Αναζητώντας ένα καλό νέο μέσα στον πολιτικό, κοινωνικό και κλιματικό ζόφο που ζούμε τον τελευταίο καιρό, δεν μπορεί παρά να σταθούμε στην αριστερή, ριζοσπαστική κίνηση «Πόλη Ανάποδα» για τον δήμο Θεσσαλονίκης. Μια κίνηση που κατάφερε, με τον νόμο της απλής αναλογικής που ίσχυε στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, να εκλέξει έναν δημοτικό σύμβουλο και τώρα φαίνεται ότι έχει πολλαπλασιάσει το ποσοστό, την αναγνωσιμότητα και την αποδοχή της στην πόλη. Μια κίνηση που αποτέλεσε την συνάντηση πολλών αριστερών συλλογικοτήτων, που για πρώτη φορά απέκτησαν κοινό βηματισμό και λειτούργησε υποδειγματικά υλοποιώντας αρχές που είχαν εκλείψει από την πρακτική της Αριστεράς, όπως η συλλογική εκπροσώπηση, οι συνελευσιακές διαδικασίες και η εναλλαγή στο δημοτικό συμβούλιο. Επίσης, εκπονώντας ένα πρωτότυπο κι αποτελεσματικό σχέδιο προεκλογικής παρουσίας, πιστοποίησε την διεισδυτικότητά της σε κάθε γωνιά της πόλης την οποία έκτισε με επιμονή σε όλη την διάρκεια της δράσης της ως δημοτική κίνηση.

Με την έγκαιρη, ανοιχτή και διαρκή προσπάθεια εκπόνησης προγράμματος, το οποίο συνεχώς θα εμπλουτίζεται, η «Πόλη Ανάποδα» κατάφερε να διαθέτει το πιο πλήρες και εμπεριστατωμένο πρόγραμμα για την Θεσσαλονίκη. Οι βασικές θέσεις του «Ανάποδου» Προγράμματος συνοψίζονται ως εξής:

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Πράσινο παντού, για να μπορούμε να αναπνεύσουμε. ΔΕΘ, Πλατεία Ελευθερίας, ανενεργά στρατόπεδα και αδόμητα οικόπεδα εντός αστικού ιστού να μετατραπούν σε πάρκα πρασίνου. Τέλος στις αδικαιολόγητες κοπές των αστικών δέντρων, άμεσο σχέδιο για μαζικές δενδροφυτεύσεις σε όλη την πόλη. Να ακυρωθούν τα σχέδια για δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον Θερμαϊκό.

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ: Η μετακίνηση στην πόλη είναι δικαίωμα, όχι προνόμιο. Ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα τους, προσβασιμότητα σε όλη την πόλη, αύξηση του στόλου των λεωφορείων, τα οποία θα κινούνται σε αποκλειστικές, προστατευμένες λωρίδες, ανάπτυξη μέσων σταθερής τροχιάς (τραμ), θαλάσσια συγκοινωνία, ολοκληρωμένο και ασφαλές δίκτυο ποδηλατοδρόμων. Όχι στην κατασκευή της Υπερυψωμένης Ταχείας Λεωφόρου (FlyOver).

ΣΤΕΓΗ: Δικαίωμα σε αξιοπρεπή, οικονομικά προσιτή κατοικία. Προστασία των λαϊκών οικογενειών – Απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Προστασία των ενοικιαστών, πλαφόν στα ενοίκια – σύνδεσή τους με το εισόδημα. Περιορισμός της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Αξιοποίηση των κενών κτιρίων από τον Δήμο για παροχή προσιτής κοινωνικής κατοικίας.

ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ: Δημόσια διαχείριση των απορριμμάτων, αποκεντρωμένη ανά Δήμο με την ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων και των πολιτών. Μείωση των απορριμμάτων, επαναχρησιμοποίηση, διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση. Όχι στην καύση απορριμμάτων. Δίκαια και αναλογικά τέλη καθαριότητας με το βάρος να πέφτει στις επιχειρήσεις, που παράγουν απορρίμματα και όχι στις κατοικίες. Προσλήψεις εργαζομένων με σταθερές σχέσεις εργασίας και όλα τα μέσα ατομικής προστασίας.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Αύξηση της χρηματοδότησης από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό, δομές υποστήριξης ανθρώπων που βιώνουν αποκλεισμούς και είναι θύματα βίας, αξιοπρεπή σχολική στέγη, στελέχωση των δομών με μόνιμο και καλά καταρτισμένο προσωπικό.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ: Πλατείες, πεζόδρομοι και πεζοδρόμια απελευθερωμένα από την χωρίς όρια εμπορευματοποίηση και ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων. Να γίνουν πράσινα και καθολικά προσβάσιμα, να ξαναγίνουν χώροι συνάντησης, αναψυχής, εκδηλώσεων.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Ο Πολιτισμός είναι έκφραση, μνήμη, ελευθερία, ιστορία, παιδεία, γνώση. Διεκδικούμε δημιουργία χώρων πολιτισμού, ενίσχυση εκδηλώσεων, σύνδεση πολιτισμού – εκπαίδευσης. Ο Δήμος να στηρίζει ουσιαστικά τον καλλιτεχνικό κόσμο της πόλης. Συμμετοχή των ίδιων των καλλιτεχνών στις αποφάσεις για πολιτιστικές δράσεις.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Συμμετοχή των δημοτών & δημοτισσών στη λήψη και τον έλεγχο των αποφάσεων της δημοτικής αρχής μέσα από συνελεύσεις, τοπικά δημοψηφίσματα και συμμετοχικό προϋπολογισμό.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ: Αγώνες στην πόλη ενάντια στην έμφυλη βία, τον σεξισμό, την ομοτρανσφοβία, τον ρατσισμό και τον φασισμό. Θέλουμε μια Θεσσαλονίκη ανοιχτή, δημοκρατική, που θα χωράει όλα τα χρώματα, μακριά από το μίσος και τη βία.

ΤΟΠΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ: Αγώνες στις γειτονιές για κάθε ζήτημα που τις απασχολούν, με Πρωτοβουλίες Κατοίκων και ενεργή συμμετοχή των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται στην πόλη.

 

Τα πράγματα, βέβαια, δεν είναι ούτε δεδομένα ούτε εύκολα. Ο δεύτερος γύρος και η διάχυτη διάθεση να ηττηθεί ο εκλεκτός του Μητσοτάκη, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ίσως δημιουργήσει δύσκολα διλήμματα ενώ ένα μεγάλο ποσοστό στην «Πόλη Ανάποδα» ίσως δημιουργήσει διαφορετικές ανάγκες. Κι αν συνυπολογίσουμε τις διαχρονικές παθογένειες των αριστερών οργανώσεων που προφανώς θα έχουν στοιχηθεί για την σταυροδοσία, ώστε να καρπωθούν την πολιτική υπεραξία ενός καλού αποτελέσματος και να πλασαριστούν δεόντως ενόψει της εναλλαγής, τότε πιθανά να υπάρξουν ανεπιθύμητες παρενέργειες. Η «Πόλη Ανάποδα» με την δράση και την στάση της, ως πρωτότυπο αριστερό, αυτοδιοικητικό εγχείρημα, έχει αποδείξει ότι τέτοιες παθογένειες μπορεί να τις ξεπεράσει δημιουργικά.

 

Πάνος Δημητρούδης


 

 

Ο δικηγόρος του διαβόλου Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet