ΣΤΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ

 

 

Ακούμε να λες με έμφαση ότι ξεχρεώθηκε, στη θητεία σου, ο δήμος από τα χρέη της περιόδου Χαρδαλιά. Ήταν τόσο υπέρογκα; Έπιασαν, τουλάχιστον, τόπο;

Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διοίκηση του δήμου, έχουμε κάνει μια τεράστια προσπάθεια αποπληρωμής χρεών που ξεπερνούν τα 20 εκατ. ευρώ, τα οποία άφησε η προηγούμενη διοίκηση Χαρδαλιά, σε δάνεια και υποχρεώσεις. Σήμερα πλέον, ως δήμος είμαστε οικονομικά υγιείς, καθώς ανταποκρινόμαστε σε αυτές τις υποχρεώσεις μας άμεσα, έχοντας παράλληλα ενισχύσει σε πολλούς τομείς τον δήμο, τόσο σε ανθρώπινους πόρους, όσο και σε εξοπλισμό. Όμως, η ετήσια οικονομική «αιμορραγία» του 1,5 εκατ. ευρώ για παλαιά χρέη, μας δημιουργεί πολύ μεγάλη οικονομική δυσχέρεια, γιατί αν δεν υπήρχε αυτή η δέσμευση, τα χρήματα θα είχαν διατεθεί για άλλες πολύ σημαντικές ανάγκες των δημοτών.

 

Ποιος ο απολογισμός του έργου σας και πού θα ρίξετε το βάρος σας τη νέα τετραετία;

Η τετραετία που ολοκληρώνεται, ήταν πολύ παραγωγική για τον δήμο μας. Από το 2019 έχουμε υλοποιήσει 14 έργα, ύψους 11 εκατομμυρίων, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη και έχουν δρομολογηθεί έργα που ξεπερνούν τα 35 εκατ. ευρώ που θα αλλάξουν το πρόσωπο της πόλης μας. Έχουν ολοκληρωθεί: Η ανάπλαση στα Προσφυγικά του Καρέα, η ανακατασκευή της πλατείας Φατσέα και του κόμβου στη συμβολή Τμώλου & Μαγνησίας, η ανακαίνιση του κλειστού γυμναστηρίου Μυρακτής, η τοποθέτηση 40 συστημάτων υπόγειων κάδων κ.ά. Ρίχνουμε το βάρος λοιπόν, σε έργα που εκτελούνται ήδη ή είναι δρομολογημένα όπως: Η ανακατασκευή πεζοδρομίων στο πλαίσιο του έργου «Ανοικτά κέντρα εμπορίου». Η αντικατάσταση του οδοφωτισμού της πόλης με LED (2.800 φωτιστικά). Ασφαλτοστρώσεις 2.500.000 εκατ. ευρώ, συνολικά. Ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του δήμου μέσω του προγράμματος «Smart City» ύψους 4,86 εκατ. Η ανάπλαση του αγωνιστικού χώρου και του στίβου (1,65 εκατ. ευρώ) στο Δημοτικό Στάδιο Βύρωνα. Η δημιουργία του Μουσείου Ιστορίας Βύρωνα στο πλήρως ανακαινισμένο Παλαιό Δημαρχείο. Ανέγερση του νέου 4ου Δημοτικού Σχολείου Βύρωνα. Το πιο εμβληματικό έργο, όμως, είναι η ανάπλαση του Κέντρου του Βύρωνα και της Μεταμόρφωσης. Έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση 9,5 εκατ. ευρώ και αλλάζουμε τη μορφή της παλαιάς προσφυγικής συνοικίας με παρεμβάσεις στις τρεις πλατείες Αγ. Λαζάρου, Σμύρνης και Β. Μαρτάκη, παράλληλα με ένα ευρύτερο δίκτυο πεζοδρομίων και πεζοδρομήσεων. Σχεδιάζουμε, ακόμα τη δημιουργία υπόγειου γκαράζ στην οδό Βουτζά, σε οικόπεδο του δήμου 800 τ.μ.

 

Είναι αλήθεια ότι στον δήμο υπάρχει ένα ευρύ δίκτυο εθελοντών που πρόλαβε φέτος και αρκετές πυρκαγιές;

Πράγματι είναι γεγονός αυτό! Με την ευκαιρία να διευκρινίσω ότι οι δασικές πυρκαγιές και η προστασία του Υμηττού δεν είναι ευθύνη του δήμου, αλλά του δασαρχείου. Ωστόσο, τα χρήματα που λαμβάνουμε από την κυβέρνηση για δασοπροστασία είναι ελάχιστα σε σχέση με αυτά που απαιτούνται. Για να γίνει κατανοητό αυτό θα σας πω ότι φέτος λάβαμε 30.000 ευρώ για δασοπροστασία και διαθέσαμε συνολικά 250.000 ευρώ (!) για να προσλάβουμε, μεταξύ άλλων, 11 πυροφύλακες για την αντιπυρική περίοδο. Παράλληλα, μέσω του τμήματος Πολιτικής Προστασίας, βρισκόμαστε σε αγαστή συνεργασία με τους εθελοντές του Κέντρου Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος Βύρωνα, που κάνουν εξαιρετική δουλειά στην προστασία του Υμηττού και όχι μόνο, αφού δίνουν το παρών και σε άλλες πυρκαγιές στην Αττική (όπως της Πάρνηθας φέτος), αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, οι εθελοντές είναι ο επιχειρησιακός μας βραχίονας και σε πολλές ακόμα έκτακτες περιπτώσεις όπως πλημμύρες, χιονοπτώσεις, πτώσεις δένδρων κτλ.

 

Μια μακρόβια δημοτική αρχή, όπως η δική σας, μπορεί να παραμελήσει την ανανέωσή της με νέους ανθρώπους. Εσείς εδώ, το αποφύγατε;

Κύριο μέλημα μας είναι η ενεργή συμμετοχή όλο και περισσότερων συμπολιτών μας στην αυτοδιοίκηση. Όλοι μπορούν να προσφέρουν, αν έχουν ενδιαφέρον και αγάπη για την γειτονιά και την πόλη τους. Με αυτή τη λογική προσπαθούμε πάντοτε να διευρύνουμε την παράταξη μας με νέα πρόσωπα και κυρίως νέους, ηλικιακά, ανθρώπους που έχουν γνώσεις και όρεξη για δουλειά. Αυτό το πετύχαμε και αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο στο ψηφοδέλτιο μας. Η ανανέωση του σε σχέση με αυτό του 2019, ξεπερνά το 60%. Πολλοί εξ αυτών είναι νέοι άνθρωποι, που μας τιμούν με την εμπιστοσύνη και την παρουσία τους, ενώ ένα ποσοστό που ξεπερνάει το προβλεπόμενο από τον νόμο και αγγίζει το 47%, είναι γυναίκες.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet