Ο Βλάντιμιρ Ποτάνιν είναι ένας πιστός στον Πούτιν ολιγάρχης και ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες. Εναντίον του δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις, ο δε λόγος είναι απλός. Ο Ποτάνιν είναι ο μεγαλομέτοχος της Norilsk Nickel, σιβηρικής εταιρείας μεταλλείων, που παράγει το 15% του νικελίου και το 40% του παλλαδίου που χρησιμοποιούνται στον κόσμο· δύο πρώτες ύλες που είναι απαραίτητες αντίστοιχα για την παραγωγή των ημιαγωγών και τη βιομηχανία του αυτοκινήτου, κ.λπ. Αν λαμβάνονταν κυρώσεις εναντίον του, υπήρχε ο κίνδυνος να εκτοξευθεί στα ύψη η τιμή των δύο μετάλλων, με καταστροφικές συνέπειες για τη βιομηχανία του αυτοκινήτου και εκείνη των ημιαγωγών.

Υπάρχει, φαίνεται, και κάποιος πολιτικός στον ΣΥΡΙΖΑ, που σαν πολιτικός "ολιγάρχης", δηλαδή σαν μοναδικός και απόλυτος γνώστης του θέματος αποφάσισε και ενέκρινε, κατά κάποιον τρόπο, την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ (νικέλιο). Κερασάκι σήμερα στην τούρτα της ολιγαρχικής ΝΔ. Οι πολιτικοί ολιγάρχες είναι, χωρίς άλλο, συνέπεια της αντίληψης του "ενός ανθρώπου μόνον στο τιμόνι".

"Ο ηγέτης αντικαθιστά τα κόμματα (και ακόμα και το δικό του, αν το έχει) και παγιώνει απευθείας την ενότητα με το λαό του, βασιζόμενος στη δύναμη πειστικότητας του μηνύματός του και στην καθημερινή συναίνεση τηλεθέασης και ακροαματικότητας" (Nadia Urbinati: Io il popolo - Εγώ ο λαός, ed. Il Mulino).

Σε αυτό το βιβλίο της, η Νάντια Ουρμπινάτι -τακτική καθηγήτρια της θεωρίας της πολιτικής στο πανεπιστήμιο Columbia, μελετάει το λαϊκισμό κάθε μορφής. Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπότιτλος είναι "Πώς ο λαϊκισμός μετασχηματίζει τη δημοκρατία".

Από τη στιγμή που δεν καλλιεργείται η γκραμσιανή-τολλιατική αντίληψη -στις καινούργιες βέβαια συνθήκες- της ηγετικής ομάδας και ενός κομματικού σώματος που περπατάει με τα πόδια στο έδαφος της κοινωνικής, παραγωγικής, κλπ. πραγματικότητας, σε επαφή με τις αντιφάσεις των παλιών και νέων αντιθέσεων, καλλιεργείται εκ των πραγμάτων η αντίληψη και η λογική των "επιμέρους" οδηγών. Που στο πλαίσιο της ανάλυσης της Νάντια Ουρμπινάτι γίνονται οι ολιγάρχες "των θεμάτων" που φαινομενικά και επιφανειακά οδηγούν.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet