ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΙΑΣΟΝΑ ΣΧΙΝΑ – ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ
Στρατηγικός στόχος, ο σοσιαλισμός του 21ου αιώνα

Ο γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, Ιάσονας Σχινάς - Παπαδόπουλος, μιλά στην «Εποχή» για την ανασυγκρότηση της οργάνωσης και τις δράσεις που πρόκειται να αναλάβει στους φλέγοντες τομείς της παιδείας, της εργασίας και των δικαιωμάτων.
Τη συνέντευξη πήρε η Τζέλα Αλιπράντη

Σε τι κατάσταση βρίσκεται η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ μετά τη διάσπαση και τη δεύτερη συνδιάσκεψη;
Ήταν ουσιαστικά μια συνδιάσκεψη επανίδρυσης της οργάνωσης. Προφανώς βγαίνουμε από μια δύσκολη περίοδο. Καμία διάσπαση δεν έχει θετικό πρόσημο, αλλά το σίγουρο είναι ότι, αυτή τη στιγμή, η οργάνωση έχει μπει σε τροχιά ανασυγκρότησης. Η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ έχει οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα, σε κάθε χώρο που σπουδάζουν και εργάζονται οι νέοι άνθρωποι, και φιλοδοξούμε το επόμενο διάστημα να δημιουργήσουμε μια ριζοσπαστική μαζική αριστερή οργάνωση.

Πολλοί άνθρωποι, ιδίως νέοι, απογοητεύτηκαν με τους όρους της συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και αποχώρησαν. Εσάς τι σας κράτησε στο σχήμα;
Δεν πρέπει να ξεχνάμε τη συνολική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό αποτελεί παρακαταθήκη και βασικό κριτήριο για τον τρόπο που ερμηνεύουμε την πραγματικότητα και τις πολιτικές μας επιλογές. Δεν γίνεται να κοιμηθήκαμε αριστεροί ένα βράδυ και την άλλη μέρα να ξυπνήσαμε δεξιοί. Ως αριστεροί και αριστερές, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν μας το συσχετισμό δυνάμεων, τις αντικειμενικές συνθήκες και τους αγώνες που δώσαμε. Είναι δεδομένο ότι μπορεί η κυβέρνηση να οδηγήθηκε σε μια συνθηκολόγηση, να έκανε βήματα πίσω, αλλά ταυτόχρονα δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να φυτέψει το σπόρο της δημοκρατίας σε όλη την Ευρώπη και αυτό το βλέπουμε τώρα και με τις εξελίξεις σε Πορτογαλία και Ισπανία. Είναι δεδομένο ότι, όταν έχεις ένα πολιτικό σχέδιο, πρέπει να αναγνωρίζεις και τις μάχες που είναι απαραίτητες να δοθούν σε συγκεκριμένο χρόνο. Στόχος είναι να μπορέσεις να δημιουργήσεις ρωγμές στο στρατόπεδο του αντιπάλου σου, ακόμη κι αν υπάρχουν ουκ ολίγες φορές που αναγνωρίζεις τη δυσκολία της κατάστασης. Οι αριστεροί δεν είναι μόνο για τα εύκολα, αλλά
και για τα δύσκολα.

Τι σχέση επιδιώκει να έχει η Νεολαία με την κυβέρνηση;
Αποτέλεσε πεδίο διαβούλευσης και προβληματισμού και στη συνδιάσκεψη. Ως οργάνωση η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτόνομη, έχουμε τις δικές μας πολιτικές επεξεργασίες, ακριβώς επειδή η νεολαία είναι μια αυτόνομη κοινωνική κατηγορία, με τα δικά της προβλήματα και ανάγκες. Προφανώς, εντασσόμαστε στη γενική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι σαφές πως άλλο πράγμα είναι η κυβέρνηση, άλλο το κόμμα και άλλο η Νεολαία. Δεν φιλοδοξούμε να αποτελέσουμε χειροκροτητή της κυβέρνησης, αλλά ταυτόχρονα θα επικροτούμε τις θετικές πολιτικές και τις μάχες που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί τις δίνει και δεν πρέπει να το ξεχνάμε, για να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών.

Εκπαίδευση χωρίς ταξικούς φραγμούς

Ήδη η Νεολαία παρενέβη με τη δική της πολιτική επεξεργασία στο θέμα της παιδείας.
Το ζήτημα της παιδείας είναι από τα πλέον φλέγοντα της ελληνικής κοινωνίας και έχει έρθει η περίοδος να γίνει μια ριζοσπαστική, προοδευτική μεταρρύθμιση, η οποία θα αλλάξει εντελώς τον τρόπο λειτουργίας του εκπαιδευτικού συστήματος. Δεν πρέπει να είναι μια διαδικασία απορρύθμισης, όπως οι νόμοι Διαμαντοπούλου και Γιαννάκου, αλλά να βρίσκεται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Προτείνουμε ριζική αναμόρφωση τόσο της δευτεροβάθμιας όσο και της τριτοβάθμιας. Δηλαδή, ενιαίο 12χρονο σχολείο θεωρίας και πράξης, με υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα εκπαιδευτικό σύστημα και ένα σχολείο που θα μπορεί να διαμορφώνει ολοκληρωμένους ανθρώπους και πολίτες, με προβληματισμούς, αντίληψη και διάθεση για συμμετοχή στα κοινά. Ταυτόχρονα, αποτελεί κρίσιμο ζήτημα να ανοίξει, επιτέλους, η συζήτηση για την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων και την αποσύνδεση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την τριτοβάθμια. Στόχος μας είναι η ενιαία πανεπιστημιακή εκπαίδευση και η δημιουργία ενός χώρου στον οποίο θα έχουν πρόσβαση όλοι, χωρίς ταξικούς φραγμούς και αποκλεισμούς. Θέλουμε ένα πανεπιστήμιο όπου, η παραγόμενη και παρεχόμενη γνώση, θα προσανατολίζεται στις κοινωνικές ανάγκες και όχι στις εκάστοτε επιταγές της αγοράς.

Το υπουργείο Παιδείας πιστεύεις ότι κινείται σε αυτό το πνεύμα;
Το πρώτο νομοσχέδιο συνδέεται με κάποιες αλλαγές στον τρόπο διοίκησης και λειτουργίας των πανεπιστημίων. Νομίζω διαπνέεται από αυτό το πνεύμα, γιατί δικαιώνει πάγια αιτήματα του φοιτητικού κινήματος σε σχέση με τη συνδιοίκηση. Τα μέτρα και όσες πτυχές έχουν ανακοινωθεί βρίσκονται σε θετική κατεύθυνση. Νομίζω ότι μέχρι τον Απρίλιο, που θα ολοκληρωθεί ο εθνικός κοινωνικός διάλογος, θα πρέπει να ανοίξει μια συζήτηση που θα θέτει και θέματα που άπτονται της καθημερινότητας των φοιτητών και ταυτόχρονα θα αλλάζει ριζικά την πανεπιστημιακή πραγματικότητα, την κατεύθυνση της γνώσης, τη λειτουργία των σχολών, το ρόλο συνολικά της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ποια άλλα ζητήματα θεωρεί η οργάνωση σημαντικά μέτωπα για τους νέους και νέες;
Το επόμενο διάστημα ξεκινάμε μια καμπάνια, με στόχο το άνοιγμα της οργάνωσης στους νέους ανθρώπους, εστιάζοντας σε τρία επίπεδα: εργασία – παιδεία– δικαιώματα. Εν έτη 2015, δυστυχώς εν καιρώ μνημονίων και κρίσης, η ανεργία είναι το μεγάλο πρόβλημα της γενιάς μας. Η πλειοψηφία των νέων ανθρώπων βιώνουν το τρίπτυχο ανεργία – επισφάλεια – μετανάστευση. Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ θέλει να παίξει κεντρικό ρόλο, να προτείνει λύσεις, να συμβάλλει στη συσπείρωση των νέων, στους αγώνες για τα δικαιώματά τους και στη διαμόρφωση ενός σχεδίου εξόδου από την κρίση. Ένα από τα κεντρικά ζητούμενα είναι η πάταξη της μαύρης και αδήλωτης εργασίας. Θα είμαστε παρόντες στους εργασιακούς χώρους για να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση των εργοδοτικών πρακτικών που αντιστρατεύονται τα δικαιώματα των νέων εργαζομένων. Παράλληλα, θα δώσουμε βάση στην αλληλέγγυα και κοινωνική οικονομία, που θα δώσει προοπτική και διέξοδο, μέσα από μία κουλτούρα συλλογικότητας, συμμετοχής και συνεργατικότητας για να διαμορφώσουμε άλλους τρόπους οργάνωσης της παραγωγής.

Κουλτούρα αλληλεγγύης και συμμετοχής

Για τον τομέα των δικαιωμάτων τι προτάσεις έχετε διαμορφώσει;
Η κυβέρνηση ήδη έχει κάνει κάποια θετικά βήματα, με την ψήφιση του συμφώνου συμβίωσης, που αποτελεί τομή για την ελληνική κοινωνία. Φυσικά, υπάρχει και πλήθος άλλων ζητημάτων, όπως ο αθλητισμός και ο πολιτισμός. Είναι κοινωνικά αγαθά και γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρξει δυνατότητα δωρεάν πρόσβασης σε αυτά, αλλά και συγκεκριμένη μέριμνα από την πλευρά της πολιτείας για την ενίσχυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού και της νεανικής δημιουργίας. Είναι ζητούμενο για τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ το πώς θα μπορέσουν οι νέοι άνθρωποι να έχουν «δημιουργικό ελεύθερο χρόνο», ιδίως τώρα που η πλειοψηφία είναι άνεργοι. Να καταπολεμήσουμε την κατάθλιψη, την ανασφάλεια, την απογοήτευση, τον ατομικό δρόμο. Επίσης, πρέπει να διευρυνθούν οι δομές αλληλεγγύης στα πανεπιστήμια, στις γειτονιές και στα σχολεία, αναδεικνύοντας μία κουλτούρα αλληλοβοήθειας και συμμετοχής με πρωτοστάτες τους νέους. Ένα ακόμα θέμα είναι οι νέες τεχνολογίες και τα ψηφιακά δικαιώματα. Πώς, δηλαδή, σε μια περίοδο που το διαδίκτυο κυριαρχεί παντού, δεν θα ακολουθείται μια κατασταλτική λογική λογοκρισίας και φακελώματος, αλλά θα υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση και θα δοθεί χώρος για την ανάπτυξη του ελεύθερου λογισμικού. Πάνω στα παραπάνω ζητήματα έχουμε ήδη διαμορφώσει τις επεξεργασίες μας, τις οποίες θα εξειδικεύουμε διαρκώς και κατά την διάρκεια της καμπάνιας μας.

Υπάρχει η δυνατότητα κοινωνικού μετασχηματισμού στην Ελλάδα;
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο αγώνας που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, είναι ένας αγώνας όχι μόνο για τον ελληνικό λαό, αλλά για όλους τους λαούς της Ευρώπης που αντιστέκονται και αντιλαμβάνονται πως ο νεοφιλελευθερισμός δεν αποτελεί το μέλλον των ανθρώπων. Πρέπει να θυμόμαστε πάντα ότι οι πολιτικές επιλογές που οδηγούν στην εθνική αναδίπλωση, δεν μπορούν να θεωρούνται προοδευτικές και αριστερές. Το ζητούμενο είναι πώς θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα πλέγμα κοινωνικής αλληλεγγύης ανάμεσα στους λαούς της Ευρώπης που αντιμάχονται τα σχέδια της νεοφιλελεύθερης ελίτ. Αυτά όλα θα συζητηθούν και στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο στρατηγικός μας στόχος παραμένει ο σοσιαλισμός του 21ου αιώνα.
 
      
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet