Δύο σημαντικά έργα του Γιάννη Μαρκόπουλου
Με δύο πολύ σημαντικά έργα του Γιάννη Μαρκόπουλου θα συναντηθεί το κοινό στη σκιά της Ακρόπολης, λίγους μόλις μήνες μετά από τη βαριά απώλεια για τον μουσικό μας πολιτισμό. Πρόκειται για μια συναυλία που την σχεδίασε και σκόπευε να την παρουσιάσει ο ίδιος στο κοινό.
Ο διεθνής συνθέτης ξεκίνησε να γράφει τη «Λειτουργία του Ορφέα», σε μορφή σύγχρονου ορατόριου το 1992 και βεβαίως μάγεψε την Ευρώπη με το συμφωνικό του έργο. Το θέμα του έργου, που είναι βασισμένο στα διασωθέντα Ορφικά κείμενα, είναι ο επαναπροσδιορισμός της σχέσης του ανθρώπου με τη φύση. «Εμπνεύστηκα από την εύγλωττη σιωπή των αρχαίων κειμένων και ένιωσα ότι η μουσική μπορεί να επιστρέφει στην αρχική της θέση και να λειτουργεί σαν σύνολο των πνευματικών και διανοητικών επιδόσεων» αναφέρει ο ίδιος.
Η «Λειτουργία του Ορφέα» είναι ένα σύγχρονο ορατόριο 4 μέρη για βαρύτονο, σοπράνο, μικτή χορωδία αφηγητή και ορχήστρα. Το λιμπρέτο υπογράφει ο ίδιος ο συνθέτης, με επιλογή στίχων από τα ορφικά. Η «Λειτουργία του Ορφέα» αποθεώθηκε όπου παρουσιάστηκε στο εξωτερικό, εντυπωσιάζοντας το κοινό, ειδικά με τα μέρη που οι ξένοι ερμηνευτές τραγούδησαν στα αρχαία ελληνικά, σε εμβληματικά θέατρα σε ολόκληρο τον πλανήτη, από το Αρχαίο θέατρο της Εφέσου στη Σμύρνη, μέχρι το θέατρο Coliseo στο Μπουένος Άιρες.
Ο έρωτας και η σύνδεση του ανθρώπου με τη φύση ως αξίες ανάτασης για την εποχή που ζούμε διέπουν το έργο του Γιάννη Μαρκόπουλου. Το ίδιο βράδυ, σε επίσημη πρώτη πρεμιέρα παρουσιάζεται η «Ερωτική Συμφωνία», έργο σε 4 μέρη για ορχήστρα, υψίφωνο και μικτή χορωδία. Στο 3ο μέρος της συμφωνίας περιλαμβάνονται στίχοι από χορικό της τραγωδίας Αντιγόνη του Σοφοκλή.
Είναι ένα έργο για την καθολικότητα του έρωτα. Τα όργανα που προεξάρχουν καθώς και τα τμήματα των εγχόρδων των πνευστών των κρουστών και των φωνών, άλλοτε να υπερέχουν και άλλοτε να συνοδεύουν, υπηρετούν την κεντρική ιδέα του χορικού από την Αντιγόνη «Έρως ανίκατε μάχαν» αρχική πηγή εμπνεύσεως για τούτο το έργο.
Τραγουδούν ο βαρύτονος Boris Prýgl, ένας από τους πιο ταλαντούχους νέους τσέχους τραγουδιστές της Όπερας με διεθνή καριέρα, και η πολωνοκαναδή σοπράνο Karoline Podolak, πολυβραβευμένη στη χώρα της, τον Καναδά, και μεγάλο αστέρι της διεθνούς σκηνής.
Με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και χορωδία της ΕΡΤ. Διεύθυνση ορχήστρας: Ζωή Tσόκανου
Την Δευτέρα 9 Οκτωβρίου, στις 9μμ, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.
Ανάσα μου κι αέρα
Η Λίνα Νικολακοπούλου και ο Παρασκευάς Καρασούλος παρουσιάζουν μαζί με τους Απόστολο Κίτσο, Παναγιώτη Λάμπουρα και Θοδωρή Νικολάου, ένα ανθολόγιο της στιχουργικής τους κατάθεσης στη σύγχρονη ελληνική δισκογραφία.
Για πρώτη φορά στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού, δύο σημαντικοί στιχουργοί ενώνουν τους κόσμους τους μέσα από τις φωνές νέων ερμηνευτών, αναγνωρίζοντας την πολυτιμότητά του. Μαζί, οι δύο αγαπημένοι δημιουργοί, επιμελούνται και συνυπογράφουν μια μουσική παράσταση με άξονα το διάλογο των στίχων, των εικόνων, των τραγουδιών τους…
Όλα αυτά παίρνουν μορφή μέσα από τις φωνές τριών εξαιρετικών νέων ερμηνευτών και μουσικών που φωτίζουν με τον δικό τους τρόπο τραγούδια που άντεξαν στον χρόνο, που έγιναν ο λόγος της συγκίνησης και του αισθήματός μας.
Η τέχνη του τραγουδιού, η μαγεία της ανθρώπινης φωνής, η ομορφιά του λόγου και της μουσικής, έχουν την τιμητική τους!
Μαζί τους οι μουσικοί: Χρίστος Θεοδώρου (πιάνο), Λευτέρης Γιούσιος (ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα), Πέτρος Κρεμυζάκης (ηλεκτρικό μπάσο).
Την Δευτέρα 9 Οκτωβρίου, στις 9.30μμ, στο Gazarte Roof Stage.
Έργα για βιολί και πιάνο της γαλλικής μουσικής δωματίου
Συνεχίζεται για τέταρτη σεζόν ο κύκλος Έλληνες σολίστ, μια ιδιαίτερα επιτυχημένη σειρά εκδηλώσεων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών που αναδεικνύει ταλαντούχους μουσικούς της νέας γενιάς και παρουσιάζει καταξιωμένους ερμηνευτές σε συναυλίες μουσικής δωματίου. Οι φετινές εκδηλώσεις αρχίζουν με το ρεσιτάλ του Γιώργου Μπάνου (βιολί) και της Λητώς Θώμου (πιάνο). Οι δύο διακεκριμένοι δεξιοτέχνες, που εμφανίζονται ως σολίστ στην Ελλάδα και το εξωτερικό και παράλληλα συμμετέχουν σε αξιόλογα σχήματα μουσικής δωματίου, θα αναμετρηθούν με κορυφαία έργα του ρεπερτορίου για σόλο βιολί καθώς και για βιολί και πιάνο.
Ο ανερχόμενος βιολονίστας Γιώργος Μπάνος επέλεξε για το πρόγραμμα της βραδιάς δύο γαλλικές σολιστικές συνθέσεις υψηλής δεξιοτεχνίας, την «Μπαλάντα» (Σονάτα αρ. 3 σε ρε ελάσσονα) του Eugène Ysaÿe και την «Τσιγγάνα» του Maurice Ravel ενώ θα συμπράξει με την αναγνωρισμένη πιανίστα Λητώ Θώμου στην παρουσίαση δύο γοητευτικών ‒επίσης γαλλικών‒ έργων με υψηλές ερμηνευτικές απαιτήσεις: της Σονάτας για βιολί και πιάνο σε λα μείζονα του César Franck και του Ποιήματος για βιολί και πιάνο του Ernest Chausson.
Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της σεζόν 2023-2024, το κοινό θα έχει ακόμη την ευκαιρία να παρακολουθήσει συναυλίες με το Τrio El Greco (12.10), την κιθαρίστα Έλενα Παπανδρέου (24.10), τον βιολοντσελίστα Κωνσταντίνο Σφέτσα και τον πιανίστα Στέφανο Θωμόπουλο (31.10), τη σοπράνο Τζούλια Σουγλάκου και την πιανίστα Χαρά Ιακωβίδου (27.11), τις σολίστ του πιάνου Νέλλη Σεμιτέκολο και Λίλια Μπογιατζίεβα (06.12) καθώς και με τους Ιάσωνα Κεραμίδη (βιολί), Benedict Klöckner [Μπένεντικτ Κλαίκνερ] (βιολοντσέλο) και Απόστολο Παληό (11.12, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Έτους Ραχμάνινοφ).
Την Δευτέρα 9 Οκτωβρίου, στις 8.30μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.
Δήμητρα Γαλάνη & Μάρθα Φριντζήλα
H Δήμητρα Γαλάνη και η Μάρθα Φριντζήλα έρχονται πάνω «Σ’ ένα κύμα του Νότου» και μας προσκαλούν να τραγουδήσουμε μαζί τους διαχρονικά τραγούδια και διασκευές με νέα προσέγγιση, μέσα από την πρωτότυπη ματιά των ταλαντούχων μουσικών που τις πλαισιώνουν.
Οι δυο σπουδαίες καλλιτέχνιδες συναντιούνται επί σκηνής για να πουν την ιστορία τους μέσα από τα τραγούδια. Και το κοινό θα τις ακολουθήσει σε μια μουσική περιπλάνηση στον Νότο, από τη Μεσόγειο ως την Καραϊβική, με εξαίρετους ερμηνευτές και μουσικούς, αιθέριες μελωδίες και πολυαγαπημένα τραγούδια από άλλες εποχές, που επιστρέφουν στο σήμερα. Μια περιπλάνηση σε παραδοσιακά, έντεχνα, ρεμπέτικα αλλά και σύγχρονα τραγούδια από την Ελλάδα και τον Νότο, με τη σφραγίδα δύο εμβληματικών φωνών.
Στο β' μέρος, θα υπάρξει επίσης μια στάση-αφιέρωμα στο λαϊκό μας τραγούδι για ένα απολαυστικό ημίωρο πρόγραμμα με τη συμμετοχή-έκπληξη της εξαιρετικής Ελένης Τσαλιγοπούλου, μιας ερμηνεύτριας που έχει αναζωογονήσει τη λαϊκή μας παράδοση με την εξωστρέφεια, την αισθητική και το ταμπεραμέντο της. Στη συγκεκριμένη ενότητα ο δεξιοτέχνης μουσικός και συνθέτης Φώτης Σιώτας συμβάλλει καταλυτικά με το βιολί του, φέρνοντας σύγχρονο αέρα σε τραγούδια που άντεξαν και αντέχουν στον χρόνο.
Παίζουν οι μουσικοί: Σεραφείμ Γιαννακόπουλος (τύμπανα), Θωμάς Κωνσταντίνου (ούτι), Μηνάς Λιάκος (ηλεκτρική κιθάρα), Στέλιος Προβής (μπάσο), Δημήτρης Αρώνης (κλασική και ακουστική κιθάρα, πλήκτρα), Δήμος Βουγιούκας (ακορντεόν).
Την Δευτέρα 9 Οκτωβρίου, στις 9μμ, στο Θέατρο Λυκαβηττού.