Να υποδείξει, πάλι, τη «σωστή πλευρά της ιστορίας» επιχειρεί η ελληνική κυβέρνηση, που θέλει να αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας στη Μέση Ανατολή και γι’ αυτό έχει προβεί σε σειρά κινήσεων με αποκορύφωμα τη συμμετοχή του σε διεθνή διάσκεψη που έχει καλέσει ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Από όποιο δημόσιο βήμα βρέθηκε ο πρωθυπουργός παρουσίασε (ή αποσιώπησε) τα γεγονότα, ώστε να σταθεί άκριτα στο πλευρό του Ισραήλ, τη στιγμή που έχει ισοπεδώσει ένα νοσοκομείο, γεγονός που αποτελεί έγκλημα πολέμου καθώς παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Ενώ ο ΟΗΕ ανακοινώνει την έναρξη ανεξάρτητης έρευνας, ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή απευθύνεται στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την επιδρομή, ενώ 2,3 εκατ. εγκλωβισμένοι πολίτες δέχονται ανηλεείς επιθέσεις από το κράτος του Ισραήλ στο όνομα της εκδίκησης για την πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς, πολλοί ηγέτες του κόσμου επιλέγουν να είναι εκείνοι που θα ερμηνεύσουν τα γεγονότα κατά το δοκούν, ανάμεσά τους ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος αποφάσισε να συνδέσει τους δύο ενεργούς πολέμους (σε Ουκρανία και σε Παλαιστίνη) και να ανακοινώσει «με κατεπείγουσα διαδικασία» χρηματοδότηση του Ισραήλ (!) και της Ουκρανίας, «σημαντικών εταίρων μας», καθώς «Χαμάς και Πούτιν θέλουν να αφανίσουν εντελώς μια γειτονική δημοκρατία».

 

Στο όνομα της σταθερότητας

 

Ο έλληνας πρωθυπουργός, πιστός στις συμμαχίες του, χαρακτήρισε –χωρίς να την κατονομάσει- την επίθεση στο νοσοκομείο ως «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα» (συνέντευξη Ν. Χατζηνικολάου), ανακοίνωσε πως το αναπόφευκτο προσφυγικό ρεύμα θα βρει σύνορα κλειστά [«είναι επιβεβλημένο, σε αυτές τις συνθήκες, να ενισχύσουμε την εσωτερική ασφάλεια της ΕΕ. Προφανώς η Ελλάδα, ως εξωτερικό σύνορο της ευρωπαϊκής μας οικογένειας, έχει μια πρόσθετη υποχρέωση να επιμείνει στην αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική φύλαξης των εξωτερικών μας συνόρων, κάτι το οποίο θα κάνουμε χωρίς συμβιβασμούς και χωρίς υποχωρήσεις» (υπουργικό συμβούλιο)], ενώ τάχθηκε υπέρ της συνέχισης του καθεστώτος φυλάκισης της Παλαιστίνης αναζητώντας διόδους ανθρωπιστικής βοήθειας από την Αίγυπτο προς την Παλαιστίνη και όχι το αντίθετο (συνάντηση με την πρόεδρο της Δημοκρατίας). Όλα αυτά προκειμένου να μπορεί να αυτοπροσδιορίζει την Ελλάδα ως «πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή» και επομένως να εμφανίζει ένα διεθνές πρόσωπο στο εσωτερικό: «Η Ελλάδα έχει λόγο στη Μέση Ανατολή» δήλωσε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο, εμπλέκοντας τη χώρα σε μία ακόμα εμπόλεμη ζώνη, που παίρνει χαρακτηριστικά εθνοκάθαρσης για τους Παλαιστίνιους και παίρνοντας σαφή και άκριτη θέση στο πλευρό του Ισραήλ… για μια θέση στον Ήλιο. Δυστυχώς, και ο ΣΥΡΙΖΑ σαν τον Ίκαρο ακολουθεί τον ήλιο, παίρνοντας θέση ίσων αποστάσεων, παίρνοντας αποστάσεις από τις συγκεντρώσεις αλληλεγγύης και καθυστερώντας εγκληματικά να βρεθεί στην πραγματικά σωστή πλευρά της ιστορίας.

 

Το άσπρο-μαύρο

 

Όσο κινείται ο έλληνας πρωθυπουργός σε τροχιά διεθνούς σταθερότητας ενώ συναινεί ακόμα και στην επιβολή οικονομικής ασφυξίας από πλευράς ΕΕ προς την Παλαιστίνη, τόσο επιχειρεί εσωτερικά να φέρει την πολιτική του σε τροχιά καθημερινότητας ώστε να φανεί ότι μπορεί να επιλύει και τις εσωτερικές κρίσεις, παρουσιάζοντας πολλές φορές το άσπρο-μαύρο:

Για την ακρίβεια είπε -στη συνέντευξη στον Ν. Χατζηνικολάου- ότι θα κάτσει ψηλά και θα αγναντεύει [«θα είμαστε από πάνω όσο χρειάζεται, να περιορίσουμε στο βαθμό που μπορούμε τέτοια φαινόμενα αισχροκέρδειας και να αφήσουμε την αγορά να λειτουργήσει όσο καλύτερα μπορεί»]· για την εκτόξευση της τιμής του λαδιού ότι στηρίζει τον παραγωγό που θα εισπράξει περισσότερα –ξεχνώντας τους μεσάζοντες– σε βάρος των καταναλωτών [«επειδή η Ελλάδα εξάγει λάδι, αυτό που είναι πρόβλημα για τον καταναλωτή είναι όφελος για τον παραγωγό»]· για την ενεργειακή κρίση ότι με τη βοήθεια του Θεού θα τη γλιτώσουμε [«ελπίζω να μην χρειαστεί να ανατρέξουμε στις δημοσιονομικές εφεδρείες για να διαχειριστούμε μια τέτοια ενεργειακή κρίση»]· για την πληθωριστική κρίση ότι όταν αυτή αποκλιμακωθεί θα μείνουν πίσω μισθοί –μάλλον- ευμάρειας [«κάποια στιγμή ο πληθωρισμός θα πέσει και οι μισθοί θα παραμείνουν υψηλοί –όχι υψηλοί, γιατί δεν είναι ακόμα υψηλοί- θα παραμείνουν υψηλότεροι από αυτό που ήταν»]. Προσπαθεί έτσι –με δηλώσεις που δεν βρίσκουν ποτέ τον δημοσιογραφικό αντίλογο τη στιγμή που τα στοιχεία βρίθουν και πιστοποιούν την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που υποδεικνύει ο πρωθυπουργός, την κατηφόρα αντί της ανόδου- να εστιάσει στην «κάλπη της καθημερινότητας», όπως ο ίδιος την χαρακτήρισε, δείχνοντας ότι επί τέσσερα χρόνια θα ασκεί μια προεκλογική πολιτική, των «θα» και των «μπορούμε να». Μέχρι να ανοίξει η κάλπη των ευρωεκλογών, την οποία ακολουθώντας την τακτική των αυτοδιοικητικών θα προσπαθήσει να τη φέρει πάλι στα μέτρα του.

 

Πιο πολύ πρόεδρος της ΝΔ παρά πρωθυπουργός

 

Αυτό που πέτυχε, ωστόσο, την πρώτη Κυριακή των εκλογών ήταν που οδήγησε στην αποτυχία του δεύτερου γύρου. Η υπερπολιτικοποίηση των εκλογών, με το στόχο του 13+3, σε έναν εκλογικό νόμο που η ΝΔ έφερε στα μέτρα της για να υπηρετήσει το σκοπό της, ο «πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων», όπως είχε αυτοχαρακτηριστεί μετά τη νίκη των εθνικών εκλογών, κατάφερε να προκαλέσει ρήγμα στα του οίκου του, άγοντας και φέροντας περισσότερο ως πρόεδρος της ΝΔ παρά ως πρωθυπουργός. Επιτέθηκε προεκλογικά σε αιρετούς, επιχείρησε την πόλωση (πρώτος ο πρωθυπουργός τράβηξε τη γραμμή των εκβιασμών σε περίπτωση που η κάλπη δεν ορίσει τους εκλεκτούς του και ακολούθησαν –πιο ακραία- οι Γεωργιάδης και Αυγενάκης) και απέτυχε. Ο δεύτερος γύρος ήταν ανατρεπτικός. Έχασε όλες σχεδόν τις εκλογικές μάχες. Και τώρα προσπαθεί όπου εκλέχτηκε «αντάρτης» να τον βάλει πάλι κάτω από τις φτερούγες του [«η τελική εικόνα παραμένει μια εικόνα όπου 12 στους 13 περιφερειάρχες προέρχονται από το χώρο της ΝΔ και η αντιπολίτευση κατάφερε, σε πολύ ειδικές συνθήκες, να κερδίσει μόνο μία περιφέρεια»] και να αποσιωπήσει ότι το +3 χάθηκε σε δύο Δήμους. Ο ίδιος που επέδειξε αλαζονεία, τραβά το αυτί στους υπουργούς του και τους καλεί να «βουτάνε πρώτα στο μυαλό και μετά να μιλάνε» (υπουργικό συμβούλιο) και να δείξουν «σεμνότητα και μετριοπάθεια» (συνέντευξη στον Ν. Χατζηνικολάου). Επιχειρεί έτσι να βγει αλώβητος από την αρένα που ο ίδιος έστησε, την ίδια στιγμή που ενώ δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι θα συνεργαστεί με τους εκλεγμένους (από τη στιγμή που χρειάζεται διευκρίνιση ότι θα τηρήσει τις υποχρεώσεις που φέρει ο ρόλος του πρωθυπουργού, μπορούμε να καταλάβουμε το πλήγμα που επέφερε ξανά στους θεσμούς της δημοκρατίας) σπεύδει στον Ν. Χατζηνικολάου να θυμίσει ότι οι μεγάλες παρεμβάσεις στην πρωτεύουσα (μετρό στα Εξάρχεια, γήπεδο Παναθηναϊκού, κάμερες παντού) που ήταν κεντρικές στο προεκλογικό πρόγραμμα του Κ. Μπακογιάννη θα εφαρμοστούν από την κυβέρνηση καθώς είναι «κεντρικές επιλογές, δεν είναι υπό την αίρεση της νέας δημοτικής αρχής». Ομοίως, σπεύδει να συναντηθεί με τον νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη Θεσσαλίας, ο οποίος άλλωστε αναλαμβάνει καθήκοντα από 1/1/2024, για να δείξει την πρόθεση συνεργασίας (για νιοστή φορά χρειάστηκε διευκρίνιση, οποία κατάντια) τη στιγμή που εδώ και μήνες έχει πάρει από τα χέρια της Περιφέρειας όλα τα έργα αποκατάστασης.

Τις επόμενες βδομάδες θα δούμε έναν ορυμαγδό νομοσχεδίων και διεθνών κινήσεων, για να έρθει ξανά η ισορροπία από τους εσωτερικούς τριγμούς που η κυβέρνηση προκάλεσε στον εαυτό της. Χρησιμοποιεί όλα τα όπλα που έχει στη φαρέτρα της για να κρατήσει αυτή τη θέση στον ήλιο, που την κάνει να φωτίζει όσα εκείνη θέλει και να επιβάλλει σκοτάδι σε όσα δεν τη συμφέρουν. Ακόμα και αν το σκοτάδι είναι σε θεσμούς (πάγια τακτική της από την προηγούμενη τετραετία) ή σε εγκλήματα πολέμου. Αρκεί Εκείνος να βγει στο φως.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet