Σε πλήρη επαναλειτουργία βρίσκεται πλέον ο βιολογικός καθαρισμός της Λάρισας, μετά την ζημιά που είχε υποστεί λόγω των πλημμυρών, που σημειώθηκαν στην περιοχή. Ειδικότερα, ο Βιολογικός Καθαρισμός της Λάρισας, που βρίσκεται στο βόρειο άκρο της πόλης και δίπλα στην πλημμυρική ζώνη του Πηνειού άρχισε να πλημμυρίζει από το πρωί εκείνης της Παρασκευής. Σταδιακά τμήματά του τέθηκαν εκτός λειτουργίας, ενώ το προσωπικό ειδοποιήθηκε να αποχωρήσει για λόγους ασφαλείας.

Η δημοτική αρχή του Απόστολου Καλογιάννη, ενημέρωσε γρήγορα την αρμόδια διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ενώ τα λύματα της πόλης οδηγούνταν στον αποδέκτη μέσω bye pass (παράκαμψης), δηλαδή στον Πηνειό. Σύμφωνα με ανακοινώσεις της δημοτικής αρχής, η επιβάρυνση στον Πηνειό από την ρίψη των λυμάτων, χωρίς της επεξεργασία στον Βιολογικό ήταν ελάχιστη, λόγω του αυξημένου όγκου των πλημμυρικών νερών. Επίσης, τα συνεργεία της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης Αποχέτευσης Λάρισας (ΔΕΥΑΛ), παρά τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, κατάφεραν να κρατήσουν τα αντλιοστάσια του αποχετευτικού δικτύου σε λειτουργία, με αποτέλεσμα τα λύματα να μην έμεναν μέσα στο δίκτυο και έτσι να μην τίθεται θέμα δημόσιας υγείας.

Μετά την υποχώρηση των φαινομένων, η ΔΕΥΑΛ επικέντρωσε σημαντικές δυνάμεις της, μαζί με προσωπικό ιδιωτικών τεχνικών εταιρειών του κλάδου, προκειμένου να αποκατασταθεί η λειτουργία του βιολογικού, ενώ για το συγκεκριμένο ζήτημα στενή ήταν η συνεργασία του δημάρχου Λαρισαίων Απόστολου Καλογιάννη με τον γενικό γραμματέα Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Μανώλη Γραφάκου.

Γρήγορα, η ΔΕΥΑΛ προχώρησε σε απάντληση των νερών που είχαν κατακλύσει τις εγκαταστάσεις του Βιολογικού καθαρισμού και στη συνέχεια έγινε αυτοψία μηχανικών της ΔΕΥΑΛ και ιδιωτών. Η βλάβη ήταν σχετικά  περιορισμένη. Τα ανταλλακτικά παραγγέλθηκαν και σύντομα ξεκίνησε η σταδιακή επαναλειτουργία του. Σήμερα δουλεύει πλήρως και χωρίς προβλήματα. Βεβαίως το θέμα προκάλεσε και πολιτικές αντιπαραθέσεις, αφού η παράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Δήμο και ο υποψήφιος δήμαρχος της ΝΔ Θανάσης Μαμάκος, βρήκε την ευκαιρία να ασκήσει φθηνή και λαϊκίστικη αντιπολίτευση για ένα θέμα δημόσιας υγείας, όπως η λειτουργία του βιολογικού.

 

Άρης Ψύχας Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet