογών στις 8 Οκτωβρίου. Ο Γκάρι Ντίντεριχ μιλάει στην Εποχή για το προεκλογικό σκηνικό, αναφέρεται στο πρόγραμμα της Αριστεράς, που στις δημοσκοπήσεις φαίνεται να είναι λίγο πάνω από το 5%, και σχολιάζει την πολιτική της κυβέρνησης συνασπισμού του Σαβιέ Μπετέλ.

 

Ο Γκάρι Ντίντεριχ είναι εκπρόσωπος Τύπου της Αριστεράς στο Λουξεμβούργο.

 

Πώς βλέπεις τα πράγματα ενόψει των εκλογών της 8ης Οκτωβρίου;

Στις δημοτικές εκλογές του Ιουνίου τα προοδευτικά κόμματα είχαν κάποιες απώλειες, συμπεριλαμβανομένου του κόμματός μας. Παρόλο που η μείωση των ψήφων δεν ήταν δραματική και τα αποτελέσματα διέφεραν από τον έναν δήμο στον άλλο, το συνολικό αποτέλεσμα έδειξε ότι οι επερχόμενες εθνικές εκλογές δεν θα είναι μια βόλτα στο πάρκο. Ωστόσο, παραμένουμε αισιόδοξοι για τις προοπτικές μας σε αυτές τις εκλογές, έχοντας δημιουργήσει μια δυναμική καμπάνια. Για να δώσω μια συνολική εικόνα, ο απερχόμενος κυβερνητικός συνασπισμός των Φιλελεύθερων, των Σοσιαλδημοκρατών και των Πράσινων προσπαθεί να διατηρήσει τη ισχνή πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο. Οι Συντηρητικοί, που βρίσκονται στην αντιπολίτευση από το 2013 αλλά είναι ακόμα το μεγαλύτερο κόμμα, έχουν σταθεροποιηθεί σε υψηλό επίπεδο, και θα κάνουν ό,τι μπορούν για να επιστρέψουν στην εξουσία. Έχουν καλέσει πίσω τον Λουκ Φριοντέν, τον πρώην υπουργό Οικονομικών του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, από την ιδιωτική οικονομία, για να οδηγήσει το κόμμα στις εκλογές. Ο Φριοντέν είναι γνωστός ως ένας σκληροπυρηνικός νεοφιλελεύθερος, που επέβαλε λιτότητα στη χώρα μετά την οικονομική αναταραχή του 2007/2008. Όσο για το ακροδεξιό ADR, κάνει μια επιθετική εκστρατεία αλλά ευτυχώς δεν τα πάει καλά στις δημοσκοπήσεις.

 

Τι προσπαθεί να εκφράσει η Αριστερά σε αυτές τις εκλογές;

Προσπαθούμε να εκφράσουμε την ανάγκη για μια πιο δίκαιη και βιώσιμη κοινωνία και υποστηρίζουμε σθεναρά τις συλλογικές λύσεις. Προσπαθούμε να περάσουμε το μήνυμα ότι όλοι εν γένει έχουμε να κερδίσουμε από την αριστερή πολιτική. Στην εκστρατεία μας στοχεύουμε κυρίως στις ψήφους των νεότερων ανθρώπων, που είναι πιο ανοιχτοί στην αλλαγή. Κατά συνέπεια, η λίστα των υποψηφίων μας περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό νέων κάτω των 30 ετών.

 

Ποια είναι τα σημαντικότερα σημεία της εκλογικής σας πλατφόρμας;

Όπως πάντα, εστιάζουμε σε κοινωνικά ζητήματα όπως η πρόσβαση στη στέγαση, η εργασία, η μισθολογική πολιτική και η φορολογική δικαιοσύνη. Έχουμε επίσης επεξεργασμένες θέσεις σχετικά με τα περιβαλλοντικά ζητήματα, τονίζοντας την ανάγκη για μια οικολογική μετάβαση που να είναι κοινωνικά δίκαιη. Η αναδιανομή του πλούτου είναι ακόμα ένα από τα κύρια θέματά μας, με προτάσεις για τη φορολόγηση των πλουσίων και την ανακούφιση της εργατικής τάξης από την δημοσιονομική πίεση. Το Λουξεμβούργο είναι πράγματι μια πλούσια χώρα, αλλά όχι για όλους. Στην πραγματικότητα, περισσότερο από το 18% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας ή στο όριο, και έχουμε ένα ποσοστό φτωχών εργαζομένων που είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη. Εμείς προτείνουμε την μείωση του νόμιμου χρόνου εργασίας σε 32 ώρες την εβδομάδα με σταθερό μισθό.

 

Ποιος είναι ο στόχος που έχετε θέσει σε αυτές τις εκλογές;

Είμαστε σίγουροι ότι θα διατηρήσουμε τον αριθμό των εδρών μας στο Κοινοβούλιο (σημ: η Αριστερά έχει 2 στις συνολικά 60 έδρες), και θα καλωσορίσουμε οτιδήποτε άλλο έρθει προς τα πάνω. Εξετάζοντας την κοινωνική στατιστική στο Λουξεμβούργο θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι ένα αριστερό κόμμα θα πρέπει να πάρει πολύ περισσότερο από το 5% των ψήφων, όπως έχουμε σήμερα. Δυστυχώς όμως το 48% του πληθυσμού δεν έχει την λουξεμβουργιανή υπηκοότητα, και επομένως δεν έχει δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές. Ένα πολύ μεγάλο μέρος της εργατικής τάξης απλά αποκλείεται από την πολιτική διαδικασία, κάτι που φυσικά περιορίζει τις εκλογικές μας δυνατότητες. Επιπλέον, το ξεπερασμένο εκλογικό μας σύστημα θέτει σε μειονεκτική θέση τα μικρά κόμματα.

 

Πώς αποτιμάς την κυβέρνηση συνασπισμού του Σαβιέ Μπετέλ; Που εστιάζεται η κριτική σας σε αυτήν;

Είμαστε ιδιαίτερα επικριτικοί σχετικά με την έλλειψη προόδου στη στεγαστική πολιτική, τη φορολογική δικαιοσύνη, και τα ζητήματα του κλίματος. Η κυβέρνηση ακολουθεί μια πολύ κεντρώα πολιτική, εστιάζοντας κυρίως στην οικονομική ανάπτυξη. Αν και σε ορισμένους τομείς σημειώθηκε πρόοδος, για παράδειγμα όσον αφορά τις δημόσιες συγκοινωνίες, η κυβέρνηση απέτυχε να αντιμετωπίσει την πιο πιεστική πρόκληση που είναι η πρόσβαση στη στέγαση. Έχει γίνει τόσο τεράστιο πρόβλημα, που ακόμη και οι μεσαίες τάξεις δύσκολα μπορούν να αγοράσουν ή να νοικιάσουν ένα διαμέρισμα, ενώ οι μεγιστάνες των ακινήτων αποκομίζουν πολύ μεγάλα κέρδη. Όσον αφορά τον Σαβιέ Μπετέλ, θα τον χαρακτηρίσω ως έναν πολύ διακριτικό πρωθυπουργό. Δεν ακούς σχεδόν τίποτα πολιτικό από αυτόν.

                                                        

Σημείωση:

Η Αριστερά (Déi Lénk) είναι μέλος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet