Gospel και blues
Ο «Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Ηλιούπολης – Γρηγόρης Γρηγορίου» σας προσκαλεί σ’ ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο των gospel και των blues μέσα από ένα εξαιρετικό δρώμενο.
Το δρώμενο «Gospel and blues» ξεκινά με μια μουσική παρέλαση από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης ως το Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης «Δημήτρης Κιντής», όπου και ολοκληρώνεται με μια μεγάλη συναυλία. Μια ξεχωριστή μουσικοπαιδαγωγική δράση, ένα πρωτότυπο αφιέρωμα στους δύο βασικούς πυλώνες της αφροαμερικάνικης παράδοσης, που επηρέασαν και συνεχίζουν να διαμορφώνουν το παγκόσμιο μουσικό γίγνεσθαι.
Στη δράση συμμετέχουν τα Σύνολα των Μουσικών Εργαστηρίων, η Φιλαρμονική με μαέστρο τον συνθέτη και σαξοφωνίστα Χρήστο Κλαδά, το Φωνητικό Σύνολο με μαέστρο τη Βαρβάρα Κουτίβα, το τμήμα Μοντέρνου Τραγουδιού με καθηγητή τον Φίλιππο Πασσαλίδη, τα Λαϊκά Σύνολα με καθηγητή τον Νίκο Καραχάλιο, αλλά και το σύνολο «Jazz#9» του Μουσικού Σχολείου Αλίμου, με καθηγητές τους Νίκο Βαλταδώρο και Δημήτρη Κυραναστάση.
Την Κυριακή 1 Οκτωβρίου, στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης «Δημήτρης Κιντής» (Γαρδίκη & Σμόλικα). Ώρα έναρξης παρέλασης: 7.30μμ (Πλατεία Εθνικής Αντίστασης), ώρα έναρξης συναυλίας: 8.30μμ (Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης «Δημήτρης Κιντής»). Είσοδος ελεύθερη. Πληροφορίες / Κρατήσεις στο: 210 9940699 | politismos-ilioupoli.gr
Το μπαλέτο του Μίνκους «Δον Κιχώτης»
Το αριστούργημα του Λούντβιχ Μίνκους «Δον Κιχώτης» σε μια μεγαλειώδη παράσταση από το μπαλέτο και την ορχήστρα της Εθνικής Όπερας της Οδησσού, σε πλήρη σύνθεση, με 150 συντελεστές. Το αξεπέραστο αυτό έργο για μπαλέτο παρουσιάστηκε πρώτη φορά από τον Μαριούς Πετιπά στις 26 Δεκέμβρη του 1869 από το Μπαλέτο των Μπολσόι της Μόσχας και αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα κλασικά έργα παγκοσμίως. Τον Φεβρουάριο του 1933 έκανε το ντεμπούτο της στην όπερα της Οδησσού.
Η υπόθεση του «Δον Κιχώτη» είναι γνωστή από το περίφημο ομώνυμο μυθιστόρημα του Μιγκέλ ντε Θερβάντες (1547-1616), ένα από τα διασημότερα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ο καλοσυνάτος Αλόνσο Κιχάνο, έχοντας διαβάσει πολλά βιβλία για τον ιπποτισμό, παρασυρμένος από τα ανδραγαθήματά τους, αποκηρύσσει το παρελθόν του. Επιλέγει το όνομα Δον Κιχώτης ντε λα Μάντσα, παίρνει για υπηρέτη του και ιπποκόμο τον Σάντσο Πάντσα και πορεύεται στους δρόμους της δράσης, της δικαιοσύνης και της αλήθειας, αναζητώντας την περιπέτεια και μια Δουλτσινέα που ζει μόνο στα όνειρά του.
Το μπαλέτο ωστόσο στηρίζεται σε μία από τις περιπέτειες του Δον Κιχώτη, που περιλαμβάνεται στο διάσημο μυθιστόρημα του Θερβάντες. Κεντρικό θέμα είναι ένα συγκεκριμένο επεισόδιο στο οποίο περιγράφεται το ειδύλλιο του φτωχού κουρέα Μπαζίλιο και της πανέμορφης Κίτρι, κόρης του πανδοχέα Λορέντζο. Αυτός ο έρωτας δεν είναι αρεστός στον πατέρα της κοπέλας, ο οποίος θέλει να παντρέψει την Κίτρι με έναν ξιπασμένο ευγενή, τον Γκαμάτσο και γι’ αυτό δεν αποδέχεται τον φτωχό Μπαζίλιο για γαμπρό του. Η Κίτρι αρνείται κατηγορηματικά να υποταχθεί στη θέληση του πατέρα της και οι δύο εραστές καταφέρνουν να το σκάσουν με ένα έξυπνο σχέδιο. Ο Δον Κιχώτης συνεχίζοντας τις περιπέτειές του, φτάνει στο χωριό των δύο νέων και αφού θαμπώνεται από την ομορφιά της κοπέλας που για μια στιγμή πιστεύει ότι είναι η «Δουλτσινέα» του, τελικά καταλαβαίνει τη δύναμη της αγάπης του ζευγαριού και αποφασίζει να βοηθήσει τους ερωτευμένους με τον αλτρουισμό που τον διακρίνει ώστε να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη. Μέχρι να συμβεί αυτό όμως, οι ήρωες της παράστασης μπλέκουν σε ένα ισπανικό παραμύθι με περιπλανήσεις στην επαρχία της Καστίλης, τσιγγάνικους χορούς, ταυρομάχους, περιπλανώμενους μουσικούς, μαγικά όνειρα με υπέροχες νεράιδες και δρυΐδες και μια ξεχωριστή επίσκεψη στο κάστρο του Δούκα.
Το ισπανικό μεσογειακό ταμπεραμέντο διανθίζεται με την μαγεία του κλασικού μπαλέτου και την εμπνευσμένη μουσική του Λούντβιχ Μίνκους, ο οποίος με τον «Δον Κιχώτη» και την «Μπαγιαντέρα», τις δύο μεγάλες επιτυχίες του, έμεινε στην ιστορία του κλασικού μπαλέτου ως ένας καταξιωμένος δημιουργός μοναδικών παραστάσεων.
Την Δευτέρα 2 Οκτωβρίου, στις 9μμ, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.
Αφιέρωμα στον Μανώλη Καλομοίρη
Μια ξεχωριστή συναυλία-αφιέρωμα στον Μανώλη Καλομοίρη με τίτλο «Spoudassato Moussikin» θα παρουσιάσει το Ωδείο Αθηνών στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ. Στη συναυλία σπουδαστές και απόφοιτοι θα ερμηνεύσουν έργα του σπουδαίου συνθέτη, ενώ παράλληλα θα παρουσιαστούν, σε πρώτη εκτέλεση, και δύο νέα έργα σπουδαστών της τάξης Σύνθεσης του Ωδείου Αθηνών, γραμμένα ειδικά για την περίσταση. Η νέα αυτή συναυλία, αποκαλύπτει μια άλλη όψη του δεινού ιδρυτή της ελληνικής Εθνικής Σχολής από εκείνη που προβάλλεται συνήθως, εστιάζοντας στη λυρική και εσωστρεφή διάσταση του περίφημου δημιουργού της Συμφωνίας της λεβεντιάς και του Πρωτομάστορα. Σπουδαστές και πρόσφατοι απόφοιτοι του αρχαιότερου μουσικοπαιδαγωγικού ιδρύματος της χώρας μας ερμηνεύουν έργα για πιάνο και σύνολα δωματίου που καλύπτουν πάνω από είκοσι πέντε χρόνια της μουσικής δραστηριότητας του πληθωρικού έλληνα συνθέτη (από πριν ακόμη εγκατασταθεί στη Βιέννη στα δεκαεννιά του χρόνια ως τα μέσα της έβδομης δεκαετίας του) και φανερώνουν τις τρυφερές και μελαγχολικές ποιότητες της γραφής του. Οι οργανικές συνθέσεις συμπλέκονται με γοητευτικά τραγούδια σε στίχους Κωστή Παλαμά και του ίδιου του Καλομοίρη, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει η σπάνια γαλλική εκδοχή του Σ’αγαπώ: Ίαμβοι και ανάπαιστοι – Μέρος Α΄ για φωνή, βιολί και πιάνο. Επιπλέον, παράλληλα με το ιδιαίτερο αυτό απάνθισμα έργων του Καλομοίρη, παρουσιάζονται σε πρώτη εκτέλεση δύο νέα έργα σπουδαστών της τάξης Σύνθεσης του Ωδείου Αθηνών, γραμμένα για την περίσταση και βασισμένα σε ξεχωριστά θέματα του συνθέτη.
Η σημασία της παρουσίασης των έργων αυτών από τη νεότερη γενιά μουσικών συνίσταται στην προσφορά μιας νέας, δροσερής ματιάς στις ιστορικές αυτές σελίδες της ελληνικής μουσικής, συνδέοντας το έργο του Καλομοίρη με το μέλλον και υπογραμμίζοντας τόσο τη συνέχεια της ελληνικής μουσικής δημιουργίας όσο και τη γόνιμη επίδραση της κληρονομιάς του παρελθόντος ως έμπνευσης για το σήμερα.
Έργα Μανώλη Καλομοίρη και Δημήτρη Ανδρονιάδη, Πέτρου Χοχλακάκη (σπουδαστών του Ωδείου Αθηνών). Ερμηνεύουν: Δημήτρης Ανδρονιάδης, Ζαχαρίας Γεράνης, Πάρις Δημάτσας, Ανδριάνα Δρογώση, Αναστασία Ευδαίμων, Χριστίνα Ζάκα, Νάσος Κοκκώνης, Ορέστης Λαζάρου, Παναγιώτης Μαυροειδής, Κατερίνα Μουστάκη, Νεφέλη Μπρακουμάτσου-Τσώνη, Βασίλειος Παπαναγιώτου, Νικόλ Παππά, Στράτος Πογκοσιάν, Αριάδνη Ρωσοπούλου-Βουγιούκα, Αλεξάνδρα Σελίμη, Θοδωρής Φιλιππόπουλος, Γιασμίν Φολίνι, Πέτρος Χοχλακάκης (σπουδαστές και απόφοιτοι
του Ωδείου Αθηνών). Την καλλιτεχνική επιμέλεια υπογράφει ο διευθυντής Μουσικών Σχολών του Ωδείου Αθηνών Φίλιππος Τσαλαχούρης.
Την Κυριακή 1 Οκτωβρίου, στις 7.30μμ, στην Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου, τα οποία θα διανέμονται αποκλειστικά μέσω της ticket services.
Γιάννης Χαρούλης στο Λυκαβηττό
Ο Γιάννης Χαρούλης ανάμεσα σε παλιά αγαπημένα, αλλά και νεότερα τραγούδια, φτιάχνει μελωδίες «πειραγμένες» με ορχηστρικά ροκ στοιχεία και δημιουργεί μια γέφυρα του χθες με το σήμερα δένοντας μοναδικά την παράδοση με τη σύγχρονη μουσική.
Πάντα μαζί με την παρέα του, τον Λευτέρη Ανδριώτη στη λύρα, τον Βασίλη Μπαχαρίδη στα κρουστά, τον Θανάση Dzingovic στην ηλεκτρική κιθάρα, τον Ορέστη Μπενέκα στα πλήκτρα και τον Κώστα Φόρτσα στα πνευστά θα κλείσει την καλοκαιρινή του περιοδεία στην Ελλάδα με μια συναυλία ορόσημο στο Θέατρο του Λυκαβηττού για ένα αντάμωμα που σκοπό έχει να μας ξεσηκώσει, να μας κάνει να τραγουδήσουμε, να συνδεθούμε και να συγκινηθούμε.
Μετά τις δύο sold out συναυλίες την Πέμπτη 28 και την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου προστέθηκε νέα την Κυριακή 1η Οκτωβρίου στις 9μμ.