ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΙΓΑΛΕΩ

 

 

Υποστηρίζετε ότι η παρούσα δημοτική αρχή διακρίθηκε για 4 χρόνια
αδράνειας. Ποια τα πεδία όπου υστέρησε;

Δεν υποτιμώ την προσπάθεια κανενός, αλλά ήταν δυστυχώς μια χαμένη τετραετία. Είχαμε μια ανερμάτιστη διοίκηση, χωρίς σχέδιο, με κυρίαρχη την πελατειακή αντίληψη, στοιχεία αυταρχισμού (παράδειγμα προς αποφυγή η στάση του δήμαρχου κόντρα σε ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου). Χαρακτηριστική τακτική η προσπάθεια ιδιοποίησης των έργων που ξεκινήσαμε (περιμετρικός Άλσους, γήπεδο Εδέσσης, πυλώνες ΔΑΚ, υποσταθμός και κοινωνικές δομές κάτω από τις κερκίδες του «Σταύρος Μαυροθαλασσίτης», σχολικές αυλές κλπ), στα περισσότερα ούτε πρόσκληση του Δ.Σ. στα εγκαίνια! Μια διοίκηση υπερκοστολογημένων απευθείας αναθέσεων σε προμήθειες και εκδηλώσεις, πολλές φορές χωρίς δημοσιοποίηση, αξιοποιώντας τις αντισυνταγματικές, όπως έκρινε το ΣτΕ, ρυθμίσεις Θεοδωρικάκου-Βορίδη. Εμείς διεκδικούμε την επιστροφή στο μέλλον που χάσαμε. Να μπορεί ξανά το Αιγάλεω να κατακτήσει όπως και το 2018 το πρώτο βραβείο, μεταξύ των ελληνικών δήμων, Χρηστής και Διαφανούς Διοίκησης, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Χάρτα, στον ανά τριετία διαγωνισμό του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θα λειτουργήσει ξανά ο δημόσιος απολογισμός με πλήρη διαφάνεια των πεπραγμένων, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξει ξανά ένας ολοκληρωμένος επιχειρησιακός σχεδιασμός, κάτι που έλειψε όλη αυτή την περίοδο, παρά την εκ του νόμου υποχρέωση. Το σχέδιό μας ενσωματώνει όλα τα προσφερόμενα χρηματοδοτικά εργαλεία, Ευρωπαϊκά και εθνικά ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης, ΠΕΠ κλπ), προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες της πόλης και των κατοίκων της. Προτεραιότητα για εμάς είναι η άμεση εξυπηρέτηση, ιεραρχημένα και όχι πελατειακά, των αναγκών των πολιτών. Θα επαναφέρουμε τη Μέρα του Δημότη και θα αποκαταστήσουμε τη δημοκρατική λειτουργία των συλλογικών οργάνων και επιτροπών.

 

Πρόσεξα ότι το πρόγραμμα του συνδυασμού σας έχει στόχους 100 ημερών, 2 χρόνων, τετραετίας. Ποιοι οι συγκεκριμένοι άξονες και στόχοι του;

Θέλουμε μια πόλη όπου η ποιότητα της καθημερινής ζωής θα έχει υψηλό δείκτη στα 3Α - Αλληλεγγύη, Αξιοπρέπεια, Ασφάλεια. Πιο συγκεκριμένα: Μια πόλη φιλική και ασφαλή για όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες της, όλων των ηλικιών και κατηγοριών (ΑμΕΑ κλπ), που σημαίνει ασφαλείς και προσβάσιμες κτιριακές υποδομές, αλληλέγγυα, με δομές και υπηρεσίες για όσους είναι οικονομικά και κοινωνικά ευάλωτοι. Μια πόλη που θα προετοιμαστεί να αντιμετωπίσει το μέλλον: Τις τεκτονικές αλλαγές στον Ελαιώνα που θα συμπαρασύρουν τη λειτουργία της. Την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, με την προετοιμασία των κατοίκων και των επιχειρήσεών της, για να γίνει τόπος καινοτομίας, με τη συνεργασία των αξιόλογων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της και του κοινωνικού κεφαλαίου της, και πολιτιστικός προορισμός (Μουσείο Βιομηχανικού Πολιτισμού στο Μπαρουτάδικο, ίχνος αρχαίας Ιεράς Οδού κλπ). Την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της απέναντι στην κλιματική κρίση και τις φυσικές καταστροφές. Η κλιματική αλλαγή δεν είναι εικασία, είναι γεγονός! Δυστυχώς, καμία μελέτη δεν έγινε την τελευταία 4ετία. Μια κυκλική πόλη, της ανακύκλωσης και ανάκτησης στην πηγή, της μείωσης των αποβλήτων της, με ενεργειακή αυτονομία και προτεραιότητα τον σεβασμό και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος.

 

Είσαι έμπειρο και κεντρικό αυτοδιοικητικό στέλεχος της Αριστεράς. Πώς
σχολιάζεις τις θεσμικές αλλαγές που έχει κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ;

Δεν αποσκοπούσαν στο να γίνουν επιτέλους οι ΟΤΑ οργανισμοί αυτοδιοίκησης. Το αντίθετο, είναι ακόμα ανεκπλήρωτο αίτημα να υλοποιηθεί το άρθρο 102 του Συντάγματος, δηλαδή ότι ασκούν όλες τις δημόσιες τοπικές πολιτικές, με διασφαλισμένους τους αναγκαίους πόρους. Να συγκλίνουμε και εμείς οι ουραγοί με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο (3,5% συμμετοχής ΑΕΠ, έναντι 11% ο μέσος ευρωπαϊκός όρος). Να αποκατασταθεί η δημοκρατική λειτουργία τους σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον ψηφισμένο από το 1985 Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας, για την υπεροχή των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων έναντι των εκτελεστικών, που κατάργησαν οι αντισυνταγματικές διατάξεις Θεοδωρικάκου-Βορίδη. Να ενεργοποιηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει ο «Κλεισθένης» όσον αφορά τον δημοκρατικό προγραμματισμό, τη λογοδοσία, τα τοπικά δημοψηφίσματα, ώστε να είναι οι πολίτες ενεργοί συμμέτοχοι.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet