Η κυβέρνηση της ΝΔ κατάφερε να γυρίσει το χρόνο πίσω. Σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές πολιτεύεται σαν να βρέθηκε η χώρα, ξαφνικά, στη δεκαετία του 1950. Υποψήφιοι δήμαρχοι τάζουν διορισμούς, δρόμοι και σοκάκια ασφαλτοστρώνονται σε μια μέρα, πλατείες εγκαινιάζονται με τυμπανοκρουσίες.

Τα ΜΜΕ και αυτά σε διατεταγμένη υπηρεσία, διαστρεβλώνουν την αλήθεια. Τρανταχτό παράδειγμα η Θεσσαλία. Ο δήμαρχος Λάρισας φορτώθηκε όλες τις ευθύνες της περιφέρειας Θεσσαλίας για τα έργα που δεν έγιναν στην Καρδίτσα! Αποτέλεσμα να χάσει από τον πρώτο γύρο αλλά να διασωθεί, προσωρινά,  ο κατά αρμοδιότητα υπεύθυνος, ο περιφερειάρχης.

Όπου, τα πράγματα ήταν δύσκολα επιστρατεύτηκαν τα «βαριά χαρτιά». Ο πρωθυπουργός βρέθηκε στην Κορινθία να επιβλέψει τις ζημιές από τον «Daniel» και να δηλώσει στήριξη της υποψηφιότητας Πτωχού. Ο κ. Γεωργιάδης από το Άργος έθετε το δίλημμα « ή αυτά τα τέσσερα χρόνια η Πελοπόννησος θα έχει άνθρωπο που θα μπορεί να κάνει απορρόφηση να γίνουν τα έργα ή θα χάσει η Πελοπόννησος την ευκαιρία». Παρά το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι δεν τσίμπησαν και έστειλαν την εκλογή στο δεύτερο γύρο, ο εν λόγω υπουργός έκανε αντίστοιχες δηλώσεις που αφορούν την εκλογή δημάρχου στο δήμο Χαλανδρίου.

 «Δεν είναι δυνατόν ο Δήμος Χαλανδρίου να κυβερνάται από την Ανταρσύα δια του κ. Ρούσσου. Όχι για λόγους ιδεολογικούς μόνον αλλά καθαρά για το καλό του Δήμου. Ο Δήμος αυτός θα χάσει όλες τις ευκαιρίες του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης εάν για τα επόμενα 5 χρόνια μείνει με αυτόν τον Δήμαρχο», μας είπε.

Τη «δόξα» Γεωργιάδη ζήλεψε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σε δελτίο τύπου του υπουργείου στις 11/10 για τις αποζημιώσεις από τις καταστροφές στη Θεσσαλία καταλήγει: «Δεδομένων των εκλογών της Κυριακής, το αποτέλεσμα της κάλπης είναι ευνόητο ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ταχύτητα και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που μόλις εξαγγείλαμε».

Η σειρά ευθέων και ωμών εκβιασμών προς τους πολίτες δήμων και περιφερειών, δεν είναι μεμονωμένα φαινόμενα. Είναι ο πυρήνας της πολιτικής της δεξιάς του ΄50 και του ΄60, ο οποίος επανέρχεται στην πολιτική σκηνή από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μια κυβέρνηση που προσπαθεί να μετατρέψει την αυτοδιοίκηση σε «μακρύ χέρι» του Μαξίμου.

Στόχος, όπως γλαφυρά είπαν οι υπουργοί, ο έλεγχος των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων. Ελπίζουμε οι πολίτες να τους γυρίσουν την πλάτη, όπως τη γύρισαν οι εκλογείς της Ροδόπης, στους εκβιασμούς της Ντόρας Μπακογιάννη.

 

Φάνης Κουρεμπές Ο Φάνης Κουρεμπές είναι γεωπόνος και μέλος του ΔΣ ΓΕΩΤΕΕ Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet