Στο Ηράκλειο Αττικής έχουμε την ατυχία, κάθε 1η Νοέμβρη, από το 2014 μέχρι σήμερα, να καλούν οι φασιστικές συμμορίες σε σύναξη, με το πρόσχημα του μνημόσυνου για τους δύο δολοφονημένους «πορτιέρηδες» των τότε γραφείων της Χρυσής Αυγής, επί της Λ. Ηρακλείου 420, στο Ηράκλειο Αττικής. Αντίστοιχα όμως, κάθε χρόνο, την ίδια μέρα οι αντιφασιστικές συλλογικότητες, οι τοπικοί σύλλογοι και οι άνθρωποι της γειτονιάς και της πόλης καλούν σε δυναμικές και μαζικές αντιφασιστικές συγκεντρώσεις.

Φέτος όμως, τα πράγματα είναι πιο «δύσκολα» και η απάντηση του αντιφασιστικού κινήματος, αλλά και κάθε δημοκράτη πολίτη, θα πρέπει να είναι πιο μαζική, πιο ηχηρή και πιο συντονισμένη. Κι αυτό γιατί φέτος, οι φασίστες καλούν σε πανευρωπαϊκή φασιστική φιέστα, μέσω των παρακρατικών οργανώσεων της Propatria και της Ιαχής, αλλά και με το Μέτωπο Νεολαίας της Χρυσής Αυγής, δείχνοντας έτσι πως έχουν ως στόχο την ανασυγκρότησή τους στο δρόμο, την περαιτέρω δικτύωσή τους στην Ευρώπη και τη διεκδίκηση χώρου για τη ρητορεία τους, ακόμη και μέσα στα σχολεία μας, γεγονός που είναι και το πιο επικίνδυνο.

Μέσα σε μια συνθήκη ολοένα αυξανόμενης φτωχοποίησης των λαϊκών στρωμάτων, μετατόπισης της ατζέντας όλο και πιο ακροδεξιά και μιας γενικευμένης κρίσης που οξύνεται από το 2020 και μετά, εγχώρια και διεθνώς, οι φασίστες επιδιώκουν να γίνουν ο εκφραστής της λαϊκής δυσαρέσκειας και η τάχα αντισυστημική φωνή, που είναι έτοιμη να δώσει απαντήσεις.

Τη στιγμή που οι επιθέσεις από «ομάδες» τη νύχτα στο θεατράκι της πλ. ΗΣΑΠ στο Ηράκλειο Αττικής, αλλά και σε άλλες περιοχές πληθαίνουν, οι βανδαλισμοί στα σχολεία μας, με φασιστικά σύμβολα και υβριστικά συνθήματα αυξάνονται, τη στιγμή που οι συμμορίες, από γειτονικές περιοχές και δήμους, με οπαδικά προσχήματα, δίνουν ραντεβού ξεκαθαρίσματος λογαριασμών, ο κόσμος της γειτονιάς, της Πόλης, οι εργαζόμενοι, οι σύλλογοι, οι φοιτητές, οι μαθητές, όλοι από κοινού, θα πρέπει να σπάσουμε το φόβο και να δώσουμε την απάντηση και το σύνθημα «Έξω οι φασίστες από τα σχολεία και τις γειτονιές μας», να το κάνουμε πράξη.

Με πρωτοβουλία του Αντιφασιστικού Συντονισμού Αθήνας-Πειραιά, όλη την εβδομάδα που διανύουμε, οργανώνονται εκδηλώσεις – συναντήσεις και δράσεις, οι οποίες θα κορυφωθούν στις αντιφασιστικές συγκεντρώσεις της 1ης Νοέμβρη στο Ηράκλειο Αττικής, όπου καλούν αντιφασιστικές συλλογικότητες, εργατικά σωματεία, δημοτικές παρατάξεις, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Σεφέρης», η τοπική ΕΛΜΕ, η Ένωση Γονέων Μαθητών Ηρακλείου Αττικής και δεκάδες φορείς και οργανώσεις που έχουν βγει μπροστά.

Το Σάββατο, 28 Οκτωβρίου, στις 7 μ.μ., στο θεατράκι της πλ. ΗΣΑΠ Ηρακλείου Αττικής, θα πραγματοποιηθεί μεγάλη αντιφασιστική συναυλία που διοργανώνει ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνα-Πειραιά και στηρίζουν τόσο το Σωματείο εργαζομένων του Δήμου Ηρακλείου Αττικής, όσο και Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων ΓΕ.Λ. της περιοχής. Στη συναυλία θα απευθύνει χαιρετισμό η Μάγδα Φύσσα. Ήδη η ανταπόκριση εκπροσώπων μαθητών σε 15μελή των ΓΕΛ του Ηρακλείου Αττικής είναι απολύτως θετική κι ελπιδοφόρα, καθώς τα ίδια τα παιδιά έχουν αναλάβει να τυπώσουν την αφίσα της αντιφασιστικής συναυλίας και να την τοιχοκολλήσουν έξω από τα σχολεία τους! Αυτή η εμπειρία, κάθε χρόνο, όπως και φέτος, μας δείχνει έμπρακτα, ότι όταν οι μαθητές ενημερώνονται σωστά για το απεχθές πρόσωπο του φασισμού από τους συλλόγους των εκπαιδευτικών τους και τους εκπροσώπους των συλλόγων γονέων, αγκαλιάζουν τις αντιφασιστικές δράσεις και γίνονται μέρος του αντιφασιστικού κινήματος. Το ίδιο συμβαίνει γενικότερα και στην κοινωνία, όταν οι εκπρόσωποι της ευρύτερης Αριστεράς, των σωματείων, των συλλογικοτήτων, δίχως περιχαρακώσεις και αγκυλώσεις, από κοινού, απευθύνονται στους πολίτες της γειτονιάς και στους εργαζόμενους, καλλιεργώντας την αλληλεγγύη και αναδεικνύοντας τα δημοκρατικά και αντιφασιστικά αντανακλαστικά τους, «σπάζοντας» παράλληλα τον συστημικά καλλιεργούμενο φόβο! 

Τέλος, την Τετάρτη, 1/11/2023, θα πραγματοποιηθούν δύο αντιφασιστικές συγκεντρώσεις, μία στις 4 μ.μ. στη Λ. Ηρακλείου 420, στο σημείο που στις 18.00 καλούν οι φασίστες, με στόχο την ακύρωση επί της ουσίας, στο δρόμο, της φασιστικής φιέστας, καθώς δε θέλουμε να παραχωρήσουμε κανένα χώρο, ούτε σπιθαμή γης στους φασίστες και μία στις 6 μ.μ., στη συμβολή των οδών Λ. Ηρακλείου και Ιφιγενείας, από όπου και θα ακολουθήσει πορεία, με στόχο αυτές οι δύο αντιφασιστικές συγκεντρώσεις να συναντηθούν και να πλημμυρίσει η κεντρική οδική αρτηρία του Ηρακλείου Αττικής με αντιφασίστες και μόνον! Οι φασίστες δεν χωρούν στις γειτονιές και στα σχολεία μας κι αυτό θα το αποδείξουμε έμπρακτα, στο δρόμο, εκεί που πρώτα και κύρια και πάντα ο φασισμός ακυρώνεται! Σας περιμένουμε.

 

Μάγδα Σκούντζου Η Μάγδα Σκούντζου είναι δικηγόρος, υπεύθυνη της ΘΕ Δικαιωμάτων
της Ν.Ε.Β.Α. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet