Οι προοδευτικές λύσεις είναι δυνατές και αναγκαίες, λέει στην «Εποχή» ο Αλεξάντερ Ενιλινέ συμπρόεδρος του Εργατικού Κόμματος Ελβετίας, με αφορμή τις αυριανές εκλογές στην Ελβετία. Συγχρόνως, αναφέρεται στο πρόγραμμα του Εργατικού Κόμματος Ελβετίας, στην πολιτική της ελβετικής κυβέρνησης, και στους αγώνες της επόμενης ημέρας.

 

 

 

Πώς βλέπεις τη συμμετοχή σας στις εκλογές της Κυριακής; 

Το σημερινό πολιτικό πλαίσιο είναι, θα το παραδεχτούμε, δύσκολο για την Αριστερά. Η παλιά αστική Ελβετία εξακολουθεί να επωφελείται από μια πραγματική σταθερότητα, που έχει ως πολιτική μετάφραση στις μέρες μας μια αντιδραστική πολιτική ατζέντα η οποία επιδεινώνεται μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία: φόβος αλλαγής και απώλειας της σταθερότητας, σχεδόν ανύπαρκτη οικολογική αλλαγή, παράλογη δεξιά προπαγάνδα που εξομοιώνει την πολιτική ανυπακοή για τον οικολογικό αγώνα με την «οικοτρομοκρατία», άνοδος του μιλιταρισμού και της ΝΑΤΟϊκής προπαγάνδας, αύξηση της ξενοφοβίας και των ακροδεξιών ψεμάτων για τους πρόσφυγες. Όλη αυτή η αντιδραστική προπαγάνδα πιθανότατα θα οδηγήσει σε μια νέα νίκη του ακροδεξιού Ελβετικού Λαϊκού Κόμματος, που υιοθετεί όλο και περισσότερες σχεδόν φασιστικές θέσεις. Αυτό σημαίνει ότι στην Ελβετία δεν είναι όλα καλά και ότι χρειάζονται αριστερές πολιτικές απαντήσεις. Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι ζουν κοντά στο όριο της φτώχειας, αφού η Ελβετία είναι μια πολύ πλούσια χώρα αλλά και μια πολύ άνιση χώρα, και με τον σημερινό πληθωρισμό οι συνθήκες ζωής επιδεινώνονται για τους περισσότερους ανθρώπους. Η Ελβετία παραιτείται ντε φάκτο από την ουδετερότητά της για να υποταχθεί στις ΗΠΑ, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Το ελβετικό κράτος γίνεται όλο και πιο αυταρχικό και η καταστολή των κοινωνικών κινημάτων επιδεινώνεται. Αυτή η δύσκολη κατάσταση θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντιδραστικές αντιδράσεις, αλλά εξαρτάται από τον αγώνα μας να πείσουμε τους ανθρώπους ότι οι προοδευτικές λύσεις είναι δυνατές και αναγκαίες.

 

Τι προσπαθείτε να εκφράσετε σε αυτές τις εκλογές;

Θέλουμε να εκφράσουμε τις φωνές, τις πραγματικές ανάγκες και τις φιλοδοξίες της εργατικής τάξης, των απλών ανθρώπων, γιατί στο κοινοβούλιο ακούμε φωνές μόνο για τα συμφέροντα της αστικής τάξης ή στην καλύτερη περίπτωση της μεσαίας τάξης. Οι επιχειρηματίες και οι δικηγόροι υπερεκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο, ενώ δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου εργαζόμενοι. Σε αντίθεση με το Σοσιαλιστικό Κόμμα και τους Πράσινους εμείς θέλουμε να εκφράσουμε μια ισχυρή ταξική θέση, μια θέση ταξικής πάλης για και από την εργατική τάξη, αντί για οπορτουνιστικούς συμβιβασμούς με τα δεξιά κόμματα. Προσπαθούμε επίσης να διαδώσουμε το μήνυμά μας για την ανάγκη ριζικών μετασχηματισμών της σημερινής κοινωνίας, και το σύνθημα της εκλογικής μας πλατφόρμας είναι «ο κόσμος χρειάζεται μια ριζική αλλαγή». Το κόμμα μας ιδρύθηκε το 1944 από μέλη του πρώην Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελβετίας, της αριστερής πτέρυγας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, και πολλούς συντρόφους που εντάχθηκαν σε ένα πολιτικό κόμμα για πρώτη φορά με την πεποίθηση ότι ο καπιταλισμός δεν είναι το τέλος της ανθρώπινης ιστορίας, ότι αυτή η κοινωνική οργάνωση είναι θεμελιωδώς άδικη και θυσιάζει τα συμφέροντα των πολλών για πολύ λίγους. Και ότι μπορεί και πρέπει να αντικατασταθεί από μια καλύτερη μορφή κοινωνικής οργάνωσης, δηλαδή τον σοσιαλισμό. Αυτή η πεποίθησή μας εξακολουθεί και σήμερα.

 

Πώς αποτυπώνεται αυτό στον πολιτικό σας σχεδιασμό;

Είναι μια πεποίθηση που συναντά μια πραγματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επειδή η κλιματική αλλαγή είναι μια δραματική πραγματικότητα: κάθε χρόνο βλέπουμε τον πλανήτη μας να γίνεται λιγότερο βιώσιμος για εμάς. Αλλά αυτό που κάνει η αστική ελβετική κυβέρνηση είναι γελοία ανεπαρκές, με τις συχνά ψευδο-αλλαγές που γίνονται για να συνεχίσει τη δουλειά της ως συνήθως. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να περιμένουμε κάτι περισσότερο από αυτούς, γιατί ο καπιταλισμός δεν μπορεί να είναι πράσινος, πόσο μάλλον να είναι κοινωνικά δίκαιος. Έτσι, θυσιάζουν το μέλλον μας για τα σημερινά τους κέρδη. Μέχρι πότε μπορεί να συνεχιστεί η σημερινή κοινωνία; Δέκα χρόνια; Είκοσι ίσως; Αλλά μετά από αυτό, αν δεν υπάρξουν αλλαγές, θα μπορούσε να είναι μια δραματική κατάρρευση. Αν δεν είμαστε σε θέση να το σταματήσουμε γρήγορα, να ανατρέψουμε τη εξουσία τους και να αντικαταστήσουμε τον καπιταλισμό από τον σοσιαλισμό, θα μπορούσε να είναι ένα τέλος του ανθρώπινου πολιτισμού. Για κάθε χρόνο που χάνεται οι συνθήκες υπό τις οποίες θα μπορούσε ακόμα να οικοδομηθεί μια νέα κοινωνία θα είναι χειρότερες. Ελπίζουμε να ακουστεί αυτή η αναγκαιότητα των ριζικών αλλαγών, ίσως όχι  σε αυτές τις εκλογές, αλλά σε ένα όχι πολύ μακρινό μέλλον, γιατί διαφορετικά θα είναι πολύ αργά.

 

Ποια είναι τα κύρια σημεία του προγράμματός σας;

Είναι τα δικαιώματα των εργαζομένων και η κοινωνική δικαιοσύνη. Είμαστε σθεναρά αντίθετοι στην κοινωνική διάλυση και υποστηρίζουμε μια πιο δίκαιη κατανομή του πλούτου μέσω μιας πιο προοδευτικής φορολογίας, ενός δημόσιου και κοινωνικά δίκαιου συστήματος ασφάλισης υγείας αντί των σημερινών ιδιωτικών ασφαλίσεων, ενός συνταξιοδοτικού συστήματος που να δίνει αξιοπρεπή σύνταξη για όλους τους συνταξιούχους και όχι το σημερινό σύστημα που είναι κατά το ήμισυ ιδιωτικό, και την ενίσχυση των κοινωνικών ασφαλίσεων. Επίσης, μια πιο προοδευτική και ισχυρή νομοθεσία για την εργασία αντί για το σημερινό φιλελεύθερο πλαίσιο που είναι ωφέλιμο μόνο για την αστική τάξη, περισσότερες επενδύσεις στις δημόσιες υπηρεσίες, και μια γρήγορη οικολογική μετάβαση που θα γίνει δυνατή από ισχυρές δημόσιες πολιτικές, αντί να βασιζόμαστε στην αγορά και τον αποκαλούμενο «πράσινο καπιταλισμό», που είναι μια αντίφαση. Όμως όλα αυτά τα μέτρα δεν είναι μόνο το πρόγραμμά μας για τη σημερινή κοινωνία, αλλά θα μπορούσαν να είναι βήματα για την καταστροφή της αστικής ηγεμονίας και για την επίτευξη της ανατροπής του καπιταλισμού και της οικοδόμησης του σοσιαλισμού, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνουν πραγματικές αλλαγές για τον λαό.

 

Τι λέτε για την σχέση της Ελβετίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Λαμβάνοντας υπόψη τις σχέσεις με την Ε. Ε. είμαστε κάθετα αντίθετοι σε οποιαδήποτε «θεσμική συμφωνία», που σημαίνει, σε διπλωματική γλώσσα, μια συμφωνία μονομερούς προσαρμογής της Ελβετίας στη νομοθεσία της Ε. Ε. Αναλύουμε την Ε.Ε. ως ένα θεμελιωδώς αντιδημοκρατικό και νεοφιλελεύθερο οικοδόμημα, σκοπός του οποίου είναι να επιβάλει μια νεοφιλελεύθερη ατζέντα και μια ελεύθερη αγορά, που είναι ασυμβίβαστη με οποιαδήποτε κοινωνική δικαιοσύνη και πάνω από όλα με την οικοδόμηση μιας άλλης κοινωνίας. Τασσόμαστε υπέρ πιο περιορισμένων συμφωνιών με την Ε. Ε. που θα βασίζονται περισσότερο στη συνεργασία και λιγότερο στην αγορά.

 

Ποιος είναι ο εκλογικός σας στόχος;

Θέλουμε να διατηρήσουμε τη θέση που έχουμε στο Εθνικό Συμβούλιο (σημ: είναι η κάτω βουλή του κοινοβουλίου) και να κερδίσουμε μερικές ακόμη. Είναι δύσκολο να πούμε αν θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος, αλλά δεν περιμένουμε τόσα πολλά από αυτές καθαυτές τις εκλογές. Είναι σαφές ότι, σε κάθε σενάριο, η πλειοψηφία στο κοινοβούλιο θα παραμείνει λίγο πολύ η ίδια, και ότι η σημερινή αντιδραστική πολιτική δεν θα αλλάξει. Εκτός από τα ίδια τα εκλογικά αποτελέσματα, θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε την προεκλογική εκστρατεία και την παρουσία μας στα ΜΜΕ για να διαδώσουμε το μήνυμά μας και να συμβάλουμε στην ανοικοδόμηση του κόμματός μας ως μιας ισχυρής οργάνωσης σε εθνικό επίπεδο, πάνω στις αρχές του μαρξισμού-λενινισμού που εφαρμόζονται δημιουργικά και επιστημονικά αναζητώντας απαντήσεις στα σημερινά προβλήματα, γιατί η Ελβετία χρειάζεται ένα επαναστατικό κόμμα που μπορεί να φέρει τις ριζικές αλλαγές που σήμερα γίνονται ζήτημα έκτακτης ανάγκης.

 

Ποια είναι η κριτική που κάνετε στην δεξιά πλειοψηφία του ελβετικού κοινοβουλίου;

Δεν απαντά καθόλου στις ανάγκες του λαού. Το αντίθετο μάλιστα, υποστηρίζει μόνο τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Παρά το σημερινό υψηλό επίπεδο του πληθωρισμού δεν κάνουν τίποτα ενάντια στην γρήγορη υποβάθμιση των συνθηκών ζωής των πολιτών. Αντίθετα, συνεχίζουν την αντιδραστική ατζέντα της κοινωνικής διάλυσης, των περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες, και της μείωσης των φόρων για τους πλούσιους και τις μεγάλες εταιρείες. Επικρίνουμε επίσης την αδικαιολόγητη αύξηση των στρατιωτικών εκτάσεων, την ντε φάκτο υποταγή στις ΗΠΑ και τους στενότερους δεσμούς με το ΝΑΤΟ. Αντί για αυτό, υποστηρίζουμε τουλάχιστον τον αυστηρό σεβασμό της ελβετικής ουδετερότητας, αλλά στόχος μας είναι μια πραγματικά διεθνιστική πολιτική βασισμένη στις αξίες της ειρήνης και της συνεργασίας μεταξύ των λαών.                                                  

 

Σημ: Το Εργατικό Κόμμα Ελβετίας είναι μέλος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς

 

 

Πρόσφατα άρθρα ( Ευρώπη )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet