Το 1967, τα πανεπιστήμια του Παρισιού βρίσκονται σε αναβρασμό. Ο Ζαν Λικ Γκοντάρ, στην εποχή της έντονης πολιτικοποίησής του, αφουγκράζεται το εξεγερσιακό κλίμα και γυρίζει την ταινία «Η Κινέζα» (La Chinoise), στην οποία ουσιαστικά περιλαμβάνει όσα και ο ίδιος πιστεύει έχοντας προσεγγίσει τις ιδέες του Μάο Τσε Τουνγκ. Ο αφηγηματικός ιστός -εάν μπορούμε να τον χαρακτηρίσουμε έτσι- επάνω στον οποίο βασίζεται η ταινία, είναι η συμβίωση τεσσάρων φοιτητών, της Βερονίκ, του Γκιγιόμ, του Ανρί και του Κιριλόβ, οι οποίοι αναπτύσσουν εν είδει επαναστατικής μπροσούρας τις ιδέες τους. Διαβάζουν το Κόκκινο Βιβλίο του Μάο, αναφέρονται στην Πολιτιστική Επανάσταση στην Κίνα, καταγγέλλουν τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, κατηγορούν τις ΗΠΑ για τον πόλεμο στο Βιετνάμ, ασκούν έντονη κριτική στη ρεβιζιονιστική πολιτική της ΕΣΣΔ, κατηγορούν την πολιτική της γαλλικής άρχουσας τάξης, της γαλλικής κυβέρνησης και του γαλλικού Κ.Κ., ονειρεύονται μια κοινωνία ελεύθερη με ισότητα και δικαιοσύνη. Μια σειρά από τσιτάτα και αναφορές στις ιδέες του Μάο και προβληματισμοί επάνω στην ένοπλη δράση και την επαναστατική βία!
Η συγκεκριμένη ταινία του Γκοντάρ αποτυπώνει επακριβώς το κλίμα της εποχής τόσο σε πολιτικό όσο και καλλιτεχνικό επίπεδο. Οι πολιτικές και καλλιτεχνικές αναζητήσεις, η αμφισβήτηση της κλασικής κινηματογραφικής φόρμας που βαδίζει χέρι-χέρι με την κοινωνική αμφισβήτηση. «Η Κινέζα» θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές αλλά και τις πιο χαρακτηριστικές ταινίες του γάλλου δημιουργού. Όπως έχει γράψει ο Γιάννης Μπακογιαννόπουλος, «πρόκειται για ένα καλειδοσκόπιο εικόνων και ιδεών, ένα κοκτέιλ Μολότοφ που επιτίθεται στις συνήθειές μας ως θεατών και μας καλεί να μπούμε στο παιχνίδι πιο ενεργητικά». Κι αυτό το τελευταίο, δηλαδή η συμμετοχή, είναι ό,τι επεδίωκε ο Γκοντάρ. Άλλωστε να μην ξεχνάμε πως «Η Κινέζα» μοιάζει σαν να κυοφορεί τα γεγονότα που ακολούθησαν τον επόμενο χρόνο, δηλαδή την εξέγερση του Μάη του 1968.
Το σινεμά του Γκοντάρ είναι ορμητικό σαν χείμαρρος και καταιγιστικό σαν ξαφνική φουρτούνα. Σφυροκοπάει ανελέητα τον νου και καλεί τον θεατή στη δράση. Φυσικά το σινεμά δεν αλλάζει τον κόσμο αλλά τουλάχιστον ανανεώνει τα όνειρα.
Προβάλλονται επίσης
«Στο γραφείο των καθηγητών» (Das lehrerzimmer) του Ιλκέρ Τσάτακ: Η Κλάρα Νόβακ είναι μια νεαρή, ευσυνείδητη δασκάλα σε δημοτικό σχολείο. Όταν σημειώνεται μια σειρά κλοπών στο σχολείο, ανάμεσα στους μαθητές, η Κλάρα θα διαφωνήσει με τον τρόπο που οι συνάδελφοί της χειρίστηκαν το θέμα. Έτσι θα αποφασίσει να διερευνήσει μόνη της την υπόθεση, όμως αυτό θα δημιουργήσει μια σειρά από αναπάντεχα γεγονότα και θα διαταραχθούν περισσότερο οι ήδη τεταμένες σχέσεις ενδοσχολικές σχέσεις.
Βραβείο καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, γυναικείας ερμηνείας για την Λεόνι Μπένες, σεναρίου και μοντάζ στα εθνικά βραβεία της Γερμανίας. Υποψήφια για βραβείο κοινού Lux του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Επίσημη πρόταση της Γερμανίας για το Διεθνές Όσκαρ.
«Paw Patrol: Η σούπερ ταινία» (PAW Patrol: The mighty movie) του Κάλ Μπράνκερ: Όταν ένας μαγικός μετεωρίτης πέφτει στην Πόλη της Περιπέτειας, τα κουτάβια του Paw Patrol αποκτούν υπερδυνάμεις, μεταμορφώνοντάς τα σε Υπερκουτάβια! Για τη Σκάι, το νεαρότερο μέλος της ομάδας, οι νέες δυνάμεις που αποκτά ήταν όνειρο ζωής. Αλλά τα πράγματα χειροτερεύουν όταν ο μεγαλύτερος αντίπαλος των κουταβιών, ο δήμαρχος Χάμντινγκερ, το σκάει από τη φυλακή και συνεργάζεται με μια τρελή επιστήμονα για να κλέψει τις υπερδυνάμεις και για τους δύο κακούς. Με τη μοίρα της Πόλης της Περιπέτειας να κρέμεται από μία κλωστή, τα Υπερκουτάβια πρέπει να σταματήσουν τους κακούς προτού να είναι πολύ αργά, και η Σκάι θα μάθει ότι ακόμα και το πιο μικρό κουτάβι μπορεί να κάνει τη μεγαλύτερη διαφορά.