ΣΥΡΟΣ ΕΞ ΑΡΧΗΣ

 

 

Είσαι για πρώτη φορά υποψήφιος δήμαρχος. Τι θα ήθελες να υπηρετήσεις, ποιες οι φιλοδοξίες σου;

Έχω υπηρετήσει δύο θητείες ως δημοτικός σύμβουλος στο νησί μας. Στη διάρκειά τους ήμουν αντιδήμαρχος και πρόεδρος δημοτικών φορέων και επιτροπών. Αλλά είναι πράγματι η πρώτη φορά που είμαι υποψήφιος δήμαρχος. Δεν είναι κάτι που προέκυψε από προσωπική φιλοδοξία, η διαδρομή ήταν η αντίστροφη: από κάτω προς τα πάνω. Προς τα τέλη Ιουλίου συναντηθήκαμε μια μικρή ομάδα ανθρώπων, συζητήσαμε την πολιτική συγκυρία και αποφασίσαμε ότι έστω και αργά (είχαμε μπροστά μας λιγότερο από σαράντα μέρες) έπρεπε να συγκροτήσουμε συνδυασμό και να καλύψουμε το τεράστιο κενό τοπικά, στον προοδευτικό χώρο.

 

 

Αυτό που έγινε τις επόμενες βδομάδες ήταν μοναδικό. Ένιωσα ότι ήταν η ανακάλυψη, ξανά, της Δημοκρατίας. Η παράταξη θεμελιώθηκε, όπως ήταν πάντα οι παραδόσεις μας –εδώ που τα λέμε, μάλλον τις είχαμε αμελήσει– σε μια σειρά από συνελεύσεις, όπου συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν τα πάντα. Πολιτικό πλαίσιο, αρχές, πρόγραμμα ως και το όνομα και το σήμα του συνδυασμού. Φυσικά και ο υποψήφιος δήμαρχος εκλέχτηκε με μυστική ψηφοφορία. Χωρίς κομματική στήριξη ή εμπλοκή, επίσημη ή ανεπίσημη. Σε μια εποχή που αντί για απόψεις, πολιτικοί μοιράζουν εικόνες ή τσαμπουκά, όπως ο Μπέος, αρχίσαμε να μιλάμε στον κόσμο για πολιτική και ιδέες. Και μόνο με την παρουσία μας κάναμε την μεγαλύτερη ανατροπή στο εκλογικό σκηνικό της Σύρου. Όμως, να πω την αλήθεια, μαζί με χαρά και ικανοποίηση, όλο αυτό μου αφήνει και μια πικρή γεύση. Κάτι ανάλογο έγινε μεν και σε άλλες πόλεις, αλλά γιατί όχι σε όλη την Ελλάδα; Ειδικά όταν η συγκυρία το απαιτεί τόσο κραυγαλέα; Πού είναι η Αριστερά που ήξερε να κινητοποιεί και να συγκροτείται;

 

Είναι γνωστή η ασφυκτική σχέση δήμου, κυβέρνησης, περιφέρειας. Ποια τα περιθώρια για να ασκήσεις την πολιτική σου;

Η σχέση ήταν πάντα όπως την περιγράφετε, μόνο που σήμερα έχει γίνει πιο ασφυκτική παρά ποτέ. Η νομοθετική και εκτελεστική εξουσία είναι στα χέρια ενός κόμματος, με άνετη πλειοψηφία. Οι δεκατρείς περιφερειάρχες, το πιθανότερο να εκλεγούν από το ίδιο κόμμα, παρά τη συντριπτική εικόνα ανεπάρκειας που έδειξαν στις καταστροφές. Οι δήμοι, ιδιαίτερα χάρη στη νομοθέτηση ΝΔ, που επιτρέπει την εκλογή δημοτικής αρχής με 43%, θα ανήκουν κατά πλειοψηφία στο ίδιο και πάλι. Αναπόφευκτο με βάση τις συνθήκες και την εικόνα που δείχνουν ΠΑΣΟΚ και Αριστερά. Τα ΜΜΕ, το ξέρουμε, στηρίζουν ανοιχτά το ίδιο ακριβώς κόμμα. Όλα αυτά τα πρωτοφανή στη Μεταπολίτευση, οδηγούν σε περιστολή της δημοκρατίας και περιορίζουν τις πρωτοβουλίες που μπορεί να πάρει ο δήμος. Εντούτοις, μια δυναμική προοδευτική αρχή έχει δυνατότητες να ασκήσει πολιτική για τις κοινωνικές υπηρεσίες, το περιβάλλον, την καθημερινότητα του πολίτη. Και πάντα μπορεί ο δήμος να κινητοποιεί τους δημότες για κατακτήσεις που δεν θα επιθυμούσε ποτέ η κεντρική εξουσία. 

 

Ποια τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί;

Συνοπτικά: υποβάθμιση του περιβάλλοντος, έλλειψη αθλητικών εγκαταστάσεων, απομόνωση λόγω της αύξησης των εισιτηρίων στα πλοία, μαζί με την ουσιαστική κατάργηση του Μεταφορικού Ισοδύναμου από τη ΝΔ, πανάκριβη στέγη, που εμποδίζει τις νέες οικογένειες, τους φοιτητές, τους εργαζόμενους που διορίζονται εδώ στην υγεία ή στην εκπαίδευση να ζήσουν αξιοπρεπώς –δεν είναι λίγοι αυτοί που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν δουλειά και σπουδές ολότελα. Και έπειτα, τα συνηθισμένα προβλήματα έλλειψης πόρων και κατάρρευσης των υποδομών που απασχολούν όλες τις μικρές και μεσαίες ελληνικές πόλεις, με πρώτο τις αδύναμες κοινωνικές υπηρεσίες. 

 

Ποιες οι βασικές προτεραιότητες του συνδυασμού σας;

Θα αναφέρω μερικές από τις βασικότερες: η υπεράσπιση και αναβάθμιση του δημόσιου χώρου, η στήριξη του νοσοκομείου της Σύρου, η στήριξη του πανεπιστημίου και των σχολείων, η δημιουργία αθλητικών χώρων για όλες τις ηλικίες το ταχύτερο δυνατό, η βελτίωση της καθημερινότητας του δημότη, ο έλεγχος της ρύπανσης όπου υπάρχει και η σωστή διαχείριση αποβλήτων και ανακύκλωσης, τομέας στον οποίο πριν 10-14 χρόνια το νησί μας είχε βρεθεί στην κορυφή της Ελλάδας. Σημαντική στρατηγική προτεραιότητα, η συμμετοχική διοίκηση και ο συμμετοχικός προϋπολογισμός που θα εφαρμόσουμε από την πρώτη μας χρονιά ως δημοτική αρχή. Για να νιώσουν στα αλήθεια οι δημότες πλάι στον δήμο, να τον στηρίξουν στις διεκδικήσεις του, να επιστρέψει ζωντανή η πολιτική στη ζωή τους.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet