Με τη γίδα στην πλάτη πιάστηκε την εβδομάδα που πέρασε η κυβέρνηση αναφορικά την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στα καμένα του πολύπαθου Έβρου. Τι και αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ισχυριστεί με ύφος χιλίων καρδιναλίων από το βήμα της Βουλής ότι όσοι ισχυρίζονται ότι μπορούν να εγκατασταθούν αιολικά πάρκα σε καμένες εκτάσεις είναι συνωμοσιολόγοι; Το υπουργείο Περιβάλλοντος φαίνεται ότι δεν θα είχε κανένα πρόβλημα αν γινόταν κάτι ανάλογο στον Έβρο.
Χωρίς την έγκαιρη και δημόσια παρέμβαση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας η κοινή γνώμη θα παρέμενε στο σκοτάδι και το έργο θα προχωρούσε κανονικά πάνω από τις στάχτες. Τι αποκάλυψε η εταιρία σε ανακοίνωσή της; Ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας και Θράκης είχε δώσει το πράσινο φως για τη δημιουργία δύο αιολικών πάρκων στις θέσεις Μύτακας 1 και Μύτακας 2, οι οποίες βρίσκονται μέσα σε περιοχή NATURA (σε ζώνη προστασίας ορνιθοπανίδας). Το εξοργιστικότερο όλων ήταν ο χρόνος που αυτή η έγκριση έλαβε χώρα, μόλις στις 20 Σεπτεμβρίου, μετά δηλαδή το σβήσιμο της μεγαλύτερης δασικής πυρκαγιάς που καταγράφηκε σε έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με την Κομισιόν. Τι να σχολιάσει κανείς;
Η κυβέρνηση έτρεχε και δεν έφτανε
Η έγκριση της Αποκεντρωμένης μάλιστα "πάτησε" πάνω στη θετική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης η οποία δόθηκε στις 7 Ιουλίου. Είχε προηγηθεί το μεγάλο όχι από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ήδη από τον Μάρτιο) το οποίο εν συνεχεία αγνοήθηκε επιδεικτικά, λες και δεν υπήρχε.
Η ανακοίνωση της Ορνιθολογικής Εταιρίας, με την οποία αποκαλύφθηκε αυτή η εξοργιστική απόφαση, "ταξίδεψε" πολύ γρήγορα στην Αθήνα και έβαλε σε μεγάλους μπελάδες την κυβέρνηση. Την Τρίτη το μεσημέρι σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης τόνισε ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος σκέφτεται να προχωρήσει στην απαγόρευση εγκατάστασης αιολικών πάρκων, στα πρότυπα ανάλογης απόφασης για τα καμένα της Βόρειας Εύβοιας. Συμπλήρωσε την εξαγγελία αυτή μ' ένα καταφανές ψέμα λέγοντας ότι η σχετική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ήταν προγενέστερη των πυρκαγιών.
Τη σκυτάλη πήρε ουΥπουργός Περιβάλλοντος Θόδωρος Σκυλακάκης ο οποίος, μέσω ανακοίνωσης γνωστοποίησε ότι "αναστέλλεται για μέχρι ένα έτος, η υλοποίηση των έργων και εργασιών, οι οποίες αν και είναι επιτρεπτές επεμβάσεις από τις διατάξεις της δασικής και λοιπής νομοθεσίας, είναι δυνατόν λόγω της φύσης τους να επιφέρουν δυσμενείς συνέπειες στην ευνόητα, πλέον, ευαίσθητη οικολογικά χλωρίδα και πανίδα της εν λόγω περιοχής, έως την ολοκλήρωση σχετικής μελέτης, που θα ανατεθεί άμεσα και θα διερευνήσει στοχευμένα το θέμα αυτό". Προσοχή, στη φράση-κλειδί΄ "μέχρι ένα έτος".
Γιατί ήταν επιβεβλημένη η αντίδραση
Η Ορνιθολογική Εταιρία στην ανακοίνωσή της ήταν ξεκάθαρη. Εκανε λόγο για περιοχή NATURA και επίσης έθιγε το ζήτημα του μεγάλου κινδύνου που αντιμετωπίζει ο πληθυσμός του Μαυρογύπα χαρακτηρίζοντας την εγκαταστάση του αιολικού πάρκου ως "μεγάλη απειλή" για τα εν λόγω πουλιά. Αποκάλυψε ακόμα ότι οι θετικές γνωμοδοτήσεις για το έργο βασίστηκαν σε διαπίστωση του Γενικού Διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής (ΓΔΠΠ) του ΥΠΕΝ, ο οποίος ανέφερε "ότι το ΥΠΕΝ είναι θετικό με την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου», χωρίς οποιαδήποτε τεκμηρίωση και αντίκρουση των θέσεων του ΟΦΥΠΕΚΑ!
Όπως γίνεται δηλαδή αντιληπτό το ΥΠΕΝ, τουλάχιστον σε υπηρεσιακό επίπεδο, ήταν απολύτως ενήμερο για την πορεία του έργου χωρίς να ανάψει οποιαδήποτε στιγμή απαγορευτικό όταν διαπίστωσε το μέγεθος της καταστροφής από την πυρκαγιά. Μιλάμε δηλαδή για την απόλυτη εξαπάτηση.
Το αντεπίχειρημα που αρχικά πρόβαλε η άλλη πλευρά όταν έγινε γνωστός ο παραπάνω εμπαιγμός είναι ότι έργο είναι συγκεκριμένης, μικρής ισχύος. Όπως όμως έγραψε η εφημερίδα "Καθημερινή" σε ρεπορτάζ της την περασμένη Τρίτη "η θεώρηση αυτή, αν και σωστή επί της αρχής, δεν εξετάζει τη συνολική εικόνα: τη συνεχή προσθήκη νέων ανεμογεννητριών στον Έβρο και μάλιστα σε καμένες περιοχές. Το σημείο αυτό υποδείχθηκε και από τον ΟΦΥΠΕΚΑ".
Τουτέστιν, η λογική του σπασίματος των έργων εγκατάστασης αιολικών πάρκων ανά την Ελλάδα μόνο αθώα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Πολλά έργα "μικρής" ισχύς συνθέτουν έργο τελικά μεγάλης ισχύος που κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις επηρεάζει τα τοπικά οικοσυστήματα και αποδεικνύεται επιβλαβές. Πόσω μάλλον στον καμένο Έβρο και μάλιστα εντός περιοχής NATURA.
Όπως άλλωστε τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της η Ορνιθολογική Εταιρία "φαίνεται πως οι γνωμοδοτήσεις του ΟΦΥΠΕΚΑ έχουν πλέον διακοσμητική αξία για τη ΓΔΠΠ του ΥΠΕΝ και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, παρά το γεγονός πως για την πλειοψηφία των έργων ο ΟΦΥΠΕΚΑ είναι η μοναδική υπηρεσία που ασχολείται με τη δέουσα εκτίμηση των επιπτώσεων τους στις περιοχές NATURA".
Όλα τα προηγούμενα σημαίνουν ότι οι κυβερνώντες δεν ορρωδούν προ ουδενός προκειμένου να πετύχουν τους αντιπεριβαλλοντικούς αλλά "φιλοεπενδυτικούς" σκοπούς τους. Είναι λοιπόν χρήσιμο η αντιπολίτευση, και ιδιαίτερα η αξιωματική, να παρουσιάζει αυξημένα αντανακλαστικά. Δεν θα σώζει πάντα την παρτίδα η Ορνιθολογική Εταιρία και οι λοιπές περιβαλλοντικές οργανώσεις.