Προεκλογική κερδοσκοπική επίθεση σε εθνικό νόμισμα, γυναίκες και «κομμουνιστές»

 

Η Αργεντινή οδηγείται σε μια έντονη κοινωνική, οικονομική και πολιτική κρίση μετά την επίθεση του ακροδεξιού υποψηφίου Χαβιέρ Μιλέι στο εθνικό νόμισμα της χώρας, που τροφοδότησε έντονες κερδοσκοπικές κινήσεις τις τελευταίες ημέρες και μάλιστα ενόψει της αναμενόμενης νίκης του στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 22 Οκτωβρίου. Η σχεδόν βέβαιη εκλογή του στον δεύτερο γύρο τον Δεκέμβριο θα δημιουργήσει ένα μεγάλο ανάχωμα στην προοδευτική πορεία της Λατινικής και Κεντρικής Αμερικής και στις προσπάθειες της αυτονόμησής τους από τις ΗΠΑ και στη δημιουργία ενός πολυπολικού κόσμου.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αλμπέρτο Φερνάντες, μήνυσε για «δημόσιο εκφοβισμό» τον ακροδεξιό υποψήφιο Μιλέι, τον ακροδεξιό υποψήφιο κυβερνήτη του Μπουένος Άιρες και έναν υποψήφιο βουλευτή της ίδιας περιφέρειας του ακροδεξιού σχήματος «Η Ελευθερία Προχωρά,» εξαιτίας των δηλώσεων τους εναντίον του εθνικού νομίσματος της χώρας, που κατέρρευσε στο ναδίρ των 1.040 πέσο σε λίγες ώρες, από τα 800 πέσο που κυμαινόταν προηγούμενα. «Ποτέ το πέσο, ποτέ το πέσο. Το πέσο είναι ένα νόμισμα που εκδίδει ένας αργεντινός πολιτικός, που δεν αξίζει ούτε όσο τα σκατά, γιατί αυτά τα σκουπίδια δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ούτε για κοπριά», είχε τονίσει ο Χαβιέρ Μιλέι, υποστηρίζοντας τη δολαριοποίηση της αργεντινής οικονομίας, εκτιμώντας ότι «όσο πιο υψηλή είναι η τιμή του δολαρίου, τόσο πιο εύκολη θα είναι η δολαριοποίηση». Ανάλογες δηλώσεις έκαναν και οι άλλοι δύο ακροδεξιοί πολιτικοί, οδηγώντας στην κατάρρευση του πέσο στην παράλληλη αγορά, αφού η κυβέρνηση του Φερνάντες έχει κλειδώσει εδώ και καιρό την επίσημη ισοτιμία του δολαρίου στα 350 πέσο. Η ανοικτή πρόσκληση του Μιλέι στους Αργεντινούς να σταματήσουν να αποταμιεύουν σε πέσο και να στραφούν στο δολάριο οδήγησε στην αποσταθεροποίηση όχι μόνο της συναλλαγματικής αγοράς, αλλά και σε πολιτικές και οικονομικές εντάσεις σε σχέση με το μέλλον της χώρας.

 

Εκλογική τρομοκρατία

 

«Θα εμποδίσω αυτούς που σπεκουλάρουν με τις αποταμιεύσεις του κόσμου», κατήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών και κεντροαριστερός υποψήφιος Μάσα, υποστηρίζοντας ότι μια φούχτα σπεκουλαδόροι στην αγορά ξένου συναλλάγματος ελέγχουν τις μεγάλες συναλλαγές σε ξένο νόμισμα. «Προτιμώ να χάσω τις εκλογές, αλλά να στείλω στην φυλακή αυτούς που παίζουν με τις αποταμιεύσεις των Αργεντινών. Θα υπερασπιστώ το σύστημα Υγείας, τη δημόσια και δωρεάν Παιδεία», συμπλήρωσε ο Μάσα, ενώ οι αρχές είχαν πραγματοποιήσει τις πρώτες έξι συλλήψεις για κερδοσκοπία στις αγορές. Ο Φερνάντες προχώρησε στη μήνυση κατά του Μιλέι και των συνεργατών του χωρίς να έχει ενημερώσει τον υπουργό οικονομικών και υποψήφιο Μάσα. Στις αντιδράσεις και την οργή των συνδικάτων και κυρίως της CGT εναντίον του Μιλέι προστέθηκε και ο Σύλλογος Τραπεζών που τον κατάγγειλε για «ανεύθυνη εκλογική τρομοκρατία»

Αρνητική εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Μιλέι υπερασπίστηκε σθεναρά την επίθεσή του εναντίον του πέσο και επιτέθηκε σε όσους του έκαναν μηνύσεις, δίνοντας συνέντευξη Τύπου μέσα στη χρηματιστηριακή εταιρεία του υποψήφιού του για κυβερνήτη του Μπουένος Άιρες, που έχει επίσης μηνυθεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Μιλέι επανέλαβε μάλιστα ότι το «πέσο είναι ένα σκατό» και ότι αυτός θα αλλάξει την κατάσταση όταν εκλεγεί πρόεδρος. Την ίδια στιγμή ένας από τους πιο γνωστούς τραπεζίτες της χώρας, και από το πλέον στενό περιβάλλον των υποψηφίων του Μιλέι, συναντήθηκε με αξιωματούχους του ΔΝΤ στην Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Μαρακές του Μαρόκου, για να συζητήσει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τις διευκολύνσεις που θα μπορούσε να προσφέρει το ΔΝΤ κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου από τον Φερνάντες στον Μιλέι.

Ο οικονομολόγος, συγγραφέας, ραδιοφωνικός παραγωγός, δημοσιογράφος και λαϊκιστής πολιτικός Μιλέι, που υποστηρίζει τη δολαριοποίηση της οικονομίας και την κατάργηση «το ταχύτερο δυνατόν» της Κεντρικής Τράπεζας, σχεδιάζει να καταργήσει επίσης το υπουργείο Γυναίκας και τις εκτρώσεις, τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία, υποστηρίζει την ελεύθερη οπλοκατοχή και αρνείται την κλιματική αλλαγή και την τρομοκρατία της χούντας της Αργεντινής. Ο Μιλέι δηλώνει ότι δεν θα κάνει καμιά συμφωνία με τις «κομμουνιστικές» Ρωσία, Κίνα και ασφαλώς τη Βραζιλία του Λούλα Ντα Σίλβα, που προωθεί μεταξύ άλλων την αποδολαριοποίηση των οικονομιών της Λατινικής Αμερικής και διευκόλυνε την είσοδο της Αργεντινής στην ομάδα των BRICS. Ταυτισμένος με την πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ, ο Μιλέι έχει δηλώσει ότι θα μεταφέρει στην Ιερουσαλήμ από το Τελ Αβίδ την πρεσβεία της χώρας του στο Ισραήλ, ενώ έχει χαρακτήρισε «εκπρόσωπο του Κακού» τον Πάπα Φραγκίσκο, γιατί «προωθεί τον κομμουνισμό σε αντίθεση με τις ιερές γραφές».

 

Ο παράγοντας της οικονομίας

 

Ο ακροδεξιός υποψήφιος προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις αστοχίες της κυβέρνησης Φερνάντες και την εκτίναξη του πληθωρισμού κατά 12,7% σε μηνιαία βάση τον Σεπτέμβριο και κατά 138,3% σε ετήσια βάση ή κατά 103,2% το πρώτο 9μηνο, που αποτελεί βασικό λόγο της διολίσθησης της ισοτιμίας του πέσο. Διολίσθηση που επιταχύνθηκε από τις υποχρεωτικές προκαταρκτικές εκλογές Paso τον Αύγουστο, που έδωσαν τη νίκη στον Μιλέι. Τον Σεπτέμβριο τα είδη ένδυσης και υπόδησης εκτινάχθηκαν κατά 15,7% σε μηνιαία βάση, το κόστος αναψυχής και πολιτισμού κατά 15,1%, τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά κατά 14,3%. Η τιμή της μπανάνας αυξήθηκε σε μηνιαία βάση κατά 46,2%, του άσπρου ρυζιού κατά 26,4%, του βούτυρου κατά 23,6%, του ψιλού αλατιού κατά 21,2%, των αυγών κατά 18,7%, του ζαμπόν κατά 18,4%, του κοτόπουλου κατά 18,2%.

Ο Μιλέι υποστηρίζει ότι θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές από τον πρώτο γύρο, ενώ όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα υπάρξει ένας δεύτερος γύρος στις 10 Δεκεμβρίου. Στις δημοσκοπήσεις πάντως μόνο η Alter Intel δίνει στον πρώτο γύρο προβάδισμα στον Σέρχιο Μάσα με 30,6% και +3% από τις υποχρεωτικές προκριματικές εκλογές Paso, και μια απότομη πτώση τόσο στον Μιλέι, με 25,2% και -4% από τις Paso, όσο και στη δεξιά πρώην υπουργό Ασφαλείας, Πατρίσια Μπούλριχ, επί Μαουρίσιο Μάκρι, με 25%, ενώ αντίθετα εκτινάχθηκε στο 11,8%, με +7% από τις Paso ο κεντροαριστερός Χουάν Στσιαρέτι. Η Μύριαμ Μπρέγκμαν του Μετώπου της Αριστεράς και των Εργαζομένων, που προτείνει τη μείωση του ωραρίου εργασίας στις 6 ώρες, παραμένει στο 3,9%. Στον δεύτερο γύρο, όμως, ο Μάσα θα χάσει από οποιοδήποτε από τους αντιπάλους του από τα δεξιά, τον Μιλέι ή την Μπούλριχ, που απείλησε να εισβάλει με τον στρατό στην πόλη Ροζάριο για να ελέγξει τη διακίνηση ναρκωτικών.

 

Πρόσφατα άρθρα ( Λατινική Αμερική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet