Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Ορέστης Ανδρεαδάκης στη συνέντευξη Τύπου.

 

 

 

Με ένα μεγάλο αφιέρωμα στο έργο του, το 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τιμά τον σκηνοθέτη Τάκη Κανελλόπουλο. Η μοναδική ποιητική, κινηματογραφική ματιά του Κανελλόπουλου ο οποίος έζησε και δημιούργησε στη Θεσσαλονίκη θα ξετυλιχθεί μέσα από τις εικόνες του σε ένα αφιέρωμα που περιλαμβάνει 9 ταινίες. Το αφιέρωμα πλαισιώνεται από μια πρωτότυπη εικαστική εγκατάσταση για το κινηματογραφικό και το συγγραφικό του έργο.

Μάλιστα το αριστούργημα του Κανελλόπουλου «Ουρανός» θα προβληθεί με όρους καθολικής προσβασιμότητας για όλους τους θεατές.

Το ίδιο θα συμβεί και με την ταινία «BIOS + Πολιτεία» του Νίκου Περάκη. Ο εμβληματικός έλληνας σκηνοθέτης, στο έργο του οποίου θα υπάρξει ένα μικρό αφιέρωμα με 4 ταινίες, θα τιμηθεί με Χρυσό Αλέξανδρο καριέρας, που θα του την απονείμει ο σημαντικός γερμανός συνάδελφός του Φόλκερ Σλέντορφ, του οποίου υπήρξε και συνεργάτης. Θα προβληθεί επίσης «Το ταμπούρλο» του Σλέντορφ στο οποίο ο Περράκης συνεργάστηκε στην παραγωγή.

Τέλος, ακόμη μία μεγάλη προσωπικότητα του ευρωπαϊκού κινηματογράφου θα τιμηθεί με Χρυσό Αλέξανδρο καριέρας. Πρόκειται για τη Μόνικα Μπελούτσι η οποία θα παρευρεθεί στης προβολή του υβριδικού φιλμ «Μαρία Κάλλας: επιστολές και αναμνήσεις» των Τομ Βολφ και Γιάννη Δημολίτσα, καθώς και στην προβολή της «Μαλένα» του Τζουζέπε Τορνατόρε.

Τη φετινή διοργάνωση θα τιμήσουν ακόμη με την παρουσία τους ο Αλεξάντερ Πέιν και ο Τζέρεμι Ποντεσούα.

Το φεστιβάλ θα ξεκινήσει στις 2 Νοεμβρίου με ταινία έναρξης τη βραβευμένη με βραβείο Σκηνοθεσίας στις Κάνες ταινία «Στη φωτιά» του Τραν Αν Χουνγκ και θα ολοκληρωθεί στις 12 Νοεμβρίου με την προβολή της ταινίας λήξης «Πεσμένα φύλλα», του αγαπημένου μας Άκι Καουρισμάκι, που απέσπασε στις Κάνες το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής.

 

Το Διεθνές Διαγωνιστικό

 

Το Διεθνές Διαγωνιστικό πρόγραμμα φιλοξενεί 11 πρώτες ή δεύτερες ταινίες νέων σκηνοθετών, ανάμεσα στις οποίες και τρεις ελληνικές. Οι ταινίες που διαγωνίζονται είναι: «Animal» της Σοφίας Εξάρχου, «Medium» της Χριστίνας Ιωακειμίδη, «Ο τελευταίος ταξιτζής» του Στέργιου Πάσχου, «Fingernails» του Χρήστου Νίκου (ΗΠΑ), «Άγγιγμα» της Κλαούντια Ροράριους (Γερμανία), «Η αίσθηση πως έχει περάσει πια η ώρα για να γίνει κάτι» της Τζοάνα Άροου (ΗΠΑ), «Ανθρωπίστρια βρικόλακας αναζητά αυτοκτονικό άτομο» της Αριάν Λουί-Σεζ (Καναδάς), «Όνειρα Γλυκά» της Ένα Σεντιγιάρεβιτς (Ολλανδία-Σουηδία-Ινδονησία-Γαλλία), «Στον φακό» του Νακάς Καλίντ (Ηνωμένο Βασίλειο), «Τα χαμένα αγόρια» του Ζενό Γκρατόν (Βέλγιο-Γαλλία), «Χάρη» του Ίλια Ποβολότσκι (Ρωσία).

Στο τμήμα Meet the neighbors διαγωνίζονται οι ταινίες: «Guest star» του Βασίλη Χριστοφιλάκη, «Φόνισσα» της Εύας Νάθενα, «Àma Gloria» της Mαρί Αματσουκελί (Γαλλία), «Μέρα της τίγρης» του Αντρέι Τανάσε (Ρουμανία-Γαλλία- Ελλάδα), «Αγόρι, δόξα τω Θεώ» του Αμτζάντ Αλ Ρασίντ (Ιορδανία-Γαλλία-Σαουδική Αραβία-Κατάρ), «Ασφυξία» της Κάταλιν Μόλντοβαϊ (Ουγγαρία), «Εκεί που φυσάει ο άνεμος» του Μάρκο Ρίγκι (Ιταλία), «Ουδέποτε υπήρξαμε μοντέρνοι» του Μάκιεϊ Χλουπάτσεκ (Τσεχία-Σλοβακία), «Ο στρατιώτης που εξαφανίστηκε» του Ντάνι Ρόζενμπεργικ (Ισραήλ), «Σημειώσεις ενός καλοκαιριού» του Ντιέγο Γιορέντε (Ισπανία), «Σχολική εκδρομή» της Ούνα Γκούνιακ (Βοσνία και Ερζεγοβίνη-Κροατία-Σερβία-Γαλλία-Νορβηγία).

Στο τμήμα >>Film Forward διαγωνίζονται οι ταινίες: «Κάμπια νύμφη πεταλούδα» του Κύρου Παπαβασιλείου (Κύπρος-Ελλάδα), «Μικρά πράγματα που πήγαν λάθος» του Χάρη Βαφειάδη, «Hello Dankness» του Soda Jerk (Αυστραλία), «Η αυγή του ανθρώπου 3» του Εντουάρντο Γουίλιαμς (Αργεντινή-Πορτογαλία-Βραζιλία-Ολλανδία-Ταϊβάν-Χονγκ Κονγκ-Σρι Λάνκα-Περού), «Βουρνταλάκ» του Αντριάν Μπο (Γαλλία), «Γάλα» της Στεφανί Κολκ (Ολλανδία), «Θυμάμαι την κάθε νύχτα» της Γιούι Κιγιοχάρα (Ιαπωνία), «Το κάμπινγκ στη λίμνη» της Ελεονόρ Σεντανιάν (Βέλγιο-Γαλλία), «Κυρίως τη νύχτα» του Βίκτορ Ιριάρτε (Ισπανία-Πορτογαλία-Γαλλία), «Όλοι οι χωματόδρομοι έχουν γεύση από αλάτι» του Ρέιβεν Τζάκσον (ΗΠΑ), «Σαμσάρα» του Λόις Πατίνιο (Ισπανία).

 

Ελληνικές ταινίες σε πρώτη προβολή

 

Εκτός από τις 7 ελληνικές ταινίες που θα προβληθούν στα διαγωνιστικά τμήματα, ακόμη 14 ταινίες εγχώριας παραγωγής θα κάνουν επίσημη πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του Φεστιβάλ. ΟΙ ταινίες αυτές είναι: «Dolls of Dresden» του Αλέξη Τσάφα, «METS» των The Callas (Λάκης και Άρης Ιωνάς), «Tranzit» του Κάρολου Ζωναρά, «ΑΛΕΥΡΙΝΟ - Το σπέρμα του σύμπαντος» του Νίκου Αλευρά, «Γυάλα» του Κωνσταντίνου Φραγκούλη, «Εξέλιξη» του Περικλή Χούρσογλου, «Επαγγελματίας υπνοβάτης» του Βασίλη Ραΐση, «Το καλοκαίρι της Κάρμεν» του Ζαχαρία Μαυροειδή, «Μινόρε» του Κωνσταντίνου Κουτσολιώτα, «Μονοκατοικία» του Ιωακείμ Μυλωνά, «Νέα ήπειρος» του Παντελή Παγουλάτου, «Πέντε σελίνια νάιλον» του Χρίστου Σιοπαχά, «Η περιπέτεια του βλέμματος» του Δημήτρη Αθανίτη, «Πολύδροσο» του Αλέξανδρου Βούλγαρη (The Boy).

Στην υποενότητα Ξεπερνώντας τα σύνορα θα προβληθούν: «Voices in Deep» του Ιάσονα Ραφτόπουλου, «Ο Ραψωδός» του Νίκολαϊ Χάμελ.

Επίσης το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και η Finos Film διοργανώνουν μια ειδική προβολή στη μνήμη της Μαίρης Χρονοπούλου. Συγκεκριμένα, θα προβληθεί μια εμβληματική ταινία του ελληνικού σινεμά, «Το παρελθόν μιας γυναίκας» του Γιάννη Δαλιανίδη που σπάνια προβάλλεται στη μικρή οθόνη.

 

Αφιέρωμα στα φαντάσματα!

 

Φαντάσματα αόρατα αλλά και ορατά, τρομακτικά αλλά και οικεία, πραγματικά αλλά και αλληγορικά θα πρωταγωνιστήσουν στο μεγάλο αφιέρωμα, το οποίο επιμελείται ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης και διεθνούς φήμης κριτικός κινηματογράφου, Ντένις Λιμ. Πιο συγκεκριμένα, το μεγάλο αφιέρωμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει:

- 33 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, διαμάντια του παγκόσμιου σινεμά. 

- Την έκθεση με τίτλο «Φαντάσματα» με έργα των Νίκου Κεσσανλή, Βλάση Κανιάρη, Σίλειας Δασκοπούλου και Ιάσονα Μολφέση και με φωτογραφικά σχόλια του Δημήτρη Τσουμπλέκα.

- Μια ειδική δίγλωσση έκδοση του Φεστιβάλ με κείμενα και αναλύσεις από θεωρητικούς του σινεμά και δημιουργούς.

Επίσης ανακαλύπτουμε τον πιο δυναμικό και πρωτοποριακό κινηματογράφο στους Ανοιχτούς Ορίζοντες, καθώς και στην ενότητα Ανοιχτοί Ορίζοντες - Another Take.

Τέλος, το Φεστιβάλ τιμά τη μνήμη του Μισέλ Δημόπουλου, με μια σειρά από πρωτοβουλίες και δράσεις:

- Μετονομάζει τον Χρυσό Αλέξανδρο του ενισχυμένου και διευρυμένου τμήματος Meet the Neighbors+ σε «Χρυσός Αλέξανδρος - Μισέλ Δημόπουλος».

- Διοργανώνει ειδική προβολή της ταινίας «Το πνεύμα του μελισσιού» του Βίκτορ Ερίθε στη μνήμη του Μισέλ Δημόπουλου.

- Αφιερώνει το τεύχος του περιοδικού «Πρώτο Πλάνο», στον ίδιο και στα κείμενά του.

 

Στράτος Κερσανίδης strakersan@gmail.com
kersanidis.wordpress.com
Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet