ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ (ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ)
Για ποια από τα έργα του δήμου σας, έως τώρα, θα μπορούσες να υπερηφανευτείς;
Καταρχάς, για τη σημαντική δουλειά που έχει γίνει σε μια πόλη τσακισμένη από την κρίση. Έχουμε ένα εξαιρετικό δίκτυο προστασίας αυτών των ανθρώπων, των δημοτών μας, που δεν θα τα κατάφερναν μόνοι τους. Είμαι, λοιπόν, υπερήφανος γι’ αυτό, αλλά καθόλου για το ότι ζούμε σε μία χώρα όπου το 2023 υπάρχουν τέτοιες ανάγκες. Οι άνθρωποι αυτοί της πόλης μας αισθάνονται ότι δεν είναι μόνοι τους, το θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό. Ένα δεύτερο που θέλω να ξεχωρίσω είναι τα Λιπάσματα. Είναι που ένας ιστορικός χώρος για την πόλη –αποκλεισμένος για τους ανθρώπους της είτε γιατί είχε βιομηχανική χρήση παλιά, είτε γιατί μετέπειτα ήταν ένας σκουπιδότοπος– αξιοποιούμενος στα χέρια του δήμου. Δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να κατέβουν στη θάλασσα, δίνει τη δυνατότητα να ζουν σε μια πόλη με ανθρώπινο πρόσωπο, να καλύπτει τις ανάγκες τους.
Ύστερα από δυο θητείες, τι το νέο σχεδιάζει η δημοτική σας κίνηση για την πόλη, την επόμενη πενταετία;
Ως δημοτική κίνηση έχουμε καταλήξει στο ότι αν δεν αλλάζουμε, θα ξεπεραστούμε. Με τη δράση της η δημοτική μας κίνηση και μέσα στον δήμο και εκτός είναι μια ζωντανή δύναμη που ανανεώνεται και σε ιδέες, αλλά κυρίως σε ανθρώπους. Παρά, λοιπόν, τη μακρά ύπαρξή της τα καταφέρνει να είναι νέα. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τον δημόσιο χώρο. Θα κάνουμε μια σοβαρή προσπάθεια να συνεχίσουμε να αξιοποιούμε τα αποθέματα βιομηχανικής ιστορίας και δράσης των προηγούμενων δεκαετιών και να τα επαναχρησιμοποιούμε σε όφελος της πόλης, κάτι που μπορεί να της δώσει άλλη διάσταση που έχει σήμερα. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Κέντρο της πολιτικής μας θα είναι το παιδί, η οικογένεια και οι ανάγκες της, να καλύπτονται από σχολεία και παιδικούς σταθμούς. Θα εργαστούμε για μια πόλη όπου οι πολίτες να αισθάνονται ότι έχουν τον δήμο δίπλα τους. Μια πόλη καθαρή, πράσινη που θα κοιτά στο μέλλον. Έχουμε κάνει σοβαρά βήματα και για τη ψηφιακή μας αναβάθμιση, να περάσει ο δήμος στη νέα εποχή, να αξιοποιήσει την τεχνολογία για την εξυπηρέτηση των πολιτών, να μπορούν πιο γρήγορα και πιο εύκολα να αξιοποιούν τις υπηρεσίες που μπορεί να τους προσφέρει. Εργαζόμαστε για μια πόλη της επόμενης, από μια κρίση που πέρασε και την τσάκισε, μέρας.
Ως δημοτική αρχή βρεθήκατε συχνά στην ανάγκη να διεκδικήσετε, να διαπραγματευτείτε με το κράτος ή οργανισμούς, τράπεζες κτλ για θέματα μπερδεμένα ή αμφισβητούμενα ή και διαφιλονικούμενα. Ποιο το συμπέρασμά σας απ’ αυτό τον αγώνα που σε μεγάλο βαθμό ήταν επιτυχής;
Καταρχάς, συνειδητοποίησα ότι στη χώρα δεν έχουμε Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κινείται στο ασφυκτικό πλαίσιο που έχει θεσμοθετήσει η κεντρική εξουσία. Δεν έχει τη δυνατότητα να παίρνει αποφάσεις για τα πράγματα που την αφορούν, αλλά ετεροκαθορίζεται. Άμα ξεκινήσεις απ’ αυτό το δεδομένο, διότι αυτό ισχύει, αν μείνεις σ’ αυτό, αν το δεχθείς, δεν κάνεις τίποτα. Μπορείς, όμως, γνωρίζοντας αυτή την αλήθεια, να καταλάβεις ότι το μόνο που έχεις στα χέρια σου για να επιβάλλεις μια πολιτική απόφαση σε όφελος των ανθρώπων, να τα βάλεις με μεγαθήρια πουν έχουν ανάλογα συμφέροντα, είτε μικρότερα σε τοπικές κοινωνίες, είναι να έχεις δίπλα σου τον κόσμο. διαφορετικά, δεν υπάρχει περίπτωση να κάνεις κάτι. Ο κόσμος, λοιπόν, οι δημότες μας είναι ο άσσος που έχουμε στο μανίκι για να μπορέσουμε να επιλύσουμε κάποια ζητήματα σε όφελος των ανθρώπων και της πόλης. Όχι όλα, δεν έχουμε αυτή τη ψευδαίσθηση. Χωρίς την επαφή με τους πολίτες, χωρίς την ανατροφοδότησή τους και στήριξη καμιά δημοτική αρχή, όσο και καλή διάθεση να έχει δεν θα μπορέσει να τα βάλει με αυτό το πολυκέφαλο κράτος που αντί να λύνει, νομίζω, δημιουργεί προβλήματα.